Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 21 Mar 2019, 19:42

hlavne kto to zaplatí .... samozrejme všeci ... a teda na to budeme musieť platiť dane a teda zarábať o to viac a teda chodiť do práce a teda predávať svoje produkty viac a viac a teda starať sa aby sa viac kupovali a teda dorábať sofistikované kurvítka a teda produkovať mrte násobky CO2 do ovzušia .... kto hovorí o e-autách ako ekologických je pako .... Pochopil by som ešte tak postupné zavádzanie, čo sa samozrejme nikdy neuchytí, lebo e-auto je výstrelok dnešnej doby. Toto čo sa tu deje je tvrdé pretlačovanie dotácií a aby niekto zhrabol ten balík peňazí. Je neskutočná kktina aby automobilky mali pripravené e-autá a pritom neni o ne reálny záujem. Čo sa to preboha deje ? Drbe fakt ľuďom ? Boha to si bežný továrenský makači ( pracujúci ) fakt nechajú skákať po hlave ? :rolleyes:
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 21 Mar 2019, 20:02

V žiadnom prípade nie som zástancom žiadnych teórií či konšpirácií a nechcel by som vystupovať proti žiadnemu pohonu áut, len sa snažím objektívne (a bez emócií) zhodnotiť klady a zápory jednotlivých riešení. :)
Tak sa pozrime trocha iným pohľadom na elektromobily - nie tak ako nám to servírujú denne nejakí bruselskí "akožeodborníci na všetko" (takých máme aj v našom parlamente dosť).
Asi si všetci tak trocha uvedomujeme, že tu asi nepôjde celkom len o toľko skloňovanú ekológiu, ale tušíme, že pár "šikovných" zrejme vytušilo veľmi dobrý biznis na globálnej úrovni s veľmi lukratívnymi ziskami. Na tie sa im poskladá veľmi veľké množstvo ľudí a tak tú ľudskú masu to ani až tak veľmi bolieť nemusí a keďže to príde direktívne, tak ani prekaziť prakticky tento biznis nikto nebude môcť. Na celom je to len to povestné "a", ale skúsme si povedať aj to "b".
O elektromobiloch sa hovorí, že sú zelené, čisté a tiché. Tak vyzerá ideálna predstava o elektromobiloch. Ale že sú ekologické si môžeme myslieť len dovtedy, kým si predstavujeme že elektrina vzniká v zásuvke čo samozrejme také jednoduché nie je. O tom sa diskutuje už pekne dlho. O tom sme už ale hovorili a na toto je viac názorov takých, aj onakých ....
Posuňme sa však ďalej a prizrime sa napr. takej "čistote" elektromobilov v porovnaní s klasickými autami so spaľovacím motorom pod kapotou. Tá bude u elektromobilov určite celkom v poriadku ak sa budeme baviť len o tom čo ktorému autu lezie von z výfuku - teda reč je o emisiách (elektroautá výfuk samozrejme nemajú, takže z tohto pohľadu je to OK oproti tým "smradľavým klasikom"). Ale ešte sú tu ďalšie problémy, ktoré je potrebné u elektroáut dotiahnuť. Napríklad také brzdy - lebo aj elektroautá zatiaľ majú rovnaké brzdy ako klasické autá so spaľovacími motormi a všetci vieme že s čistotou to nemá veľa spoločné a aj použité materiály na brzdové obloženia nie sú práve najekologickejšie (to isté platí aj o spojkových obloženiach u áut z opačného brehu - rozumej spaľovacie motory). Paradoxne sa nezbavíme ani zvíreného prachu spod pneumatík - tu sú si všetky autá rovnocenné a prachové častice sú ako vieme kritizované a berú sa ako neekologické.
Nakoniec - ukazuje sa, že ani tichá prevádzka elektromobilov (predstavy ekológov boli, že elektromobily znížia nielen znečistenie ovzdušia, ale aj uľahčia život ľuďom aj znížením hluku v mestách) nemusí byť celkom v poriadku a začína sa to javiť skôr ako hrozba, než ako výhoda. Reálne v prevádzke si chodci či cyklisti (každodenne nás o tom presviedčajú nehody aj pri „hlučných“ autách so spaľovacími motormi) už nemusia všimnúť blížiace sa nebezpečenstvo v podobe elektroauta a môžu mu vstúpiť do jazdnej dráhy... a tragédia je na obzore. Ukazuje sa tak, že to čo sa zdalo spočiatku ako skvelé (elektroautá znížia hluk v doprave v mestách) má aj protiargumenty. Potvrdzuje sa stará pravda, že každé pre má aj svoji proti. Preto automobilky hľadajú spôsoby ako prinavrátiť elektroautám určitý hluk. Okrem iného im to nariaďuje aj legislatíva EU.
Ako príklad uvediem, že taký americký časopis Wired nedávno uviedol, že elektrické autá majú o 37 % vyššiu pravdepodobnosť kolízie s chodcami oproti autám so spaľovacím motorom. Britský Guardian tiež uviedol, že najväčšie riziká sú spojené s elektrickými autami pri ich nízkych rýchlostiach v mestách, lebo hluk z pneumatík a aerodynamický hluk (?šum?) sú vtedy minimálne. A najviac ohrození sú v týchto prípadoch zdravotne handicapovaní - napr. zrakovo postihnutí ako aj sluchovo postihnutí.
V USA ale aj v EU tak vstupujú do platnosti príslušné nariadenia - že nové elektrické autá budú musieť povinne vydávať umelý zvuk (v USA je to 47-60 dB v kombinácii max. 4 tónov s frekvenciou 315-3500 Hz). V EU je to tzv. systém AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) a od 1. júla 2019 ho musia mať všetky novo uvádzané typy áut - platí to aj pre autá s hybridným pohonom. Aj u nás známa KIA má pre všetky modely s alternatívnym pohonom typu hybrid, plug-in hybrid ako aj elektrický svoj homologovaný z výroby výstražný systém (tón) na upozornenie chodcov a cyklistov - tzv. Virtual Engine Sound System (VESS) do max. 20 km/hod. Ale aj všetky ostatné automobilky vyrábajúce elektrické autá, či autá s hybridným pohonom, resp. plug-in hybridné majú svoje vlastné riešenia. Tu by sme mohli s trochou irónie pripomenúť doby dávno minulé, keď musel pred autom bežať človek so zástavkou a vodič trúbením upozorňoval na idúce auto, aby nedošlo ku kolízii s ľuďmi či zvieratami. :D
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 988
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa budvar10 » 22 Mar 2019, 08:09

