Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Neviete si rady so zosilova─Źom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 26 Nov 2018, 08:21

Zda sa ze ten EAR834p bude ako prvy phono preamp celkom OK aj ked riesenie s Lundahl trafkami sa mi tiez paci.
Vezbove kondenzatory MKP pouzijeme od firmy Mundorf.
Ako by ste riesili skrinku?
Elektronky von alebo schovat?
Mam toriz obavu z rusenia kedze zosilnenie je velmi vysoke.
Napajacie trafo zvlast do inej skrinky alebo komplet zdroj zvlast?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 26 Nov 2018, 09:18

diamos nap├şsal:aj ked riesenie s Lundahl trafkami sa mi tiez paci.


Toto som dost nepochopil. Na zaciatku si spominal MM prenosku a teraz spominas trafka.
Skrinku by som volil ocelovu perforovanu koli teplote a ruseniu. Ak chces elky vonku, tak asi aj s truhlami - zase koli ruseniu. No a ten zdroj by bol samozrejme lepsi externy. Na ten preamp to bude malicke trafko.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 26 Nov 2018, 09:55

Myslel som schemu preampu s trafkami Lundahl ktore sem zavesil hpeter.
Co myslis truhlickami?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 26 Nov 2018, 14:11

PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Riki » 26 Nov 2018, 23:07

diamos nap├şsal:Zda sa ze ten EAR834p bude ako prvy phono preamp celkom OK aj ked riesenie s Lundahl trafkami sa mi tiez paci.
Vezbove kondenzatory MKP pouzijeme od firmy Mundorf.
Ako by ste riesili skrinku?
Elektronky von alebo schovat?
Mam toriz obavu z rusenia kedze zosilnenie je velmi vysoke.
Napajacie trafo zvlast do inej skrinky alebo komplet zdroj zvlast?


sa mi celkom pozdava riesenie skrinky
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... IAA-V4.htm
Riki
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 348
Zalo┼żen├Ż: 14.01.2013
Karma: 28

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 26 Nov 2018, 23:30

plechove kondomy na elky-asi bude nutnost. zalezi podla situacie.
este stoji na zamyslenie mikrofonicnost, na ebay su aj patice s gumovlozkou.
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1229
Vek: 35.03
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 27 Nov 2018, 15:28

Ta guma sa tam nebude tavit?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 27 Nov 2018, 15:53

V├Ą─Ź┼íinou to b├Żva na b├íze silikonu, tak┼że nie.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 03 Dec 2018, 10:36

RIAA-1c.pdf
(2.16 MiB) Stiahnutá 27 krát
A aky je vas nazor na riesenie o pana Federmanna ?
Projekt bol uverejneny v PE-AR ( casopis Amaterske Radio) 3/2018.

-- Spojen├Ż pr├şspevok 03 Dec 2018, 10:55 --

Aj v 2/2180
Pr├şlohy
RIAA-2.pdf
(3.09 MiB) Stiahnutá 27 krát
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 03 Dec 2018, 11:04

├│├│├│┬┤p├ín Federman. Legenda ─Źesk├Żch audio web str├ínok. Vygoogli si o ┼łom nie─Źo. To ─Ź├ştanie stoj├ş za to.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Wili » 03 Dec 2018, 14:53

ak chces cisto elektronkovy riaa postav si marantz 7 ten hra fakt velmi dobre a je velmi jednoduchy. Ak chces usetrit jednu elektronku postav si hybrid z mcintoshu, kdesi na to mam asi podklady ale netusim kde :D uz ked je tu Milos "na drate" a ma cas tak by to sem mohol hodit, mame na to aj malicku jednoduchu DPS so zdrojom na jednej malej DPS. Aj to dokonca staval a pocuval tak ti moze povedat svoje dojmy :)

ja mam podobnu verziu hybridu psotavenu a hra to velmi neutralne, teda az velmi tak velmi ze je to trohcu sterilne. Ten Marantz7 bude zvukovo trochu muzikalnejsi. Ono je to velmi tazke hodnotit lebo na to aby si pocul rozdiely v elektronkovych RIAA prempoch potrebujes sakra dobry gramofon a ten stoji neskutocne vela, ja taky napr. nemam a som z tohoto hladiska zvukovo hluchy :D ale ta radost ked si na vianoce pustim sinatru stoji za nostalgiu platni :finga:

EDIT: este jedna velmi dolezita vec... ak tapas po co najlepsom zvuku, rozhodne nepouzivaj JJ elektronky, aspon male signalove teda nie. Do RIAA uz teda absolutne nie.
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1388
Vek: 29.47
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 03 Dec 2018, 15:55

Wili nap├şsal:uz ked je tu Milos "na drate" a ma cas tak by to sem mohol hodit, mame na to aj malicku jednoduchu DPS so zdrojom na jednej malej DPS. Aj to dokonca staval a pocuval tak ti moze povedat svoje dojmy :)


Ano mam to postavene. Hra to asi tak knejak neutralne - trochu elkovo, ale pekne. Len nutnost k tomu je nejaky predok, lebo to ma vystup cca max 200mV pri vstupnej urovni 5mV. Teda hocico, co ten signal zosilni cca 10x. DPS nie je velka. Je na nej zdroj, RIAA korektor, dve elky a vystup posilneny trandom. Ak bude zaujem nahodim sem dosku v LAY, alebo PDF aj s osadenim.
Ja som k tomu dorobil jednoduchy predok s dvojitym OP a napajanim cca 2x5V. to uplne staci na vybudenie koncoveho stupna. No a kvalitny operak to ani moc nezdegraduje.
Este to treba odtienit, nahodit truhly na elky a hodit do nejakej krabice, potom to bude uz O.K.
Ten spominany Marantz som mal tiez na DPSke. Je to uz dost velka doska. A zvukovo? Asi to iste ako ten McItosh. + -

PS: s tymi elkami ma Willi pravdu. JJ do tak maleho signalu urcite nie, to je katastrofa. Stare Tesly ano, alebo radsej nieco overene.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 06 Dec 2018, 17:46

Co je vlastne zle na JJ elektr├│nkach ?
Na koncaku mam ECC 803 S a zvuk je super.
Mal som tam aj ECC 83 S ale rozdiel v kvalite zvuku je bezvyznamny.
Ake su tie overene? Co mam od nich ocakavat?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 06 Dec 2018, 18:22

diamos nap├şsal:Co mam od nich ocakavat?

Lepsi zvuk.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 07 Dec 2018, 07:46

Milos66 mozete byt konkretnejsi?
Zaujimalo by ma s ktorymi konkretne (znacka vyrobcu) mate skusenost
ze lepsie hraju..
Pripadne pri akej hudbe je naviac pocut rozdiely.
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod zdenoeddie » 07 Dec 2018, 09:01

Ak by sme vynechali pocitove zalezitosti, a venovali sa cisto technickym, JJ elektronky obycajne produkuju viacej 2.harm. co je sice pekne, ale ma to dopad na THD. Takisto obcas je problem so sumom, co v zapojeni phono preampu moze byt problem. Co sa tyka zivotnosti, tiez to nie je vyhra, ale je viacmenej dokazane, ze ak JJ, tak kupovat zo zahranicia, vyzera to tak, ako keby tam dodavali vyberove kusy, a pre domaci trh skor uz len nejaky "vymet".
Mam skusenost, ze napr. taka ECC81 od JJ sa hodi do invertora pre PP zosilnovac, ale zase na pozicii 1.stupna nap. zosil. uz vhodna nebola, tam sa viacej osvedcila napr. Tesla, EH, Tungsol.
Ak do phono, isiel by som po napr. starych Tesla E83CC, alebo Telefunken (v dnesnej dobe uz drahe a nedostupne), Tungsram. Z novsich EH Gold, Sovtek, apod.
Pre posledny stupen, obycajne CF, WCF apod. by som pouzil alebo E88CC, alebo 6922 (EH), pripadne Tesla ECC802S/ECC803S.
zdenoeddie
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 3699
Vek: 19.84
Zalo┼żen├Ż: 25.07.2009
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Karma: 33

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 07 Dec 2018, 09:10

Tak ako p├şsal Zdeno
Ak JJ tak jedine zo zahrani─Źn├Żch shopov kde je ak├í tak├í ┼íanca k├║pi┼ą elku s katal├│gov├Żmi parametrami. U n├ís je u┼ż v┼íetko vytrieden├ę a nevhodn├ę do tak citliv├Żch stup┼łov ako je RIAA.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 07 Dec 2018, 13:13

To sa mi ani nechce verit ze by Slovak Slovakovi predaval vymet a cudzim vyber. :crying:
Ale mozne je vsetko.Ja objednavam priamo z vyroby JJ Electronics Cadca.

Je fakt ze na koncaku som sa zbavil brumu, ale slabucky sum tam je pocut (ECC803S).
To ale nevadi, ne to naozaj nepatrne a reprosustavy na ktor├Żch testujeme maju citlivost 89 az 91dB.

Na phono preampe by to mohlo sumiet ovela viac koli vysok├ęmu zisku.Uvidime - porovname.
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 188
Vek: 46.03
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 07 Dec 2018, 13:49

diamos nap├şsal:Ja objednavam priamo z vyroby JJ Electronics Cadca.


Ty si z v├Żroby ni─Ź neobjedn├íva┼í. Je to u┼ż d├ívno pretrieden├ę. P├ín Jur─Źo to d├┤kladne sortuje. Najprv pre svoje zosil┼łova─Źe, potom pre zahrani─Źn├ę shopy (samozrejme aj tak drah├ę) no a potom ten koniec pre Slova─Ź.
Tak si m├┤┼że┼í vybra┼ą, ale JJ by som ur─Źite nebral. Ako p├şsal Zdeno. Mo┼żn├í cesta je Electro Harmonix.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3842
Vek: 52.45
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 07 Dec 2018, 15:57

je tu este jeden fenomen, ze cinan, rus (a asi aj slovak) ti vyrobi elky s tvojim potiskom. defacto "prebalene"
neni to novinka, fici to od sameho zaciatku.
tych fabrik neni zas moc, a v 2000┬┤ ich bolo niekolko zrusenych.

priklanam sa ze nove niesu uplne ok. mam vyskusane 12ax7 sovtek,jj, mam dojem ze je tam nejaka agresivita.
geometria je zaklad. 2a3 mam jj, sovtek tam je to v pohode.
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1229
Vek: 35.03
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Audiotechnika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 0 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.79 sek├║nd