Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stav obvodu po zapnutí

Stav obvodu po zapnutí

Všetko to čo sa inde nehodí

Moderátori: psichac, Moderátori

Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jirka.jirka. » 08 Júl 2019, 12:43

Zdravím pánové.

Navrhnul jsem si obvodové schéma, které má sloužit pro ovládání měniče.

Budeme k němu připojovat ovladačku s tlačítky. Do měniče jsem napsal vlastní program.
Problém je, že měnič obsahuje funkce, mezi který když chci přepnout je nutné "zatoglovat" na pinu měniče. Tzn. někdo přepne na ovladačce, že ji chce používat (na to je zde přítomno tlačítko). Po povolení se program uvnitř měniče přepne a to se musí změnit stav na STO pinu (tzn. z HIGH do LOW a zpět). Tím dojde k přepnutí funkce z AMC do normálního módu. A tento zákmit mi má dělat můj navržený obvod. A protože měnič nemá dostatečně řešenou ochranu vstupů, tak jsem ji pro jistotu přidal.

On ten obvod by měl fungovat, ale nevím co se stane po zapnutí s mým navrženým delay obvodem s NE555, kdyby byly piny ENABLE_MOTOR a MANUAL_CONTROL ve vysoké úrovni (tzn. 24V). Obvod NE555 mi vygeneruje zpoždění? Nebo neudělá nic? Bohužel jej nemám po ruce, takže ověření v prax. nějak není možné. Ale určitě se zde najde někdo, kdo mi řekne, co to po zapnutí udělá. Není zde nějaká možnost rozkmitání výstupu EN_MOT?

Ideální co bych potřeboval je:
Piny ENABLE_MOTOR a MANUAL_CONTROL jsou přepínači nastaveny na +24V. Zapne se to, vygeneruje se pomocí NE555 zpoždění a obvod se uvede do chodu. Ale chci mít pokryté všechny stavy.
Prílohy
MOT_CONT.png
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1156
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jenda23 » 08 Júl 2019, 13:19

Ten NE555 má bejt ve funkci MKO?
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5399
Vek: 29.15
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jirka.jirka. » 08 Júl 2019, 13:27

Ten NE555 má bejt ve funkci MKO?

Ano.

Ale v simulátoru se mi nedaří nasimulovat ten stav toho spuštění. Zbytek mi funguje

Tady je ještě upravené schéma.
Prílohy
MOT_CONT.png
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1156
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jenda23 » 08 Júl 2019, 13:35

No proto, to předchozí zapojení se mi nezdálo :agree: Ale spouště bych ho před serivační článek... a osobně bych k tomu použil přímo MKO. Třeba 74HC123
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5399
Vek: 29.15
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod Atlan » 08 Júl 2019, 13:39

nebude lepsie namiesto toho orloja dat tam uP
Atlan
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jirka.jirka. » 08 Júl 2019, 14:05

Ale spouště bych ho před serivační článek... a osobně bych k tomu použil přímo MKO. Třeba 74HC123


Vypadá to, že ten derivační článek opravil ten stav, co mě zajímal (ztn. oba vstupy v high). A 74HC123 tam nakonec asi dám. :thumbup: Jenom jsem o něm nevěděl.

nebude lepsie namiesto toho orloja dat tam uP

Má to být blbuvzdorné, bezpečné. A odběr podle mě nyní bude nižší, než s MCU. A to nemusím řešit nějaké spánky atd. Celkem 3 součástky. A hned z výroby to "bude" funkční. U procesoru ho někdo musí napálit, což. je další konektor. Prostě v tomto případě se to nevyplatí. A funkce je jasně daná. Nebude se měnit. Kdežto u MCU: Program, oživovací předpis atp.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1156
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod jenda23 » 08 Júl 2019, 15:01

Osobně též volím klasické součástky tam kde to má být bezpečné, samozdřejmě musí být koretně provedeno zapojení. V případě použití procesoru přibývá k možnosti selhání polovodiče ještě možnost selhání SW. Tím nechci řící že se s mikroporcesorem nedá udělat bezpečné řešení, ovšem dle mého je to např v těhlech případech složitější než tato cesta. A dalším plusem je i ta snadná opakovatelnost.

PS a přizemni báze optronů přes nějakých M68 - 1M5 a možná bych pullup odpory k hradlům dal 3k3 nebo klidně 1k ať je zaručena opravdová doolnost ..... :thanks:
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5399
Vek: 29.15
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Stav obvodu po zapnutí

Odoslaťod breta1 » 08 Júl 2019, 15:15

Dotaz -proč je za diodami D1 až D4 zapojen odpor 3k9 ?
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8768
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61


Naspäť na Nezaraditeľné

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.72 sekúnd