Ako MCU/CPU riadi PLC?

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako MCU/CPU riadi PLC?

Príspevok od používateľa peterple » 16 Jan 2019, 00:32

Môže tam byť hocičo. 8,16,32,64 bitové. Čím staršie tak samozrejme menejbitové. Ale aj dnes tam môže byť 8bitový MCU kludne aj PIC či AVR. Samozrejme v priemyselnom vyhotovení teda s teplotným rozsahom minimálne -40 až +85°C alebo až 125°C. Lenže cena hocijakého 32bitového procesora sa v celkovej cene toho PLC stratí ako nič. Tak prečo tam strkať nejaké slabé MCU. Dnes je to brnkačka. Má to vysokú pracovnú frekvenciu, dostatočne veľa pamäte jak programu tak dát. Potom máš k tomu kompilér čo z nakresleného rebríka vygeneruje pár logických inštrukcií čo to urobia v mikrosekunde. Samozrejme aj dnes sú ale úlohy kde sa nevie koľko presne bude trvať ich vykonanie a tam už to je horšie. Ale aj to je riešitelné.
Ono vlastne to sa vyriešilo ako prvé. Ja by som povedal že prvé PLC bolo toto:
https://youtu.be/-ePuqqUZQ24
Výkonu to malo žalostne málo, pamätie tiež. Programovalo sa to štrikovaním. Ale za to, to sadlo na mesiac aj keď krátko pred dosadnutím začal hlásiť chybu 1202. Nikto nevedel čo to znamená a prečo sa to stalo. Pri všetkých simuláciách sa nikdy nič také nestalo. Astronauti sa pýtali či majú pristátie prerušiť. Na to jeden maník čo si tie chybové kódy napísal na papierik zahlásil, že je to v poriadku, len sa nestíhajú vykonať všetky úlohy ktoré mal ten PLC naplánované a tak začal tie menej dôležité zahadzovať. Takže dostali povolenie pokračovať a tá mašina to uriadila a celé to sadlo na mesiac. V zápätí po pristatí zistili že v tej sekvencii mali zle jeden bod čo tam nepatril. Zapnutie odletového radaru. Ten preťažil svojimi datami tu riadiacu slučku. Lenže tá mašina vedela čo je životne dôležité a nepodstatné úlohy zahadzovala. Klobúk dole pred tými čo to štrikovali.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6203
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Ako MCU/CPU riadi PLC?

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 16 Jan 2019, 06:34

Tych, ktori zacinali v asm terajsi vyvoj asi riadne stve, ked uz sa neriesi kazda instrukcia a kazdy bajt pamate. Ja som sa tiez kedysi hral s asm, lenze ked si to vezmete z pohladu firmy, tak dnesne plc a vseobecne vyvoj je hlavne o rychlom naprogramovani. preto sa radsej kupi drahsi hw a natuka ( resp. naklika) sa kod, ktory sice je vacsi, ale je hotovy za par hodin. Namiesto kodu, ktory by sa tukal tyzden v asm a bezal by na comkolvek.
ja som z rovnakeho dovodu presiel z asm na arduino pri roznych domacich vychytavkach a usetreny cas mozem venovat rodine
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok