Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod Edgar » 10 Jan 2019, 21:32

spin90 napísal:A od koho by si to chcel vymahat ? Od dodavatela el. e. to nie je vymozitelne, nakolko je to spotreba za elektromerom.

No práve preto sa pýtam, že za takúto poruchu v podstate nie je zodpovedný ani dodávateľ, ani spotrebiteľ.

O RCD som písal hneď na začiatku, že by som tam dal 300mA.
TN-S prívod sme od elektromera mali už aj my v dome, a to sa stavalo pred 6 rokmi tak som myslel že to je bežné...
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1273
Vek: 22.48
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod pocitujlasku » 10 Jan 2019, 21:35

tak si akurat zistil to, ze spoj od hodin k rozvodni je ok. takze problem bude od rozvodni dalej.
este mozes skusat postupne vypinat istice a zistovat kedy sa elektromer prestane tocit. a na tom okruhu bude zavada.
za tuto poruchu je zodpovedny majitel, je predsa v jeho zaujme pravidelne kontrolovat stav elektroinstalacie a raz rocne si ju nechat premerat.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4500
Vek: 36.29
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod marioo » 10 Jan 2019, 23:29

Keď si to zrátaš tak zistíš, že tie PC kludne môžu s monitormi žrať toľko, že to bude aj sedieť.... záleží od zdrojov a grafiky...
matematika nepustí :)

10 hodin 6x30 = 180 = 1,8 kw minimálne :)
10 hodin 2x PC to môže byť kludne 2x 300 ale aj 2x 650 a viac podla zdrojov a montrov atd.. a ak idu aj v noci... dovi dopo ...
takže od 6 kwh ale aj 13 kwh ...
k tomu chladnička atd...
TV

+ nabitie susedovho elektromobilu :) (vtip)

takže spolu "od včera kludne 19kwh..."

P.S.

ak reklamaciu neuznajú dajú ti zaplatiť preskušanie elektromeru ... a naklady...
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 706
Vek: 45.98
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod kikan96 » 11 Jan 2019, 02:42

Snažím sa držať vasimi radami ale chalupa je ocova tak to z časti rieši aj on. Zistil som že prípojka je ok a nakoľko sa hodiny netocia...doma mám ešte server Pc ktorý beží 24/7 a po jeho vypnutí sa omnoho pomalšie hodiny točia .... Server mám už 3 roky a zároveň 2xpc a neonky sú denná záležitosť už tri roky tak nechápem ako by sa mohla zvýšiť bez zásahu do tejto inštalácie ....
kikan96
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 393
Vek: 22.57
Založený: 25.12.2011
Bydlisko: Žilina-Trnové
Karma: 1

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod pocitujlasku » 11 Jan 2019, 07:47

marioo: pokial tam netazi bitcoin, tak zapnuty pocitac nema 300w, alebo 600w spotrebu. v klude ma tak 10-20.
ale pocitajme este raz: 10 hodin x 500w (komp+monitor, nech sa dobre pocita) x 2 kusy = 20 kwh za den x365 dni = 7 500 kwh za rok.
to by + dalsie spotrebice mohlo dat 4 miestnu fakturu. ten server, to je co za masinu? nemas tam virus, ktory tazi bitcoin a teda ide 24/7 na max. vykon?
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4500
Vek: 36.29
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod medved » 11 Jan 2019, 11:27

500W PC len pri fakt veľmi výkonnom a plne nepretržite vyťaženom CPU+GPU súčasne inak bežné aj výkonné PC až taký odber nemá. V IDLE tak medzi 30-60W aj v závislosti od OC (ja mám až 70W vďaka OC). Otázka, aké tam má teda mašiny a server, no ak by tam fakt bol nejaký vírus na bitcoiny, tak to by bolo veselo - ale stále by to nebol plne vyťažený PC a nebol by maximálny odber.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1954
Vek: 25.86
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 34

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod Dolfi » 11 Jan 2019, 13:40

Neviem, či môžeš napríklad na jenu hodinu všetko vypnúť. Ak hej, pohľadaj napríklad nejaký ohrievač, či niečo, čo má stálu spotrebu. Zapni ho, zmeraj napätie a prúd, vypočítaj výkon. A nechaj ho hodinu bežať. Odčítaj spotrebu a porovnaj.

Zober nejaký behový (svitkový) kondenzátor, čo najväčší. Zapoj ho do siete. (Asi by bolo dobré ho pripojiť cez malý odpor, ktorý potom vyskratuješ.) A pozri, či elektromer stojí, alebo sa točí. Mal by stáť. (Impedancia je Xc = 1/ 2.pí.f.C., prúd teda asi 70 mA na 1uF.)
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10196
Vek: 66.55
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 49

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod 5ko » 11 Jan 2019, 13:55

8000kWh : 365 dní je 22kWh denne :wink: to vychádza takmer 1kW odber za hodinu.... musíš si to spočítať,
či ti beží tolko spotrebičov nonstop, alebo v určitom čase viacej žrútov naraz.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8476
Vek: 63.4
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 101

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod Dolfi » 11 Jan 2019, 15:30

Peťko, to je len nedoplatok ! Ak je to dom, tak musia platiť aj mesačné (štvrťročné ?) preddavky.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10196
Vek: 66.55
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 49

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod Drakoush » 11 Jan 2019, 15:35

On hovoril o celkovej ročnej spotrebe 8MWh...To znamená, že priemer mal 2MWh ročne, 6MWh je teraz nad rámec.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9538
Vek: 24.01
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod 5ko » 11 Jan 2019, 19:34

Dolfi napísal:Všetko odpoj a pozri na elektromer. Ak by si mal skrat do zeme/ na nulák, musí sa ti točiť.

Nedaj sa odbiť a reklamuj tú spotrebu. 8 000 kWh pri 365 dňoch x 24 hod. je čosi málo pod 1 kW každú hodinu. To by ten zvod už musel byť "uškvarený", alebo to miesto skratu by bolo neskutočne opálené.


Dolfi, ja som tiež videl len toto a myslel som že je to z faktúry, lebo nenapísal čí je to faktúra,alebo nedoplatok, ale v podstate je to jedno,posledný mesiac sa aj tak počíta mesačný paušál plus spotreba v tom mesiaci,to nie je až taký rozdiel.
Ale aj tak sme v podobných číslach a to je na zamyslenie -prečo?
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8476
Vek: 63.4
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 101

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod Dolfi » 11 Jan 2019, 19:42

Podľa mňa, by si mal odmerať spotrebu na definovanom spotrebiči a porovnať s elektromerom. A tak isto skúsiť, či elektromer nezaznamenáva jalovú energiu.

A ak to bude v poriadku, tak musí začať analyzovať jednotlivé vetvy (ističe) na spotrebu. Iné sa tam asi moc nedá robiť.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10196
Vek: 66.55
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 49

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod 5ko » 11 Jan 2019, 20:39

Presne tak.jalovinu mu to asi nemeria, takže zapnem spotrebič 1kW na hodinu a vidím na elektromery, kolko mi napočítal.
Ak naráta viac, asi je vadný elektromer/to vyreklamuješ,/
Ak menej, je na tebe,či sa budeš s nimi hádať, alebo to necháš tak. :wink:
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8476
Vek: 63.4
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 101

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod datam » 16 Jan 2019, 10:31

Toto budeš mať divoké. Aj napriek tomu že elektromer nie je tvojím matetkom mal by si vo vlastnom záujme kontrolovať jeho správnu funkčnosť. To že si naši dedovia opisujú stav každý mesiac nie je paranoja ale skúsenosť z dôb kedy bolo zlyhanie elmer bežné.

8MWh nebude únik. To by niekde muselo ísť do tepla 900W trvale a reálne si to viem predstaviť iba pod zemou kde by sa to stíhalo chladiť. Skorej ma napadá či nenastala chyba odpočtu. Kontroloval si si východzí stav a stav pri odpočte s realitou? Nesekol sa niekto o nejakú číslicu? Druhá vec je že na ciferníku unáša niektorú pozíciu. Na toto veľa krát nepríde ani kalibrácia.

Zapisuj si týždenne aktuálny stav a ak sa niečo udeje vieš na to prísť okamžite. Druhá možnosť je požiadať o výmenu elmeru na vlastné náklady. Možno ťa to vyjde menej ako platiť 8MWh naviac ktoré vo finále podľa mňa aj tak budeš musieť zaplatiť.
datam
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2318
Vek: 37.14
Založený: 24.04.2008
Bydlisko: SVK
Karma: 2

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod romiadam » 16 Jan 2019, 14:25

kikan96 napísal:Snažím sa držať vasimi radami ale chalupa je ocova tak to z časti rieši aj on. Zistil som že prípojka je ok a nakoľko sa hodiny netocia...doma mám ešte server Pc ktorý beží 24/7 a po jeho vypnutí sa omnoho pomalšie hodiny točia .... Server mám už 3 roky a zároveň 2xpc a neonky sú denná záležitosť už tri roky tak nechápem ako by sa mohla zvýšiť bez zásahu do tejto inštalácie ....


