Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Neviete si rady so zosilova─Źom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Wili » 15 M├íj 2019, 17:14

hpeter, a ake nastavenie pracovneho bodu tam podla teba nie je ok? jedine co je tam zle je ten vystup ze dava len 1mA, a ledva to zvladne tych 220k na vystupe ale inak to nie je az take zle, praveze tam trafili pracovny bod tak ze ma ten prvy stupen aj bez spatnej vazby 0,000prd skreslenie. Mne sa tam len nepaci absencia spatnej vazby v prvom stupni, nie kvoli skresleniu ale kvoli nachylnosti na brum, ale mozno som prilis pesimisticky.
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 30.16
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 15 M├íj 2019, 18:24

obvodove riesenie a hodnoty v tej dobe boli dane hlavne technologiami, ake boli vtedy dostupne. dnes je vsetko inak, a nic nebrani vyuzit plny potencial technologii. mam dojem ze schemy starej ery stale prichadzaju a odchadzaju. len maju vzdy iny nazov. fobia spojit stare s novym,nechapem preco.
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1539
Vek: 35.56
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod misop » 16 M├íj 2019, 09:02

Aha co poviete na toto, zaporne napatie na zhavenie a mriezku... mohlo by to mat nejaky pozitivny ucinok ? Autor tvrdi ze ano... Len tie napatia su tam nejake ine hodnoty, ak tomu rozumiem spravne

zdroj: http://www.goodsoundclub.com/Forums/Sho ... ostID=2052
Pr├şlohy
EAR834PT_12.jpg
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 62
Vek: 36.27
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod zdenoeddie » 16 M├íj 2019, 10:38

Zhaveniu je to jedno, a kedze katoda strednej triody je uzemnena, tak niekde to zaporne predpatie sa musi vziat. Je to lepsie tym, ze to bude mat vacsie zosilnenie, a predpokladam ze pri lepsom skresleni, ako ked by predpatie bolo ziskavane ubytkom na Rk premosteneho C.
zdenoeddie
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 3808
Vek: 20.53
Zalo┼żen├Ż: 25.07.2009
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Karma: 34

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod diamos » 16 M├íj 2019, 16:43

Pozeral som na to jak puk, ze preco tam je to zaporne napetie na mriezke.
Ale nechapem ako som si mohol nevsimnut ze je katoda uzemnena. :?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 372
Vek: 46.72
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod misop » 29 J├║l 2019, 15:51

Caffte,

tak som si zo srandy objednal kopiu SHURE m65 PHONO RIAA TUBE preamp kit z Aliexpressu za 20ÔéČ, reku pohrame sa...
Uz je zlozeny, len tak pospajany vzduchom, pouzil som na skusku dva trafaky, jeden na zhavenie 14V a druhy na zbytok, kedze nemam jeden s potrebnymi vynutiami, konstrukcia vyzaduje 80-100 VAC, zial ten moj ma len 73 VAC, preamp sa tvari ze zije, napatia na katodach a anodach sa zdaju byt v norme. Po zapojeni brumel, vrcal a kvical jak prasa...

Tak som trafo uzemnil normalne na kolik v zastrcke, k tomu som pripojil spolocnu GND zo vstupu preampu a tak isto aj zemnenie gramca, kvicat prestal, a aj brumi menej no zial na vystupe nieje nic pocut, ked odpojim gramec a len tak prstom brnknem po vstupe tak reaguje a zda sa celkom slusne...

Nejake tipy na zjednanie napravy ?

PS: Bratumm Diamos to este nevidel mozno to vyriesi aj on, ale tak preco nepodiskutovat...kto ma chut
IMG-5101.JPG
BREADBOARD :)
Pr├şlohy
FullSizeRender (11).jpg
Schema
FullSizeRender (12).jpg
Schema zdroja
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 62
Vek: 36.27
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 29 J├║l 2019, 18:11

cez odporovy delic 1000:1 skus napojit na zdroj zvuku/mobil
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1539
Vek: 35.56
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Wili » 29 J├║l 2019, 22:06

to je asi ten najhorsi riaa preamp aky moze byt, to si mohol kupit z aliexpresu nieco normalnejsie :confused:

ked to piska tak to kmita, alebo tam mas zle zapojene zeme, mozno aj elektronky mozu byt kludne zle (kedze to su JJcka :pain: ) ale ma to vela zlych vlastnosti, asi dve najzasadnejsie:

