ShadowKE napísal:ked si cital moju spravu tam som pisal co sa asi stalo...
ale najpravdepodobnejsie je nejaky silny signal... magnet alebo daco take co mohlo poskodit data.... pripadne aj nejaky pad kde mohol nieco poskodit... su strasne vela beznych moznosti
Nehnevaj sa, ale toto su riadne blbosti co pises.
1. usb kluc nie je disketa, ze ked padne na zem, tak sa tam poskriabe zaznamova vrtva, max. ked nanho sliapnes, alebo poriadne hodis o zem, tak sa moze fyzicky poskodit.
2. permanentny magnet s tym nema absolutne nic spolocne, nie je to disketa s magnetickym zaznamom! Je tam flash pamat, najcastejsie uz typu TLC, kvalitnejsie MLC, pred 10 rokmi este SLC s 1 bitom na bunku, ktore boli najkvalitnejsie. Najbeznejsie usb kluce pouzivaju TLC (triple-level cell), cize 3 bity na bunku a teda 8 roznych urovni napatia, nie 1 uroven napatia ako SLC. Takze zaznam v takejto pamati degraduje 8x rychlejsie ako v kvalitych SLCckach. Proste elektricke pole v tej bunke nevydrzi vacne, a takato pamat strati bity aj za niekolko mesiacov nepouzivania. Avsak aj tieto typy pamati sa paradoxne opotrebovavaju aj pri nahravani suborov, dokonca aj pri obycajnom citani z takento pamate. Proste tie bunky su take malicke, ze "elektro-chemicky" po case degraduju!
A to este nehovorim o kvalite vyroby. Kazdy technologicky proces ma svoje nedostatky, tak isto aj vyroba pamati. Ani vyroba flash pamati nie je vynimkou a vyrobca s tym rata, ze napr. 5-10 percent buniek bude chybnych, tak po vyrobeni sa pamate testuju, triedia na vyberove kusy, standart a "odpad". Potom sa "low level" formatovanim definitivne do radica pamati zapisu adresy defektnych buniek, aby sa tieto nepouzivali. Az potom sa z tychto pamati vyrabaju SSD disky alebo usb kluce.
Samozrejme kazdy vyrobca chce usetrit, konkurencia je velka a cez nejaku tretiu stranu predaju aj odpad. Z vyberovych pamati sa skladaju drahe SSDcka, zo standardnych pamati lacnejsie, a z odpadu najlacnejsie usb kluce. Ako tak fungujuce-nefungujuce sa v lepsom pripade predaju ako noname.
Tazke sa kludne moze stat, ze od vyrobeni nejakeho usb kluca az po kupu zakaznikom prejde aj jeden rok, a niektrore bunky uz stihli zdegradovat tak, ze udrzia elektricky naboj len mesiac. Po opatovnom pripojeni do pc sa clovek cuduje, preco ma niektore subory poskodene. Ked zdegraduju prave tie bunky, kde sa nachadza databaza suboroveho systemu, tak mozete prist o vsetky subory na kluci.
Potom treba ten usb kluc opat preformatovat a ked je tam aspon trocha inteligentny radic, tak chybne bunky vyradi a nahradi ich nahradnymi (bez toho aby ste sa o tom dozvedeli), samozrejme o data formatovanim uz pridete. Potom uz takyto usb kluc moze kludne dobre sluzit nekolko rokov, alebo len 1 minutu ako sa stalo mne. Po nahrati suborov na jeden 4GB kluc (opat Kingston), a prekontrolovani bit po bite boli data v poriadku. Po vybrati z pc a opatovnom zasunuti po 5 minutach uz bolo par suborov poskodenych stale na tom istom mieste, tu mi nepomohlo ani formatovanie, pretoze "pocas" formatovania sa bunky este drzali, po vybrati z PC uz bunky stratili data.
3. "Silny signal"... neviem co tym myslis, ale aby nejaky signal vymazal data z usb kluca, tak by ten kluc musel byt v blizkosti velmi silneho elektromagnetickeho pola: mikrovlnka, zvaracka, elektromagnet na zelezny odpad atd. Ak sa do usb konektrora dostane prepatie, tak je aj po kluci aj po usb hube v pc, minimalne.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"