Ale že sú ekologické si môžeme myslieť len dovtedy, kým si predstavujeme že elektrina vzniká v zásuvke...
...a auto v obchode.
To je tá predstava vytrhnutá z kontextu. Emisie to nie je len CO2 a vznikajú aj pri výrobe a likvidácii. Treba uvažovať komplexne - "od kolísky až po hrob".
0

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 22 Mar 2019, 08:37

jjj, presne ... to lítium ná obrovskú energetickú náročnosť na výrobu v potrebnej čistote, je treba odpariť obrovské množstvo vody ne rekryštalizáciu a to niekoľko krát.Kovy v motore a vlastne všetko na výrobu bude +/- to isté ako spalovacie a možno aj viac. Je len veľká šoda, že vedci niesú hmotne zodpovedný za svoje " výšplechy ". Poznám firmu čo robí posudky pre ekológiu, robili sme jej účtovníctvo a ako chemik a technológ som plakal, keď som videl zaplatený výsledok. Predpokladám, že to takto ide v tomto biznise.
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10147
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa 5ko » 22 Mar 2019, 08:47

Teraz ma zarazila poznámka, o umelo vytváranom zvuku pri pohybe auta.
Namiesto toho, aby sme boli radi, že elektromobily znížia hladinu zvuku na cestách a obytných zónach, tak budeme počúvať umelé cvrlikanie na rovnakej úrovni dB ako doteraz,len preto, že pár chodcov je hluchých alebo slepých.Viem, že je to velký hendikep,ale aj mnohí dnešní chodci chodia zo sluchátkami v ušiach a klapkami na očiach a to sú relatívne,,zdraví,, a tiež majú problém zaregistrovať aj hlučné auto.Bude s toho ešte vela problémov nielen technických, ale aj legislatívnych.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 22 Mar 2019, 09:02

... nebude, bublina splasne , tak ako bublina s Bionaftou .... ale hádajte kto to všetko zaplatí ?
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 22 Mar 2019, 09:48

Ako vidno, nič nie je také jednoduché ako by sa prvý pohľad mohlo zdať - a zrejme ani bezchybné riešenia neexistujú. Bude to chcieť ešte strašne veľa vynaloženej energie, umu a ľudskej práce kým sa to v doprave všeobecne ako-tak "vyčistí".
Na druhej strane aj iné technológie. Okrem iných končín aj v EU sú v prevádzke okrem elektromobilov aj tie na vodíkový pohon. No tých je v EU zatiaľ len asi 1000 kusov. Práve vodík sa považuje za jednu z ciest, ktorou by sa ľudstvo mohlo vydať v súbehu s elektromobilitou. Ale elektromobily aj autá na vodíkový pohon sú zatiaľ veľmi drahé a stoja pred nimi ešte veľmi veľké výzvy. Elektromobily potrebujú obrovské množstvo lítia pre výkonné batérie, ale ani zásoby lítia nie sú nekonečné. Nehovoriac o elektrickej energii na nabíjanie batérií, ktorú tiež treba nejako vyrobiť (a nie všetky spôsoby sú ekologické). Čo sa týka vodíkového pohonu, tak aj na výrobu vodíka treba rovnako veľké množstvá elektrickej energie (vodík sa dá získavať napr. takou elektrolýzou), pretotoľko pertraktovaný „energetický“ problém trápi aj vozidlá na vodíkový pohon.
Osobne som preto presvedčený, že či sa to už niekomu páči alebo nie, spaľovacie motory (aj keď v súbehu s elektromobilmi a vozidlami na vodíkový či iný plynový pohon) tu budú ešte veľmi dlho - zrejme až dovtedy kým nedôjdu zásoby ropy na Zemi. Postupne sa bude určite zmenšovať podiel áut so spaľovacími motormi a určite sa časom bude ich prevádzka ešte do určitej miery "ekologizovať", takže zastávať nejaké extrémistické postoje voči nim asi nemá veľmi zmysel.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10147
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa 5ko » 22 Mar 2019, 10:22

Už som to tu raz pred pár rokmi povedal a stále to platí:

DOKEDY SA NEMINIE NA ZEMI POSLEDNÁ KVAPKA ROPY, NEEXISTUJE EKONOMICKEJŠIA VERZIA POHONU.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 22 Mar 2019, 10:29

ja len doplním ...EKONOMICKEJŠIA A EKOLOGICKEJŠIA ...

tiež to vravím už tak 20 rokov a za tú dobu som si vyslúžil koopu pomenovaní :D
0

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 988
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa budvar10 » 22 Mar 2019, 13:53

To nemusí byť nevyhnutne pravda. Viem si predstaviť, že vyvinú batérie, ktoré sa budú dobíjať rovnako dlho ako sa teraz tankuje benzín, budú vážiť cca toľko ako 52l benzínu a dojazd bude cca 600km. Zatiaľ to nie je, ale vývoj ide stále vpred.

Tiež som niekde čítal, že nejakí Briti už vedia vyrobiť benzín z CO2 obsiahnutého vo vzduchu. Takže ani spaľovacie motory nie sú ešte odpísané.

Zatiaľ ale asi platí to s tou "poslednou kvapkou ropy". :confused:
0

Používateľov profilový obrázok
Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4728
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Bydlisko: Turčianska kotlina
Vek: 57

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa Milos66 » 22 Mar 2019, 15:15

budvar10 napísal:ale vývoj ide stále vpred.
Ale ty ten vývoj musíš zaplatiť z vlastného vrecka.
0
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa hpeter » 22 Mar 2019, 18:22

50l benzinu ~ 455kWh ; 50l nafty ~ 500kWh, pistol 60l/min alebo viac
kapacita baterie: leaf 30kWh, tesla s 60-100kWh.
chademo nabijac ~40kW, tesla 120kW, doma 1f~ 3,6kW
0

