Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod muziker » 11 Júl 2019, 10:59

Okrem iných (napr. používaných plochých relé v telekomunikáciách - tie ale nemali dimenzované kontakty na prúdy rádovo v ampéroch a 2A by určite bolo nad ich možnosti) boli na trhu aj relatívne malé a zapuzdrené (aj s päticou pre jednoduchú výmenu) relé LUN vyrábané v bývalom Československu. Tie mali cievky na jednosmerné napätie 6V - 12V - 24V - 48V ale aj na striedavé napätia až do 220V. Zväzky prepínacích kontakv boli bežné vo viacerých prevedeniach (určite aj so zväzkom 4-och prepínacích / spínacích kontaktov by sa medzi nimi nejaké našli). Samozrejme v minulosti bolo na trhu veľké množstvo relátiek (napr. aj radu RP xxx s cievkami na rôzne napätia tak jednosmerné ako aj striedavé a s bohato dimenzovanými kontaktami pre vyššie prúdy ako aj vyššie napätia), ale dnes ich už veľmi nevidno, pretože v praxi ich nahradili polovodičové spínacie prvky. Niečo by som určite našiel vo svojich zásobách, len neviem kedy sa k tomu dostanem keďže sa dlhodobo nezdržiavam doma.
O parametroch jednotlivých typov relé na československom trhu sa možno dozvedieť viac v starých číslach časopisov Amatérske Rádio (vtedy ešte iba červené), ako aj Sdělovací technika z rokov 50-tych a 60-tych a možno aj v časopise Radiový konstruktér zo 60-tych rokov. V tých časoch sa publikovalo totiž pomerne dosť konštrukcií s relé rôznych typov.
muziker
muziker
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6073
Vek: 70.73
Založený: 10.03.2009
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Karma: 46

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod JaroslavF » 11 Júl 2019, 22:45

Zdravim,

otazka ohladom spinanych zdrojov. Snazim sa co najviac pochopit funkcnost buck converter-a , chcel by som sa naucit zostrojit nejaky, bez pouzitia mikrokontrolerov ani stabilizatorov typu LM 2576 apod. Spinanie tranzistora chcem riesit 555-kou. Zo vsetkych vzorcov potrebnych k vyrataniu hodnot diskretnych suciastok nie je nikde ani zmienka o spinacej frekvencii ( nemam na mysli duty cycle, Ton, Toff, ale celkovu frekvenciu spinania ). Preco sa teda pouziva tak vysoka frekvencia, radovo niekolko 100 kHz? Aku rolu hra frekvencia v spinanych zdrojoch? Jedine, comu som sa googlenim dopatral, bola nejaka zmienka ohladom mensich rozmerov suciastok a teda k setreniu vyrobcov. Ale ci je to pravda, netusim. A ak ano, tak netusim ani, preco tomu tak je. Viete mi to niekto vysvetlit? Dakujem vam.
JaroslavF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 133
Vek: 29.12
Založený: 05.02.2012
Bydlisko: Zvolen
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod misocko » 11 Júl 2019, 23:19

v prvom rade Ti odporucam uplne sa vykaslat na 555. kup si TL494 a k tumo nejaky par pnp / npn tranzistorov (TIP122 / TIP125 alebo nieco podobne komplementarne) - na vytvorenie totempole budica mosfetu. Strieda sa da dobre riadit rucne a nasledne ked pokrocis tak aj automaticky (spetna vezba). pripadne šikmači teraz predavaju nejaku drobnost kde si mozes nastavit frekvenciu a striedu ale tu bude problem so spetnou vezbou (skratka len rucne riadenie, vhodne iba na hranie).
preco vysoka frekvencia , no nedam Ti to vedecky bo tomu velmi nerozumiem , ale zaklad je ze sa do cievky uklada energia v kazdom cykle (tON) a nasledne odovzdava dalej v case tOFF. cim nizsia frekvencia, tym viac energie potrebujes do cievky ulozit aby si v rovnakom case preniesol to iste mnozstvo. cim viac energie chces do cievky ulozit, tym musi byt vecsia. a preto (v skratke) vysoke frekvencie.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2958
Vek: 42.82
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 23

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod Mek » 11 Júl 2019, 23:51

Vysoka frekvencia je aj preto, ze dochadza k mechanickemu treniu materialov v cievkach/transformatoroch a pokial by bola nizsia ako povedzme 20 kHz, zdroj by vydaval neprijemny piskot.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 509
Vek: 32.47
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod maskrtnik01 » 12 Júl 2019, 09:49

Ja by som sa ešte chcel spýtať k frekvencii. Na stabilizáciu napájania MCU, komunikačných modulov a pod. Je lepšie použiť relatívne nižšiu frekvenciu (okolo 100k), alebo lepšie 1M?

V minulom čísle amara ma zaujal obvod AP6320x, tiež je to stepdown, a má takúto "šalenú" frekvenciu.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1282
Vek: 22.75
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod JaroslavF » 12 Júl 2019, 11:49

Misocko, 555ka preto, lebo je velmi jednoducha, rozsirena ( nemusim ju objednavat z eshopov ), a ide mi ozaj len o pochopenie celeho principu. Keby som uz potreboval zrealizovat nejaky step down menic do realneho projektu, tak tam samozrejme nedam uz 555ku.
Cize ok, vyssia frekvencia je kvoli cievke a prenosu energie. Ma ale tato frekvencia nejaku hornu hranicu? Nie je zase prilis vysoka frekvencia skor naskodu?
Inac, mek, niektore (hlavne) starsie spinane zdroje vydavaju taky piskot. Je to prave tym, ze frekvencia nie je dostatocne vysoka?
JaroslavF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 133
Vek: 29.12
Založený: 05.02.2012
Bydlisko: Zvolen
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod jenda23 » 12 Júl 2019, 12:20

Zvyšování frekvence umožňuje zmenšit transformátor popř cívku. Ovšem se zvyšováním frekvence se začínáš dostávat do oblastí kde nastává problém ve spoustě věcí. Počínaje vysokým impulsním namáháním kondenzátorů, mároků nad odrušení jelikož pracovní frekvence již jsou tak vysoké že vyzářené pola ruší okolní zařzení, silně se začínají projevovat a uplatňovat parazitní indukčnosti a kapacity. Stoupají nároky na dielektrikum. U vinutých záležitostí se samozdřejmě uplaťnuje skinn efekt, dále i magnetické materiály je třeba vhodně volit. S čímž je třeba počítat při návrhu takovýchto indukčností. Vzhledem k potřebě vysokého dI(dU)/dt se začínají ve velkém uplaťnovat nežádoucí parametry spínačů a diod. Vzhledem k tomu že se dneska používají většinou tranzistory typu MOSFET stoupají spínací ztráty. Je potřeba klást nároky na strmější a tvrdší spínání polovodičů atd. Samozdřejmě nic není neřešitelné, existují pro tyto účely dané topologie měničů. Ale při návrhu takovýchto měničů je již třeba mít velice rozsáhlé znalosti v totmo oboru. Dále samozdřejmě je třeba počítat s korektním návrhem regulačních smyček, správným nastavením zisků řídících zesilovačů, vhodnou topologií desek plošných spojů a milionem jiných věcí. Udělat kvalitní rezonanční měnič běžící na frekvenci 1MHz je vyšší dívčí.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.24
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod maskrtnik01 » 12 Júl 2019, 12:58

Tak ono to má skoro všetko vnútri, vonku sú len filtrácie, boost c a tlmivka.

Takže blízko gps, a wifi/ble je takýto impulzák dokonalá rušička?
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1282
Vek: 22.75
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod aladar » 12 Júl 2019, 23:57

https://www.google.com/search?q=switching+power+supply+using+555 mas tam toho dost. Aj YT videa. Podľa mňa je však súčiastka s ~27 tranzistormi zbytočne drahá a málo efektívna na toto. Spätnú väzbu vyriešiš druhým vstupom, ale výkon nedosiahneš, ak MOSFET/iný navyše tranzistor nepoužiješ. No ale ak mas celu paletu 555, prečo nie.
Čím vyššia frekvencia, tým menšie trafo to môže byť a tým zas väčšie už tu popísané problemy. Čítal som o od 2X kHz fungujúcich meničoch v niektorých lokomotívach, čo rušňovodiči sa sťažovali, že to strašne píska (preto som si zapämätal frekvenciu NAD 20kHz, tuším 26kHz, ktorá ím aj tak vadila), cez 50kHz - 150kHz bežné zdroje v elektronike, po spínané zdroje 250kHz. A neviem, či ma pamäť neklame, dáky extra úsporný PC zdroj s 400kHz meničom. Ale asi aj take sa pouzivaju, lebo wiki píše o problémoch pri frekvenciách nad 500kHz https://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply#Copper_loss
aladar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 125
Založený: 04.06.2018
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod JaroslavF » 13 Júl 2019, 08:30

Dakujem vsetkym, ktori mi pomohli vysvetlit tuto problematiku, uz tomu rozumem.
JaroslavF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 133
Vek: 29.12
Založený: 05.02.2012
Bydlisko: Zvolen
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod pitopit » 14 Júl 2019, 22:05