Zacinas miesat jablka s hruskami.
Na zaciatu pises ze je to dom (...Dom je 3 ročná novostavba s reviziou....) a tu zase ze je to chalupa (...ale chalupa je ocova...) a spominas Server ze mas doma (...doma mám ešte server Pc ...). Doma je na chalupe alebo v dome? Alebo dom a chalupa je u teba ta ista budova?

Ked to riesi otec a nechce aby si to meral a riesil tak to neries (...chalupa je ocova tak to z časti rieši aj on...) . Nech si to riesi on. Ak proti tomu nic nema a da ti volnu ruku, tak to zase pomeraj ako ti tu radime a nerob to po svojom.

Skoda tukat do klavesnie ak to aj tak robis po svojom (vid prispevok od Drakouscha)
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2748
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod hacesoft » 17 Jan 2019, 08:57

Podobný problém jsem řešil i já. Také vysoká spotřeba v novostavbě. Za jeden měsíc spotřeba přes 1 MWh. Antoníček je cca 60 metru od domu. Koupil jsem do rozvaděče v baráku podružný 3f elektrometr na DIN lištu, vysel mě na cca 1200 kč. A už měřím. Zjistil jsem že hlavní elektroměr měří perfektně. Při stavbě mě totiž bagrista 2x potahal hlavní napájecí kabel. Jednou porušil jen jednu izolaci a podruhé až na holé dráty, vše je opraveno, ale i tak možná časem se to pokazí, tak to hlídám. Nicméně, hlavní vedení je OK, oba elektroměry ukazují stejnou spotřebu.

Zjistil jsem, experti co zapojovali barák, připojily boler na stejný tarif jako elektrokotel a tak bojler jel 20 hodin. To víte,manželka na mateřské a používá na vše jen teplou vodu. Nejprve jsem od-plomboval hlavní elektroměrovou skřín, připojil jsem oba ovládací kontakty od HDO, Na jednom je 20ti hodinový tarif a druhý kontakt spíná v rámci toho 20ti hodinového, ale je na něm 8mi hodinový ovládání. Zjistil jsem že toto, ač to mám dobře zapojené, tak nefunguje. Reklamoval jsem HDO. I po výměně, nespínal kontakt na 8mi hodinový tarif.

Neměl jsem čas něco řešit, zašel jsem do hobby marketu, tam jsem koupil spínací hodiny na DIN lištu a mezi 20tihodinovy tarif a bojler jsem ještě dal spínací hodiny a hotovo. Ted je spotřeba cca 0.3 MWh za měsíc. Místo 8mi hodin ted mám nastavený spínaní bojleru od 1.00 do 6:00 a pak od 15:00 do 21:00. Nikdo si nestěžuje, že není teplá voda a spotřeba klesla o 66 procent :).
hacesoft
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 2
Založený: 17.01.2019
Karma: 0

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod kikan96 » 14 Feb 2019, 12:46

Chalani , problem po mesiaci vyriešený, tak sa podelím o skusenoť. Inštaláciu od stĺpa až po zásuvky mám v poriadku. Problém bol v tom, že elektrárne k 31.12. 2017 našu spotrebu iba odhadli a k 31.12. 2018 ju už odpísali, čiže nedoplatok je v podstate za 2 roky. V dome sa začalo fungovať od 1.2. 2017 čiže ten odhad bol stanoveny na zaklade spotreby z minulych rokov kedy bol dom ešte stavba a nebola až taka vysoka spotreba elektriky ako pri obývanom dome.

Dal som ešte vymeniť analogovy za digitalny s tym automatickým posielaním spotreby do elektrární aby sme takymto problemom predišli. Proste elektrarne s prepačenim dementi- nepochopim prečo to odhadovali....

Dakujem všetkym za rady, vážim si vašu pomoc!!
kikan96
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 393
Vek: 22.57
Založený: 25.12.2011
Bydlisko: Žilina-Trnové
Karma: 1

Re: Vysoká spotreba elektriny-prebíjanie fázy do zeme?

Odoslaťod MiroH » 14 Feb 2019, 13:51

Pretoze ludia su rozni a ten Tvoj odpisovac to mal vysoko v pazi. Tiez som zazil podobny pripad ibaze s plynom. Ale nakolko sa menila cena bolo pre mna vyhodnejsie doplatit "nedoplatok" v nizsej cene.
MiroH
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 153
Vek: 55.68
Založený: 13.12.2009
Bydlisko: Nitra
Karma: 0

Predchádzajúca

Naspäť na Silnoprúdová elektrotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Ado_PO a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.65 sekúnd