- mas tam hrb +10dB na basoch
- strasne nizke napajacie napatie a obrovsky vystupny odpor = comu ten 47k na vystupe vela nepomaha takze aj keby to zazrakom fungovalo, bude to skreslovat ako .... :ANAL:
ak chces RIAA bez brumu musis mat tienene sietove trafo, vsetko stabilizovane, tieniace krytky na elektronkach atd...

pre meranie alebo testovanie riaa je dobre ma invertor RIAA krivky, napr. nieco taketo:

https://images.app.goo.gl/xvmvqTTYiA4to1Gt9

problem ale je ze to musi byt sakra dobre odtienene, ja som to robil takto:

Obrázok
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 30.16
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 30 J├║l 2019, 17:40

parametre hifi kedysi a dnes su dost odlisne, najma vstupny odpor. v tej dobe taky preamp bol v poriadku.
mne na nom vadi ze ma korekciu v spatnej vazbe, to prinasa problemy. radsej klasika.
nebol by som prekvapeny, ak by take riesenie zvysovalo sancu na oscilacie.
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1539
Vek: 35.56
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod sraj » 30 J├║l 2019, 18:28

d├ím to tu, je tu dos┼ą odborn├şkov
Kedysi som si chcel postavi┼ą tento hybrid sl├║chatk├í─Ź, m├ím na to aj komplet s├║─Źiastky

https://diyaudioprojects.com/Solid/12AU ... 7-Headamp/

Čo na to poviete, klady - zápory atd. Proste zopár info, rád, postrehov ......
sraj
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 312
Zalo┼żen├Ż: 26.06.2009
Bydlisko: PP
Karma: 7

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 30 J├║l 2019, 18:44

na zaciatok staci. sluchadla pripojit az po ustaleni, lebo vznikne lupanec po zapnuti.
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1539
Vek: 35.56
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod sraj » 30 J├║l 2019, 18:49

..├íno videl som, ┼że niektor├ş tam maj├║ doroben├║ ochranu s rel├ę, to by som tam tie┼ż asi dorobil
sraj
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 312
Zalo┼żen├Ż: 26.06.2009
Bydlisko: PP
Karma: 7

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod misop » 01 Aug 2019, 13:31

Sraj trochu off topic, ale ak to ma pomoct, budiz...

...vraciam sa k teme:
willi:

Uz nepiska pozemnil som, elektronky su dobre aj boli dobre, bo som ich skusal na koncaku

Stabilizovane vsetko je, ako vidiet na scheme zdroja, co sa hrbu na basoch tyka...kedze uz to hra :applause: mohol by byt aj vacsi, je to slabsie na basoch... :pain:

Problem bol v tom ze aj cinch konektory boli z aliexpressu :butthead: normalne to hra, pekne lampovo, neskresluje, NEBRUMI !!!! akurat bassov je tam o cosi menej ako mi ide z Cambridge audio OPAMPoveho preampu...takze nieje to az taka katastrofa, ako sa zdalo na prvy pohlad...hlavne za tie prachy...ak/ked sa dokopem k meraniu- zavesim
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 62
Vek: 36.27
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod misop » 14 Aug 2019, 10:01

...ak/ked sa dokopem k meraniu- zavesim

EDIT: ked budem vediet ako sa mera RIAA - zavesim :biggrin:

Willi ako si prisiel na to ze tam je v RIAA korekcii hrb +10 dB ? Niekde v simulacii ? Lebo realne podla posluchu mi to pride ze prave na basoch treba este pridat. Otazka teda znie ako zmeram aktualny stav korekcii a podla coho pridem na idealne hodnoty suciastok-simulacia alebo...? Predpokladam ze budem k tomu potrebovat ten RIAA inverter co si sem hodil...

Napadlo ma este vyhodit tie 47k odpory na vstupe a len premostit, co samozrejme predpokladam ze nebude mat vplyv na RIAA, ale podla viacerych nazorov co som sa docital su tam zbytocne...
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 62
Vek: 36.27
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Wili » 14 Aug 2019, 13:40

ano hrb som videl cez simulaciu, mozno som dal zle hodnoty suciastok alebo som sa ponahlal? neviem doma pozriem este raz pre istotu.