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa Drakoush » 22 Mar 2019, 18:58

Milos66 napísal:
budvar10 napísal:ale vývoj ide stále vpred.
Ale ty ten vývoj musíš zaplatiť z vlastného vrecka.
Nechápem, z koho vrecka by si to chcel platiť. Veď to je normálne, že to bude v cene výrobku.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 22 Mar 2019, 20:28

budvar10 napísal:To nemusí byť nevyhnutne pravda. Viem si predstaviť, že vyvinú batérie, ....:
A ja si viem predstaviť že bude svetový mier a muslimovia sa budú striedať s kresťanmi pri bohoslužbách na tom istom mieste a medzi tým tam neveriaci psi budú čítať noviny ....
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10147
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa 5ko » 22 Mar 2019, 22:56

:lol: :lol: :ignore: :ignore: :thumbup: :wink:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

pin
Power user
Power user
Príspevky: 2370
Dátum registrácie: 09 Máj 2009, 00:00

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa pin » 22 Mar 2019, 23:29

budvar10 napísal:... Viem si predstaviť, že vyvinú batérie, ktoré sa budú dobíjať rovnako dlho ako sa teraz tankuje benzín, ...
Možno ešte kratšie, ale nie nabíjať, ale vymieňať, ako sifónové bombičky. A nabíjať sa bude cez umelú inteligenciu tak, aby energetická sieť bola vyvážená. Čaká nás skvelá budúcnosť, teda hlavne tých mladších. :wink:
0

Používateľov profilový obrázok
Wicker
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 849
Dátum registrácie: 05 Máj 2013, 17:26
Bydlisko: Kremnica
Vek: 33

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa Wicker » 23 Mar 2019, 07:20

To mas pravdu, ked tak vidim co sa deje, chysta a podobne, tak mi je toho nasho stupla az luto niekedy...
0

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa Drakoush » 23 Mar 2019, 08:09

Nie je sa čoho báť, človek si zvykne na každú dobu, v ktorej žije - iné mu ani neostáva. Zvykli ste si na socializmus, dokonca mnoho mnoho rokov pred ním boli aké režimy?
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

Používateľov profilový obrázok
Wicker
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 849
Dátum registrácie: 05 Máj 2013, 17:26
Bydlisko: Kremnica
Vek: 33

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa Wicker » 23 Mar 2019, 12:51

Zatial sa povaha vyvija smerom, ze si z tych oveciek dnesnych hlavu robit nebude tak uvidime... ukoncujem OT
Prílohy
20190321_173742.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5779
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa jenda23 » 23 Mar 2019, 14:08

