Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Rozdiel medzi PC a Workstation

Rozdiel medzi PC a Workstation

Procesory, grafické karty, matičné dosky, pevné disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

Rozdiel medzi PC a Workstation

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 14:36

Ahojte,

krstný otec ma troška inšpiroval a rozhodol som sa, že začnem točiť určité videá z elektroniky, ak budem mať niečo zaujímavé na stole. Kúpil som si kameru s výstupom 1060p pri 30FPS a nainštaloval OBS studio. Zistil som ale, že pri enkódovaní to dosť zaťažuje CPU a treba troška výkonnejšiu zostavu. Našiel som teda na nete stanicu DELL Precision T5500, konfigurácia je takáto:
Intel Xeon Hexa Core E5645 (2,4GHz, 12M Cache)
12GB DDR3 ECC RAM (3-channel mode, 3x4GB)
256GB SATA SSD
ATI FirePro V7900 2GB GDDR5
WIN 10 Pro OS

Je mi jasné, že aj dvojjadrová i7ka schová tento "šesťvalcový" xeon do vačku, dôvody som mal ale iné - v prvom rade bol xeon pre mňa skrytý pod rúškom tajomna a vyznačuje sa ako high-end CPU pre CAD/engineering aplikácie a servery. Je to skrátka priemyselné CPU a to ma láka. Okrem toho plánujem časom dokúpiť druhý slot s CPU a mať tak 2X Xeon Hexa Core, čo som tiež ešte neprebádal, ako sa správa zostava s dvoma CPU.

K zostave mám ale pár otázok:
1. Môžem použiť dve odlišné GPU?
- mimo uvedenej tam zasuniem ešte nVidia GeForce 9600GT. Tá má totiž 2xDVI výstup, ktoré potrebujem. Neviem narýchlo zohnať redukcie z DP na DVI. FirePro bude použitá iba na HW akceleráciu enkódovania videa a GeForce iba na zobrazovanie na monitoroch. Bude to fungovať?
2. V čom sa zásadne séria xeon odlišuje od série i? Cena xeonov je vždy vyššia za cenu nižších benchmarkov...

Pár = 2, to je všetko :D

P.S.: celé ma to stálo 300€ aj s dopravou, do dielne je to mašina postačujúca. Som si vedomý, že tomu CPU chýbajú niektoré inštrukčné sady a že výkon zostavy už nie je práve najvyšší, ale hovorím, dôvody boli iné. Za 250€ som mohol mať PC osadené i7kou na 3,2GHz. Ale nechcel som.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod medved » 18 Nov 2018, 18:57

1. Môžem použiť dve odlišné GPU?
- mimo uvedenej tam zasuniem ešte nVidia GeForce 9600GT. Tá má totiž 2xDVI výstup, ktoré potrebujem. Neviem narýchlo zohnať redukcie z DP na DVI. FirePro bude použitá iba na HW akceleráciu enkódovania videa a GeForce iba na zobrazovanie na monitoroch. Bude to fungovať?

Pokiaľ viem tak áno dá sa to takto

2. V čom sa zásadne séria xeon odlišuje od série i? Cena xeonov je vždy vyššia za cenu nižších benchmarkov...

Xeony majú nízke frekvencie a veľa jadier určené na spracovávanie veľa aplikácií súčasne na X jadrách.. v benchmarkoch sú dole vďaka nízkej frekvencií na jadro. Ak program dokáže využiť všetky jadrá Xeonu tak máš vyhraté, ak dokáže bežať len na jednom jadre, dvoch atď. tak máš smolu lebo ten CPU ma nízku f na jadro. Preto sú to primárne určené ako serverové a pre pracovné stanice, kde spracovávajú veľa toho naraz... Ak by chcel niekto takýto CPU na hry tak ma smolu alebo na aplikácie, ktoré nedokážu ťažiť výkon z veľa jadier.. smola.

Ak by si riešil úplne nový PC tak na strih a rendering videa AMD Ryzen kvôli veľa jadrám.. tieto nové Ryzeny sú lepšie na rendering ako i7, tam vieš mať oveľa viac jadier za ešte primeranú cenu, čo pri renderingu z toho riadne ťažíš (+podľa toho aký SW používaš). Pri vhodnej i7 by si platil viac, no tam je zasa výhoda veľkého výkonu na jedno jadro, čo AMD procesory nikdy nemali tak veľký výkon na jadro. Ja fungujem na i7 6C/12T pretaktovanom na 5GHz. Za tú cenu by som mal oveľa viac jadrový AMD, ale nikdy by som nemal taký výkon na jadro, ako pri i7 na 5GHz. A tie viacmenej krátke videá čo ja mám tak to je rýchlovka na tomto CPU v 4K, to by som musel robiť veľmi často, veľa a dlhé videá...
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1778
Vek: 25.33
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 19:02

Vďaka za odpoveď!

Pokiaľ mi je známe, enkódovanie videa x264 podporuje viacjadrové systémy, tu by nemal byť problém. Výhodou je aj ECC RAM v trojkanálovom móde. Hry sa na tom samozrejme hrať nebudú, je to PC do dielne.
Teoreticky by tento xeon mal byť lepší aj na aplikácie ako labview a pod. Som zvedavý, keď dorazí.

Máš aj skúsenosť s 2x CPU? Čo sa dá očakávať od toho? Je mi jasné, že teoreticky by sa mal dátový tok rozdeliť medzi iba a hneď pri druhom CPU je znova ECC RAM v three-channel móde, čiže každé CPU disponuje vlastnou operačnou pamäťou. Ale čo podpora programov? Dá sa to reálne aj využiť pri používaní v dielni, alebo to je vyslovene stavané na špecifické aplikácie (napr. server) a bude to mrhanie peňazí?

EDIT: ešte mi napadlo, vieš, ako je to s taktovaním Xeonu na pracovných staniciach? Vo všeobecnosti sa to dá, alebo nie? Možno by s tým šlo na 3GHz, chladenie to má dobré, relatívne dáme vodníka. Na socket 1366 som určite mal kdesi súpravu a ak ma pamäť neklame, nepredal som ju nikomu.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Dolfi » 18 Nov 2018, 20:11

ECC pri RAM má len zabezpečovaciu funkciu, (parita ). Na rýchlosti PC určite nepridá.

Pozrite si parametre pamätí DDR až DDR4. Tie čísla sa pekne vynímajú na tých pamätiach. No čím vyšší typ a rýchlosť, tým viac čakacích dôb treba nasekať, aby to fungovalo. Nehovorím, že sa prenosová rýchlosť z/ do pamäte trochu nezvyšuje. No nie sú to násobky.

Viackanálový prenos len využíva tie čakacie doby pre kanál, kedy sa do toho "stratového" času vopchá ďalší kanál.

A treba si tiež uvedomiť, že pri bežných činnostiach na PC, je reálny prírastok výkonu z nejakých super pamätí len málo percent, čo sa takmer nedá postrehnúť.

Prínos z viac jadier, procesorov je vždy závislý od software, či ich dokáže, alebo nie, využiť.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9949
Vek: 66.01
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 20:21

Mne nejde o rýchlosť. Teda... Ide aj nejde. Nepotrebujem delo na hry, ale stroj schopný spracovať dáta, ktoré potrebujem. Parita je tu práveže výhodou a vítaná. A výhoda trojkanálového módu je práve v tom, že mierne zvyšuje rýchlosť dátového toku, ktorý je pri ECC oproti klasickým pamätiam zas spomalený tou kontrolou.
Jedná sa o pracovnú stanicu, nie osobný počítač, ani hráčsky.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod medved » 18 Nov 2018, 20:39

Práve, že rýchlosť RAM je citeľná pri renderingu videa a určitých SW, pri hrách tam je to jedno (skoro) a hlavne nech to má dostatočnú veľkosť pamäte. A ak človek renderuje veľké a dlhé videá tak tam sa už čas renderingu pekne vie odzrkadliť. Ja čo dávam na youtube videá o dĺže 1-6min zhruba mi to je jedno, tých pár sekúnd hore dole si nevšimnem, ale ak by som robil 1h video tak to už je zasa niečo iné. Takže vo finále, hráč RAM nemusí tak riešiť, ako človek čo to chce na nejakú špecifickú prácu, kde to už môže byť dosť výrazne citeľné.