Tak nakoniec som to doriešil takto.R1,R2 sú rele-On 1 alebo 2.
Relé 3,4 on a off.Bude to takto dobre nepôjde to do skratu?
Prílohy
IMG_20190714_214757.jpg
pitopit
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 23
Založený: 11.02.2013
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod Hopikmajo » 15 Júl 2019, 17:42

Nemá niekto náhodou PS4 s pokazenou grafikou a pod. ? Potrebujem laser do mechaniky, vezmem aj celé psko za nejakú symbolickú cenu s funkčnou mechanikou. Ďakujem :)
Kto sedí v kostole v očakávaní, že z neho bude dobrý človek,
ten môže kľudne sedieť v garáži a čakať kým z neho bude auto.
Hopikmajo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 772
Vek: 21.14
Založený: 18.10.2014
Bydlisko: Prievidza
Paragraf: 22
Karma: 3

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod gfox » 15 Júl 2019, 19:26

pitopit napísal:Tak nakoniec som to doriešil takto.R1,R2 sú rele-On 1 alebo 2.
Relé 3,4 on a off.Bude to takto dobre nepôjde to do skratu?


Trochu krkolomné, ale vyzerá to byť v poriadku.
gfox
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 112
Vek: 48.67
Založený: 12.03.2013
Bydlisko: Lovinobaňa
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod StefanST » 20 Júl 2019, 14:31

pitopit napísal:Tak nakoniec som to doriešil takto.R1,R2 sú rele-On 1 alebo 2.
Relé 3,4 on a off.Bude to takto dobre nepôjde to do skratu?

Tak, ako to máš nakreslené to vyzerá OK. (v stabilných stavoch)

ALE musíš si preveriť aj hazardné stavy. Relé, aj keď budú rovnakého typu, nespínajú úplne synchrónne. Vždy bude medzi zapnutiami/prepnutiami jednotlivých relé nejaký rozdiel, rádu ms alebo desatín ms(?). Naviac, môže sa stať, že niektoré relé sa pokazí a nebude spínať vôbec.
Preto musíš overiť aj bezpečnosť pri všetkých kombináciách zapnutia/vypnutia relé. Lebo už aj veľmi krátky skrat v prepínacej sústave, spôsobený oneskoreným zapnutím/vypnutím asi zapečie preťažené kontakty relé a tie kontakty zostanú trvalo v jednej zapnutej polohe.

V tvojom prípade, ak sa pri prepnutí z 36V na 12V (dolný obrázok) zopne relé R3 voči R2 alebo R4 voči R1 o malý okamih skôr, potom R3 alebo R4 spôsobí skrat baterky s uvedenými následkami.

Trebalo by si urobiť tabuľku všetkých možných stavov relé, či sú jednotlivé, aj tie prechodové stavy BEZPEČNÉ.
Napr.:
R1---R2---R3---R4--------stav sústavy (OK/HAZARD)
VYP VYP VYP VYP
VYP VYP VYP ZAP
VYP VYP ZAP VYP
VYP VYP ZAP ZAP
VYP ZAP VYP VYP
VYP ZAP VYP ZAP
VYP ZAP ZAP VYP
VYP ZAP ZAP ZAP

ZAP VYP VYP VYP
ZAP VYP VYP ZAP
ZAP VYP ZAP VYP
ZAP VYP ZAP ZAP
ZAP ZAP VYP VYP
ZAP ZAP VYP ZAP
ZAP ZAP ZAP VYP
ZAP ZAP ZAP ZAP

Minimálnou ochranou by bolo dať do série s každou baterkou poistku. Ak dôjde k preťaženiu, poistka zareaguje.

Ak by si aj použil jedno relé so 4 prepínacími kontaktami, aj tam sú rozdiely v časovaní zopnutia, ak keď menšie. No stále zostáva problém, ak sa niektorý kontakt "zapečie" a je trvalo spojený.

Alebo skúsiť variant s upraveným časovaním zapínania relé:
Najskôr rozopnúť kontakty relé R3 a R4 a až potom prepnúť relé R1 a R2. Ale máš tu druhý problém, ako zabezpečiť také časovanie. Podľa toho, či to spínaš prepínačom alebo riadiš z inej elektroniky.

Ak by si sa vedel zmieriť s úbytkom 0,5V pri každej batérii, išlo by R3 a R4 nahradiť schottkyho diódami a používali by sa len relé R1 a R2.
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 340
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 7

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod vaanja » 24 Júl 2019, 19:29

Najde sa dobrovolnik, co vysvetli aky je rozdiel medzi PoE injektorom a switchom s PoE portami?
potrebujem zapojit IP kameru, ktoru je mozne napajat 12 VDC & PoE+ (802.3 at, class4), Max.:18 W, including max. 5W for IR
zvazujem kupu switcha, ktory by mal PoE+ porty alebo len PoE injektora, neviem si vsak vybrat nejaky vhodny, resp. nerozumiem, preco pri PoE injektoroch su uvadzane rozne napajania (48V, 24V, 15V) a aky to ma vplyv na funkcnost.
Pri switchoch sa uvadza len max. vykon portov, nic o napati...
nejaky som z toho zmateny.
vaanja
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Vek: 44.81
Založený: 22.01.2011
Bydlisko: TO
Karma: 1

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod AlbiDartanan » 24 Júl 2019, 22:14

Ak som dobre pochopil čo som trocha preletel :
Switch sa toho zariadenia " spýta " (pri nejakom nízkom napätí ) čo je to za zariadenie a aké napätie potrebuje [ak som to dobre pochopil musí sa ale toto "pýtanie" aktivovať vo switch y aby tam nepostil hneď max. V ] ...
Injektor sa pýtať nebude , ten to tam hneď pustí ...
"Possible is that which can be done immediately, impossible that which takes a little longer..."
intitle:"index of " XXX YYY -html -htm -php -asp -cf -gsp
Mamont. Largest FTP Search Engine = http://www.mmnt.ru/int/
http://www.mmnt.net/
AlbiDartanan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1717
Vek: 35.31
Založený: 09.07.2009
Karma: 7

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod vaanja » 25 Júl 2019, 06:11

Vdaka. Musim teda pre 12V kameru hladat 12V PoE injector?
vaanja
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Vek: 44.81
Založený: 22.01.2011
Bydlisko: TO
Karma: 1

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod pocitujlasku » 25 Júl 2019, 09:25

switch funguje vacsinou podla 802.3 at kedy sa vyjednava napajanie pre zariadenie + mas tam vyhodu, ze vies cez switch vypnut/zapnut napajanie aj na dialku (napr. ked potrebujes resetnut zariadenie).
Injektor je len pridavok ku kablu, nieco ako napajanie anteny po koaxe. Vo vacsine pripadov ide o pasivne (teda 100Mbit siet a zvysne 2 pary pusti napajanie), napatie tam velmi nehra ulohu, aj ked niektore injektory maju v sebe stabilizator.
osobne, ak ti kamera podporuje PoE, tak vezmi switch, a usetris adapter+ jeden kablik a privesok na kabli - bude to prehladnejsie zapojene a hlavne vies resetovat na dialku.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4534
Vek: 36.46
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod maskrtnik01 » 26 Júl 2019, 18:15

https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX11254.pdf

Mal by som otázku k adc. Chcel by som týmto obvodom snímať tenzometer. Trošku nerozumiem tomu unipolar/bipolar. AVSS by som chcel dať 0V, AVDD 3.3V. Tenzometer na AVSS, AVDD(alebo aref+), in+ a in-.
In+ voči AVSS bude teda vždy kladné, rovnako in- voči AVSS.

Teoreticky ale môže nastať situácia (nemeral som ešte tenzometer), že in- bude mať vyšší potenciál ako in+. Je potom nutné adc napájať +-1.8V, alebo môžem 0-3.3V ako som popisoval vyššie?
Prílohy
EB3D0822-9BE6-4B79-981A-88077A9BAD45.png
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1282
Vek: 22.75
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 11

Odoslaťod 5ko » 29 Júl 2019, 15:41

Zdravím, hlavne ITčkárov.
Dnes voci ma zobudili čudné zvuky o pol tretej ,vychádzajúce z PC. Bol vypnutý, bežal iba router.Boli to také škreklavo cvrlikavé zvuky ako keď sa kedysi pripájal analogový modem a bolo počuť datový prenos ako prerušované meniace sa digitálne tóny. Trvalo to asi 3-4 minúty,potom bolo ticho, akurát aj keď som nič na sieti nemal zapnuté modem blikal ako divý.Vraj to robilo aj teraz doobeda,tak som vytiahol napájanie z POE antény,nech sa odpojí akákolvek komunikácia.Nejde mi do hlavy, čo to mohlo spôsobovať, či sa s tým už niekto stretol, či je to len v PC ,trebars sieťovej karte, alebo je to nejaký vírus a robí mi paseku .Ďakujem za každú radu.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8544
Vek: 63.56
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 103

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.77 sekúnd