47k na vstupe nechaj, to tam byt musi, tvori to zataz pre MM prenosku. Tak isto by tam mala byt aj paralelne nejaka kapacita, zopar pF, podla pouzitej prenosky.
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 30.16
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 14 Aug 2019, 16:59

Wili nap├şsal:Tak isto by tam mala byt aj paralelne nejaka kapacita, zopar pF, podla pouzitej prenosky.


Alebo ten prepinac vstupnej kapacity, ktory tak nenavidis :ignore: :ignore: :ignore:
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4307
Vek: 53.15
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod hpeter » 14 Aug 2019, 18:28

47k....nikto nevie skade sa vzal, no kazdy ho tam pcha.
http://www.tnt-audio.com/sorgenti/load_ ... ets_e.html
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1539
Vek: 35.56
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Milos66 » 14 Aug 2019, 19:35

Preco by to nikto nevedel? Napr. Audiotechnica to uvadza aj v DS pri modeloch prenosiek.
Pr├şlohy
AT Cartridge.jpg
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4307
Vek: 53.15
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod misop » 16 Aug 2019, 13:00

No kapacita tam paralelne ziadna nie je, pouzivam primarne ortofon 2m red, staci podla dataheetu prenosky pripojit paralelne kapacitu z rovnakou hodnotou? predpokladam aj tak ze to mi asi na basoch neprida...

Willi ako to nasimulujem v lt spice, mam to nakreslene, ale neviem ako dalej?

K tomu meraniu RIAA, ako teda na to? Skop mame, generator tiez, aj externu poloprofi zvukovku focusrite scarlett 18i20.

Dalej mam moznost dat si vysustruzit Vinyl z hocakymi frekvenciami, pre tento pripad mam dasiu otazku na skusenych clenov fora. Ake frekvencie a sumy by bolo dobre mat na takejto platni, aby bola dobre vyuzitelna ako pri stavbe preampov, tak pri nastavovani jemnych parametrov ramienka a prenosky, napr. Antiskating, VTA, VTF apod. Cena je cca 40ÔéČ/ks, ak by bol zaujem vieme ich dat spravit aj viac...
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 62
Vek: 36.27
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho RIAA predzosilnovaca pre gramofon

Odosla┼ąod Wili » 16 Aug 2019, 13:48

misop ako sa nastavuje antiskating si najdi na youtube, v podstate potrebujes hladku platnu, napr. take vacsie CDcko, na ktore ked polozis ihlu a ta sa zacne klzat ci uz smerom k stredu alebo von, tak aby antiskating vykompenzoval tuto silu a ramienko ostalo v strede drahy platne. Tiez je dobre nastavit spravny pritlak podla prenosky a aj pozriet datasheet prenosky ako si spomenul svoju tak v jej datasheete mas napsiane ze tie charakteristiky co tam ma uvedene platia pre zataz 47k a 150-300p zataz. Potom ako spominal Milos, ak mas profi peamp, tak tuto kapacitu si mozes prepinat a dopasovat podla svojho gusta.

Testovaci vinyl a frekvencie atd by som zrejme neriesil, resp. je to zbytocne kym nemas gramofon co stoji ako automobil podla mna to velky vyznam nema, ak sa chces hrat s preampami a merat ich, testoval by som to klasickym testovacim signalom 1V cez RIAA inverter spomenuty vyssie, ked do neho nakrmis 1V signal vypadne ti invertovana RIAA charakteristika s urovnou par mV presne ako z "idealneho" gramofonu.

Simulovanie v LTspice a meranie so zvukovkou cez Artu je na dost dlhe pisanie a nechce sa mi a nemam na to cas. Mozno raz ked sa budem nudit a nebudem vediet co so sebou tak spisem navod alebo mozno to uz nejaky dobrak niekde spravil, skus to nastudovat na internete a mozno dojdes k nejakemu vysledku, skus pohladat tu alebo na audiowebe mozno nieco najdes. Ak budem mat vecer cas a budem na druhom pc, hodim sem tu simulaciu z ltspice aby si sa s tym aspon pohral.

Len takym rychlym pohladom to vyzera ze by mohol byt problem ako som uz raz spomenul par prispevkov dozadu v obrovskom vystupnom odpore a velmi nizkej zatazovacej impedancii/ resp. velkej zatazi na vystupe. Jednoducho povedane anodovy zosilnovac, ktorym tecie nula nula prd prudu pri napati 100V nemoze fungovat dobre do 47k zataze :pain:
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 30.16
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Audiotechnika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.78 sek├║nd