S 2x CPU nemám žiadnu skúsenosť, no zasa to je len o podpore daného SW, no myslím, že prevažne tu bude problém práve s tou podporou. Výhoda by tu bola, ak by si chcel naraz robiť veľa vecí.. napr. renderovať video, počas renderingu budeš ešte niečo iné robiť na pozadí a popri tom všetko si budeš hrať nejakú náročnú hru, kým na pozadí zrenderuje 1080p video. Alebo streamovanie počas renderingu a hranie hry atď atď.. Ale jeden jediný SW asi nebude vedieť využiť vyslovene 2x CPU. To je vyslovene na veľký multitasking, ako aj všeobecne AMD procesory sú výhodné pre veľký multitasking.. ak niekto streamuje na twich, počas toho ešte renderuje nejaké úplné iné video, ktoré neskôr dá na youtube, tak tam to chce veľa jadier a kľudne aj 2x CPU :D .. ale vyslovene 1 program a 2x CPU no to neviem, to asi bude problém.

Čo sa týka taktovania určite áno pôjde to, ale viac veľmi neviem k tomu povedať. Xeony nie sú veľmi zaujímave pre mňa.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1778
Vek: 25.33
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 20:46

Uvidíme, čo povolí BIOS a kam sa dostanem. Som na to zvedavý.

Pre mňa je xeon jediná rada procesorov 64bitovej architektúry, ktoré nemám preskúmané... Už som skúšal aj i9, ale ku xeonu som sa proste nedostal. Nejak ma priťahuje.
A napr. čo sa AMD týka, nikdy som AMD nemal a ani nechcem - vyrástol som na inteloch, nejak sa mi to vštepilo ako favorit. Ale zas ak GPU, tak určite AMD. Je to len vyslovený fanatizmus.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod medved » 18 Nov 2018, 21:07

Ja som natom vlastne rovnako čo sa týka Intel vs. AMD, vyrástol som na Intel ešte v časoch, keď som o tom vlastne ani nemal šajnu.. Celeron, Pentium4, Intel Quad Core, i5-4790K a teraz i7-8700K. Teraz čo už mám iný prehľad o tom ako niekedy, tak stále som verný Intelu v CPU. Z GPU som mal aj aj.. ani neviem, aké všetky GPU som vystriedal, ale posledné kusy boli práve nVidia stále. Otec mal AMD CPU a to večne problémy s tým mal, prehrievalo sa to, x krát v servise ho mal, to ešte dávno pred rokmi, dnes už Ryzeny sú inak na tom.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1778
Vek: 25.33
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 21:14

Je mi jasné, že doby, kedy tvrdenie "AMD viac kúri" bolo na mieste, sú už dávno preč, AMD je na tom veľmi slušne, ale ide o nejaký vnútorný pocit, presvedčenie, ktovie... Proste Celeronom to začalo a skončilo pri i7.
A Xeon je zrovna jediná séria, ktorú som nevlastnil a nikdy som sa nedostal k PC, v ktorom by bol. Keď som mal asi 15 rokov a hral som sa akože na PC maníka, tak Xeon som veľmi obdivoval, bol drahý, mal viac jadier a vysoký výkon... Takže som si splnil akýsi sen z detstva.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod hpeter » 18 Nov 2018, 21:23

kupil si ~9r starozitnost, 32nm westmere. ci to bola vyhodna kupa(?) :pain:
pracovne stanice su, a mali byt vyskladane z serverovych komponentov. tu akykolvek overclock a upravy neprichadzaju do uvahy. stabilita je prvorada. ono ani neexistuje ziadna maticna server doska s pretaktovanim. ak niekto take cosi dosiahol, tak jedine s odomknutymi engineering samplami (a hacknutym biosom). pripadne externy system clock :confused:
V čom sa zásadne séria xeon odlišuje od série i? Cena xeonov je vždy vyššia za cenu nižších benchmarkov...

preco server cpu-gpu su tak drahe? validacia a testy cipov znacne pohne cenou. priorita je ras.
ecc je jednou z nich, (faktor ze sa nahodne preklopi bit, rapidne stupa s kapacitou ram).
bolo by velmi zle ak by pc dizajnera modelu noveho auta, zatuhol pocas prace s niekolko gb 3d modelmi. :thumbup:
profi grafiky maju vacsinou rovnaky cip, prisnejsie testovany na stabilitu, zmena byva najma v biose -> naladeny vykon a extra funkcie pre 3d profi aplikacie.
pri inteli si neodpustim ich vyjeb*nost, na lacnejsich modeloch cpu zablokuju funkcie, preto pri nakupe masiny si treba dat velky pozor.. zelena konkurencia take blbosti nerobi, modely odlisuju len frekv. a poctom jadier.

dnes uz je mnoho programov kde vypomaha grafika, na kodovanie videa to dokaze citelne urychlit. kludne ta ista grafika moze pri pocitani pracovat dalej ako zobrazovac.

vyuzitie multisoket (ak je skalovatelnost µarch dobra) je v nasobkoch vykonu/soket. dneska je vsetko NUMA.
ano, su vacsie latencie ked cpu0 bere data z ram cpu1, nemal by to byt velky problem. najlepsie na multi soket, multi core su 3d render appky --tam kazde jadro robi svoju robotu NEZAVISLE na inych.
ked vzajomna zavislost vlaken aplikacie stupa, treba ocakavat spomalenie.
Obrázok
prastare core2xeony boli UMA, latencie a klesajuci multisoket vykon:
(lga771.. mohutne chladice na northbridge)
Obrázok
ECC pri RAM má len zabezpečovaciu funkciu, (parita ). Na rýchlosti PC určite nepridá.
ano trochu spomali, este zavisi ci su unbuffered, registered alebo LoadReduced(vysokokapacitne).
Pozrite si parametre pamätí DDR až DDR4. Tie čísla sa pekne vynímajú na tých pamätiach. No čím vyšší typ a rýchlosť, tým viac čakacích dôb treba nasekať, aby to fungovalo. Nehovorím, že sa prenosová rýchlosť z/ do pamäte trochu nezvyšuje. No nie sú to násobky.
nechapem :?: spocitaj si GB/s
u mna quad channel ddr3@1333 je ~51GB/s; octachannel amd epyc ddr4@2667~170GB/s
novy desktop s rychlymi dual dd4@3200 ma tiez ~51GB..

k tomu dual soket asi tolko, ze pozor na os... m$ win limituje "domace pouzitie" na single soket, a nepamatam presne kolko GB ram. hocico ine uz treba windows server os :mrgreen:

historicka pikoska- v casoch p4, intel na servery planoval len 64b itanium (vliw), desktopy mali ostat 32b x86. intel emuloval na itaniu x86, no bolo so stratou vykonu.
potom amd prisli s x86-64bit kompatibilnym µarch, kde 64bit rezim bol bez strat vykonu, dalsi pokrok bol odstranenie northbridge, a presun memctrl priamo do cpu. na tu dobu nevidane parametre latencii a rychlosti.

inak take to pokukovanie po technologiach som mal tiez, fascinovali ma scsi/sas disky a radice. rieco co bzuci jak blazen pri 15000 ot, vedla pri nohach :finga:
z pohladu ssd to dneska nema zmysel, priemysel fici skorej na nvme ssd, a platne sa pouzivaju len na odlozenie "studenych" dat. (cena/GB)
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1233
Vek: 35.04
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 21:35

O výhodnej kúpe jaksi nebola reč. Výhodná kúpa by bola tá i7ka v pracovnej stanici HP za 250€. Toto je opäť môj fanatizmus, túžba splniť si sen z dôb dávno minulých a okúsiť Hexa-Core Xeon. Aj za cenu menej výhodnej kúpy.
Kúpa to ale môže byť výhodná z pohľadu Tebou uvedeného - za pomerne malý peniaz mám HW, ktorý je na úrovni RAS, konštruovaný na prácu 24/7/365. Či ale toto má nejaké slovo v dielni - to je dosť otázne.

P.S.: kedysi som bol vlastníkom WD Velocyraptor, síce pre komerčnú sféru, ale 10 000rpm. Toho času to bol disk - delo. Je jasné, že táto technológia upadla už dávno nástupom SSD a do rovnakej riti sa rúti aj 7200rpm technológia, lebo to najdôležitejšie sa ukladá na SSD, s ktorým väčšinou pracuje PC najčastejšie a tie menej dôležité apky a dáta sa v pohode načítajú na 5400 otáčkových diskoch. Veď koniec koncov, aj HDD sa neustále inovujú a prístupové časy sa zmenšujú.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod hpeter » 18 Nov 2018, 21:38

ps- vsetky cpu v soketoch musia byt rovnake.
ram musia byt rovnakeho dimm typu un/reg/lr, rychlost moze byt odlisna, vtedy system prepne vsetky na najpomalsiu z nich.
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1233
Vek: 35.04
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 21:42

To je mi jasné. Kúpim celú jednotku s CPU aj RAM. Kdesi som videl ponuku, chlapík mal toho na mraky. Práve z týchto dellov.
Expansion slot s CPU a RAM vychádzala na nejakých 80€. S tým, že si si to konfiguroval.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod medved » 18 Nov 2018, 23:20

Drakoush napísal:Je jasné, že táto technológia upadla už dávno nástupom SSD a do rovnakej riti sa rúti aj 7200rpm technológia, lebo to najdôležitejšie sa ukladá na SSD,...

No všímam si už nejaký čas, že na Alze akosi je problém nájsť 7200rpm HDD a prevažne už sú to 5400rpm alebo 5900rpm. Ale na druhej strane, nedávno som kúpil nový Seagate disk 4TB pre NAS 5900rpm a je rýchlejší, ako môj predošlí Seagate 3TB klasika bežný do desktom 7200rpm. Cítiť to aj pri veľkom objeme kopírovaní dát, nielen pri teste.
Prílohy
CrystalDiskMark 3TB.png
3TB Seagate Barracuda - 7200rpm (klasika)
CrystalDiskMark 4TB.png
4TB Seagate IronWolf - 5900rpm (červený NAS)
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1778
Vek: 25.33
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Drakoush » 18 Nov 2018, 23:28

Veď vravím, že to pokročilo. A už je len krok od zániku HDD média ako celok. Stačí, ak sa zdokonalia pamäte, zvýši sa ich počet zápisov na bunku (životnosť bunky) a zvýši sa ich kapacita.

Životnosť bunky sa dosť zvýšila obmedzením funkcie superfetch na widlách, tá bola koncipovaná pre HDD kvôli zníženiu prístupových časov.

EDIT: zle som sa vyjadril. Nezvýšila sa životnosť bunky, ale obmedzil sa počet prepisovaných buniek, takže sa predĺžila životnosť disku.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Pár jednoduchých otázok...

Odoslaťod Jirka84 » 19 Nov 2018, 14:20

A pak "přiletí" jeden neposedný neutron, trefí se přesně,... a jsi bez dat... :lol:
PS mám jen 1TB HX-M101TCB/G Samsung - zatím funguje :applause:
Mám rád: Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava pro známé Poděbrady

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Jirka84
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1857
Vek: 67.85
Založený: 21.03.2012
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Karma: 26

Re: Rozdiel medzi PC a Workstation

Odoslaťod hpeter » 19 Nov 2018, 19:33

este ma napadlo par pikosiek. server s 2TB ram doba nabehu po zapnuti je asi 5minut.
zaujimava je vyssia kategoria, "big iron" masiny ktore bezia 24/7 napr bankovne systemy atd. nebyvaju x86, skor ine µarch ako ibm ppc, oracle (sun) sparc. ked system zisti vadny ram modul, vymena je mozna bez vypinania. zaujimave su priamo v cpu sietove phy, alebo akceleratory v jadrach (napr sql - sparc)
jedno nemenovane animacne studio ma SAN s 10GB/s kapacita radove v TB, 1MW zalozny zdroj. vystupny format maju 4k nekompr. kablovanie infiniband a fibrechannel. render farma je dalsia kapitola, 2x profi gpu na server.
Screen Shot 11-19-18 at 05.52 PM.PNG
skusal som ramdisk, ale kapacitne je to kvapka v mori
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1233
Vek: 35.04
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Rozdiel medzi PC a Workstation

Odoslaťod Wili » 20 Nov 2018, 00:49

na tom merani je pekne vidiet ako technologia pokrocila, co niekedy dokazala RAMka teraz dokaze skoro SSD :finga: dnesne SSD cez pci express zbernicu priamo do CPU, nvme alebo u.2 disky. Tie su neskutocne rychle...

inak tie platnove 5400ot. disky su dnes take rychle z jednoducheho dovodu, je to tym ze maju vacsiu kapacitu a dokazu vyrobcovia zlepsovat technologiu zapisu a teda hustotu dat, cim su data hustejsie tym pomalsie otacky stacia, a cim pomalsie otacky tym dlhsia zivotnost. V dnesnej dobe je to dobre len ako archivny server na velke kvanta dat ako su fotky videa atd, sekvencny zapis a "multitasking" to ma klasicky zly ako vsetky platnove disky.

Ked uz drakoush spomenul zivnotnost SSD, je to presne opacne, SSD idu do riti, a su cim dalej tym menej kvalitnejsie a menej spolahlivejsie a aj ich zivotnost. Samozrejme existuje vela druhov a este sa daju najst aj tie dobre a rychle. Kedysi davno tato technologia zacinala stylom 1 bunka = 1bit, teraz ked narasta poziadavka velkych kapacit SSD existuju aj technoilogie kde naladuju do 1 bunky 4 bity a to tak ze uklada 16 roznych napatovych urovni do jednej bunky SSD disku. Potom takyto disk ma sice vysoky burst vykon (v ramci cache pamate) ale pri nahravani obrovskych mnozstiev dat je pomaly ako platnovy disk, zaujimala by ma poruchovost takychto diskov z dlhodobeho hladiska.
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1389
Vek: 29.47
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Rozdiel medzi PC a Workstation

Odoslaťod Drakoush » 22 Nov 2018, 12:49

Takže prvé pocity na zostave:

Dell Precission T5500 Series
Intel Xeon Hexa-Core E5645 6x2,4GHz
12GB DDR3 ECC RAM (6x2GB, three-channel mode)
ATI FirePro V7900 GPU, 725MHz, VRAm GDDR5 2GB, 1250MHz
Samsung 256GB SSD SATA

HW: dobre premyslené chladenie, 2x ventilátor pre chladenie kasne + CPU (vzduchový tunel), 1X PSU, 1xGPU, 1xNorthbridge (aktívne chladenie kvôli výške chladiča, hneď nad NB sa zasúva šufel pre druhý CPU). Materiál skrine oceľ (vrátane predného okrasného čela, nie je to postriebrený plast). Skriňa je vybavená komplet skladačkami pre HDD, mechanniky a všetko ostatné. Napriek "nízkemu" výknu zostavý má zdroj 825W (ale to je preto, lebo je to RAS HW).

Beh: widly na tom idú svižne, ale to je jasné... OBS nahráva v pohode 1080p pri 30FPS, zaťaženie log. procesorov je asi 50% pre dva, dva idú tak na 20% a zvyšných 8 sú bez záťaže. Skúšal som potom stress test na niektoré thready a tam som zistil, že OBS presunulo enkódovanie na iné. Takže program podporuje multiprocessing dosť dobre. Video potom neseká, ako to bolo na slabších CPU, nie je tam ani oneskorenie oproti zvuku (keďže ten sa nahrával vždy v reálnom čase a video bolo kvôli enkódovaniu oneskorené).
V noci som prepastoval GPU (nerobte to, je to skurvená robota, mimo pasty je tam ešte mnoho žuvačky na pamätiach a iných dieloch). Dnes to idem vyfúkať a uložiť na miesto, potom snáď ešte nejaké hranie sas Xeonom bude.

Záver je asi taký, že počítač bez problému splnil úlohy, pre ktorý bol kupovaný a s veľkou rezervou. Tým pádom keď hpeter uvažoval, či to bola výhodná kúpa - myslím, že z môjho pohľadu áno. Aj na svoj vyšší vek a Westmere EP rodinu, ktorá je už dávno pá pá. (Inak u intelu svieti, že tento procesor je ešte stále "launched", vyrába sa. Asi sa jedná o nesprávny údaj).
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8919
Vek: 23.48
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 46

Re: Rozdiel medzi PC a Workstation

Odoslaťod medved » 22 Nov 2018, 18:01

Hmm skús ešte napr. CINEBENCH R15 a RealBench pre zaujímavosť. Inak aspoň to stálo zato, meniť pastu na tej grafike ? :D
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1778
Vek: 25.33
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Ďalšia

Naspäť na Hardvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.94 sekúnd