Tak mi to nedalo a tak nějak sem to tu pročetl. No a musím říct že mi je tak nějak smutno z toho, každý dneska řeší kde jakou cipovinu narvat do motoru aby "ulevil" přírodě, při tom výsledek je takřka nulový. Mám kamaráda který je doktor přírodních věd oboru organické a anorganické chemie a sám říká že tyto všecky opičárny jsou v principu k ničemu, jelikož celková ekologická zátěž je ve vyýsledku stejná, ne-li horší, jelikož vyrábět sloučeni platinových kovů je dost chemicky pracný. Jen to není tolik vidět a cítit, ano co není citit a vidět jak kdyby nebylo... toť přístup moderní doby. Krom toho se zabývá likvidacema chemických havárií a likvidací chemických odpadů, takže moc dobře vím jak a kde končí staré katalyzátory, DPF a podobně. My jsme do lokomotiv začali montovat DPF filtry, je to cca půl tunový válec v ceně pár milionů korun, a když vidím co z toho lítá v režimu regenerace tak pochybuju že celkový efekt není nulový. Nemluvě o složitosti a již se začínají projevovat poruchy. To samé jsme začali montovat jednotky ad blue, nic poruchovějšího jsem neviděl. Vyzkoušeli jsme systémy asi od čtyřech firem, nakonec to všechny vzdaly, a to jsou systémy pro pracovní stroje. Bohužel drážnímu provozu stéle tempem nestačí. To samé motory, mimo jiných používáme moderní motory Caterpillar, splňující i současný drážní normy (motory jsou řešeny elektromechanickým vstřikem, v principu systém PD) který se v rámci nových norem musí montovat. Je maličko smutné že jsme schopni při trošce zkušeností a motorářského umění seřídit 40 let stařičký motor ČKD, tak že má stejnou nebo dokonce lehce nižsí spotřebu a kouřivost v zahřátém stavu, samozdřejmě při stejném výkonu. Nemluvím o tom, že motory CAT v tomto provozu neudrží tempo, mají vysokou poruchovost, praskají hlavy, klikovky, trhnliny v bloku, zaklepané ventily. Další věcí je nákladnost repase takových motorů, u starých poctivých ČKD jsme schopni provést generálku za pětinovou cenu. A to z jednoho prostého důvodu, u CAT neexistuje vrátit něco starého zpět, mění se celé hlavy, vstřikovače druhou věcí je neskutečná předraženost náhradních dílů. V principu při GO zůstane z motoru jen blok a kliková hřídel a pár ozubených kol, vše ostatní se zahodí do šrotu a to ani ne tak z důvodu předpisu ale prostě komponent jsou nevyhovující mírama nebo jsou v nich trhliny. Do starého motoru se vrátí 90% komponent po zrentgenování a příslušné repasi zpět. A nikdo jiný nám nebyl schopen nabídnout adekvátní náhradu starých motorů. To je další ekonomický aspekt. To je co se týče třeba drážní dopravy.

Jinak spíš místo toho než hledat jakou serepetičku ještě narvat do motoru aby nekouřil, jestli by nebylo rozumnější se zamyslet nad tím aby nebylo vozidel tolik, myslím globálně. Proč by jsme měli jezdit 2km do práce, proč spousta lidí i v rámci rodiny jezdí do práce stejným směrem a každý ve svém autě, aby nemusel čtvrt hodiny počkat až ho druhý vyzvedne? Proč lidi radši než by použili MHD nebo dráhu radši jedou autem. Další otázkou je proč je veřejná doprava koncipovaná tak jak je, že autobusy/vlaky odjíždí od fabriky 5 minut před koncí směny atd. To dříve kdy dopravci byly v principu jeden podnik a uvažovali nebylo, ano pak každý pojede autem. Další věcí proč všechno se snažíme procpat po silnici, proč nevyužít dráhu když to dřív šlo. V každé malé zastávce byla rampa kde se zboží dalo přeložit a místně ho rozvela malá dodávka. Nemluvě o tom že jsme nuceni vše dovážet ze zahraničí což znamená další obrovské množství dopravy navíc. To že lidi chtějí a "potřebují" milion zbytečností též nechápu. Nevím jak Vy, ale já nemám potřebu si koupit v únoru rajčata nebo jahody. Proč bych si měl kupovat rajčata která jsou bez chuti s nulovou výživovou hodnotu, se vzhledem který s rajčetem nemá nic společného. Proč musíme dovážet brambory ze španělska. To tu neumíme vypastovat brambor, to radši v rámci dotací zasejeme soláry. To si nejsme schopni vyrobit železo (no teď už ne díky globální politice) a musímě ho dovést z číny, vždyť se nějaká čína může jít s prominutím vy*rat proti naší teď již bohužel bývalé podovce. To že musíme naše maso které tu vyprodukujeme svést dodávkou přes 6 dalších států kde ho 7x přebalí a pak ho doveze zpět k nám, aby na něj byly dotace je přece příšerný. :crying: Všechno todle je globální politika s vynucenou umělou závislostí. Z toho všemo mi vyplývá že až se svět začne řídit selským rozumem, ne šustěním těch papírků s obrázky a myslet ekonomicky, ne "ekonomicky" aby někomu do kapes tekly neskutečné prachy, tak nebude potřeba vymýšlet nějaké DPF a jiné podobné zdroje problémů, protože si příroda dokáže do určité míry s naší ekologickou zátěží poradit...... omlouvám se za OT ale nedalo mi to.... :pain:
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok