Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 08 Nov 2019, 23:36

Zdravím ,
vlastním Fiat Stilo 1.6 16V r.v 2005 76kW . ECU : 5NF.T9 ..

Trocha dávnejšie zlyhal ľudský faktor, a nechtiac sa zapájala Riadiaca Jednotka na zapojenú batériu . Auto šlape , až na to že akonhále otáčky padnú pod 1000 RPM po prvom rozbehnuti prestane reagovať plynový pedál. Neustále hádže chybu na diagnostike "Tlak Sania" , v prípade "Únik vzduchu zo sacieho zberača" , ešte v tej dobe sme nevedeli že ECU je vadná , vymenili sme komplet celé sanie , snímače, senzory , škrtiacu klapku a podobne. Nič , auto k tomu nemá výkon ked aj , proste netahá ako by malo.
Nakoniec sme sa rozhodli ECU otvoriť, no... jeden krásny tantalový kondezátor nemal už vrch, no to bolo ... Napájkovali sme rovnaký tej istej hodnoty na kábliky(nebol to SMD) ale nič auto robí to isté . Až neskoršie som zistil že pri skrate tantaláku cez neho môže v kľude prejsť 20A (ak su moje informácie správne) to znamená že mohlo kludne odpáliť nejaku diodu , ale aj cestu.
No mal som komplet rovnaké auto na náhradné diely až na to že to nebolo Combi a to moje je Combi (MultiWagon). No ako to povedať naštastie tam bola komplet elektronika aj s ECU. Odobral som zapalovanie , klúče som mal , immobilizer skrinku ktoá je hned za poistkami v interieri auta. V mojom aute som toto všetko vymenil. Auto naštartovalo. No ale ..

Prvý problém vyhodí ABS Unavailable + v diagnostike je par problémov s CAN - To kvôli tomu že auto z ktoreho je tá riadiaca má ABS + ASR no moje má iba ABS. Rozličné ABS počítače. Myslel som si že vymenou to pôjde ... No moje auto má tenký konektor do toho ABS počítača a to náhradné má 2krat tak hrubší konektor s viacerimi pinmy. Prekáblovať auto ? Neprichádza do uváhy

Dalšiu chybu robí to že po dajme otmu 5tom naštartovaní vyhodí auto počas jazdy že mate okmažite auto odstaviť a vypnuť motor. Čo samozrejme ignorujem. No napr. na dalšie štartovanie nedovolí naštartovať kvôli nesúladu s IMMO ... dokonca ani dialkove nejde poriadne, neblikaju 4 smerovky pri odomknuti alebo zamknuti, ako kedy , čiže niesu v súlade.

Auto s tou náhradnou ECU žiadne chyby ohladom sania nevyhadzuje takže tá moja je naozaj odpálená

_________________________________________

V mojom aute sa nachádza riadiaca jednotka 5NF.T9 a tú náhradnú mám 5NF.T1. Po naozaj mesiacoch na fórach aj anglických som zistil že tieto 2 jendotky su navzájom kompatibilné , čiže ak by sa ju podarilo "prepáliť" tak bude všetko fungovať.

Dočítal som sa že treba prehrať EEPROM. Kúpil som čínsky KESS V2... No tým to nejde, lebo riadiaca je blokovaná , vyčítam minimálne FLASH(či eeprom to neviem), ale zápis vykonať neviem. Vyhodí mi program chybu "Change of speed not possible" , dočítal som sa že je to tým že je riadiaca blokovana a treba nejaky PIN a odomknut ju diagnostikou. No PIN nemám takže to nič.

Na Talianskom fóre som našiel vnútorné PIN-outy na EEPROM. Priamo na jej nožičky zhora z riadiacej. Kamarát mi pomohol napájkovať káble na tieto piny na doske . Pichol som ju na ARDUINO nejaký ked som skúsil a vyzerá to že patrične ASI môžem potvrdiť že komunikacia s EEPROM tam je. Toto som urobil na tej z toho náhradneho auta, ak sa to podarí, urobím to isté na tej mojej pôvodnej.

No a teraz relane potrebujem cez ARDUINO NANO tuto EEPROM vyčítať a preprogramovať(minimalne nateraz vypnut immobilizer ... Softvér k tomu mám) . EEPROM používa SPI zbernicu a cez Arduino to ide no programujem to a už sa v tom aj pomaly strácam. Nemám na to už kupovať programátor ktorý to zvládne , a z číny (UPA Programmer) kde to aspon stojí ako tak tak zase nemožem už tolko čakať.

Poprípade ak to dakto dokáže tak pozmeniť kód tak aby mi nebralo do uvahy ABS+ASR ale len ABS.

Niekto nejaké rady ? Poskytnem linky, fotky všetko čo bude treba, naozaj potrebujem už pomôcť.

Vopred Ďakujem za všetky rady
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod Radus » 08 Nov 2019, 23:55

typ tej EEPROM?
Radus
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1016
Vek: 37.7
Založený: 27.10.2009
Bydlisko: Prešov
Karma: 6

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 08 Nov 2019, 23:57

Radus napísal:typ tej EEPROM?


EEPROM : M95160
Datasheet : https://www.st.com/resource/en/datasheet/m95160-r.pdf
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod Radus » 09 Nov 2019, 00:02

Problém ti robí len to vyčítanie a zapísanie? Upraviť vieš čo a ako? Vyčítať a zapísať by nemal byť veľký problém.
Radus
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1016
Vek: 37.7
Založený: 27.10.2009
Bydlisko: Prešov
Karma: 6

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod rogi » 09 Nov 2019, 00:12

No neviem ako u fiata, ale keď je raz spárovana riadiacia jednotka so všetkým v jednom aute, a dáš ju do iného nepôjdeto tak ako by malo, alebo vôbec, lebo je párovana zo všetkým elektronickym čo je v aute, a prepalit program tiež asi nepôjde, aspoň u nových áut to je tak robené, a este buď rád že sa ti nezamklo auto a kľúče v aute :mrgreen: lebo transpondér v klucoch má svoj kód a bodu komputer v tvojom aute iný.
Naposledy upravil rogi dňa 09 Nov 2019, 00:22, celkovo upravené 2 krát.
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch :( ale nie celkom :D
požívam tieto mm.DT830d,DT9205B,PU500,PU140,
rogi
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 295
Založený: 23.04.2009
Bydlisko: Ružindol
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod enigma » 09 Nov 2019, 00:14

a nebolo by jednoduchšie ( a aj bezpečnejšie ) zohnať si identickú RJ ? dnes to už nestojí majland peňazí ....
enigma
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1811
Založený: 24.12.2011
Bydlisko: Nitra
Karma: 10

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 00:35

Radus napísal:Problém ti robí len to vyčítanie a zapísanie? Upraviť vieš čo a ako? Vyčítať a zapísať by nemal byť veľký problém.


Takto aby som priamo odpovedal na tvoju otázku, Viem čo a ako (aspoň myslím), jediné čo robí problém je už len vyčitanie a zápis.

__________________

Na fóru som sa dočítal že uplne stačí vyčítať EEPROM s mojej pôvodnej a tento súbor nahrať do EEPROM tejto náhradnej.
No ako prvý test chcem skúsiť IMMO OFF na tejto náhradnej . Softvér k tomu mám.

Prikladám blokovú schému a pár foto ... Áno viem vyzerá to hrozne ale účel by to malo splniť...

-- Spojený príspevok 09 Nov 2019, 00:40 --

enigma napísal:a nebolo by jednoduchšie ( a aj bezpečnejšie ) zohnať si identickú RJ ? dnes to už nestojí majland peňazí ....

stojí to dosť , keby nie tak takto nešpekulujem a nepíšem sem . Oni sú identické , ide skôr o výbavu auta by som povedal

rogi napísal:No neviem ako u fiata, ale keď je raz spárovana riadiacia jednotka so všetkým v jednom aute, a dáš ju do iného nepôjdeto tak ako by malo, alebo vôbec, lebo je párovana zo všetkým elektronickym čo je v aute, a prepalit program tiež asi nepôjde, aspoň u nových áut to je tak robené, a este buď rád že sa ti nezamklo auto a kľúče v aute :mrgreen: lebo transpondér v klucoch má svoj kód a bodu komputer v tvojom aute iný.

Ano viem , už som vela prečítal aj o tých transporderoch som ich chcel vyčítať, no to už je tažší oriešok , no lenže ja som Body Computer vymenil pokial myslíš ten za poistkami. To by nerobilo problem keby sa zamklo :D Stojí doma vždy sa cesta nájde to by bolo najmenej + mám 2 kluče k tej nahradnej takže pri teste som mla vždy jedne vonku , a miniamlne manualne by som ho domkol s klučom zo stareho

Čital som o tom dosť , malo by to takto fungovať , aj chalani na Ang. fóru mi písali že mám proste prepáliť EEPROM na Softvér tej mojej pôvodnej
Prílohy
blokovaschema.jpg
Bloková Schema
ECU1.jpg
Zapojenie
ECU2.jpg
Zapojenie
ECU3.jpg
Arduino, Breadboard , ECU
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod Radus » 09 Nov 2019, 00:56

Ja osobne ti s Arduinom moc nepomôžem, ale v poslednej dobe som sa dosť venoval lúskaniu knižnice pre FT232H (FT2232, FT4232). Ak si zoženieš modul s týmto prevodníkom, viem ti v C#rpe rýchlo napísať programček na vyčítanie, uloženie do nejakého formátu, aj zápis cez SPI.
Radus
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1016
Vek: 37.7
Založený: 27.10.2009
Bydlisko: Prešov
Karma: 6

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 01:00

Radus napísal:Ja osobne ti s Arduinom moc nepomôžem, ale v poslednej dobe som sa dosť venoval lúskaniu knižnice pre FT232H (FT2232, FT4232). Ak si zoženieš modul s týmto prevodníkom, viem ti v C#rpe rýchlo napísať programček na vyčítanie, uloženie do nejakého formátu, aj zápis cez SPI.


Fuh
Mám nejaký Serialový kábel (RS232) zo Serial na USB ktorý má nejaký FTDI Chip no netuším aktualne aký.
inak mám jedne KKL diagnostický kábel ktorý používa FL232RQ ... Ale to asi nebude ani čip a už duplom nie zistovať z diagnostickeho kbala PIN-outy a pod
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 02:56

Niečo sa mi podarilo zbúhať ... som blázon o 1:30 ráno toto písať :D

Kód: Vybrať všetko
#include <SPI.h>

//Pins
#define CS 10
#define MOSI 11
#define MISO 12
#define SCK 13

//Instructions
#define WREN B00000110 //0x06
#define WRDI B00000100 //0x04
#define READ B00000011 //0x03
#define WRITE B00000010 //0x02

SPISettings eeprom(20000000, MSBFIRST, SPI_MODE0); //SPI settings for M95160 , (maxSpeedOfCommunication, dataOrder, dataMode)

byte read_eeprom(uint16_t address){
  byte data = 0;
  SPI.beginTransaction(eeprom);
  digitalWrite(CS, LOW); //ChipSelect PIN , LOW while reading
  SPI.transfer(READ); // Sending Instruction - READ (0x03)
  SPI.transfer(address); // Sending Address which I want to read
  data = SPI.transfer(0xFF); // Reading data from SO(MISO) PIN
  digitalWrite(CS, HIGH);
  SPI.endTransaction();


  return data;
}

void setup() {
  Serial.begin(115200);
  pinMode(CS,OUTPUT);
  pinMode(MOSI, OUTPUT);
  pinMode(MISO, INPUT);
  pinMode(SCK, OUTPUT);
  digitalWrite(CS, HIGH);
  SPI.begin();
  delay(200);

  for(uint16_t i = 0; i < 2048; i++){
    Serial.print("Address ");
    Serial.print(i, HEX);
    Serial.print(" : ");
  Serial.println(read_eeprom(i), HEX);
  delay(250); //Delay for regeneration
  }

}

void loop() {
 

}


Výpis je taký že , prvá adresa skoro vždy FF , druhá 3F a ostatok FF, prázdna určite nieje , je tam chyba v čítaní , sem tam s ami podarí vyčítať asi správne prvé 2 hodnoty a to jest Adresa 1 - C0 , Adresa 2 - 3F ... Potom ostatok je zase len FF

Komunikacia s EEPROM funguje , po odpojení napájania počas čítania , ukazuje potom samé Nuly miesto FF a sem tam nejaké šibnuté hodnoty... Krásne by som to vedle debugovať keby mám osciloskop. Ten Arduino osciloskop ktory mám mi neukaze doslova nič je to proste preňho velmi rychle
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod Atlan » 09 Nov 2019, 08:39

Takym5o stylom doseres obsah eprom a bude. Zasadne sa pouzivaju funkcne programatory a neskusaju sa somariny. Tym ze je zapojena v obvode mozes nacitat blbosti.
Kup programator z ciny ten by mal fungovat a nacitaj to.
Atlan
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod jezevec » 09 Nov 2019, 10:45

Taky můžeš kontaktovat tohoto asi servisáka.
jezevec
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1002
Založený: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod peterple » 09 Nov 2019, 13:33

Neviem čo v arduino funkcii SPISettings znamená presne parameter speedMaximum. Ale ty tam máš 20MHz. To adruino beží na 16Mhz takže viac tam nedá. Ale ak si myslíš že cez hentaké pripojenie pretlačíš MHz tak si hodne naivný. Čo ti bráni znížiť tú rýchlosť pre hodiny. Keď na to príde môže byť aj 1Hz a možeš si to pozerať na ledkach, keď nemáš osciloskop. Tej pamäti je úplne jedno ako rýchlo bežia hodiny. dokonca ich môžeš aj zastaviť. AK sa podobne ako ja nevyznáš v arduino knižnici tak si naštuduj SPI rozhranie z DS pre príslušný procesor. Je to zopár registrov. Nič zložité.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1932
Vek: 52.95
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 15:29

peterple napísal:Neviem čo v arduino funkcii SPISettings znamená presne parameter speedMaximum. Ale ty tam máš 20MHz. To adruino beží na 16Mhz takže viac tam nedá. Ale ak si myslíš že cez hentaké pripojenie pretlačíš MHz tak si hodne naivný. Čo ti bráni znížiť tú rýchlosť pre hodiny. Keď na to príde môže byť aj 1Hz a možeš si to pozerať na ledkach, keď nemáš osciloskop. Tej pamäti je úplne jedno ako rýchlo bežia hodiny. dokonca ich môžeš aj zastaviť. AK sa podobne ako ja nevyznáš v arduino knižnici tak si naštuduj SPI rozhranie z DS pre príslušný procesor. Je to zopár registrov. Nič zložité.


speedMaximum znamená maximálna rýchlosť komunikácie s eeprom. EEPROM má podla datasheetu maximalnu frekvenciu akou moze komunikovat 20MHz . Táto SPI knižnica to rieši po svojom akonáhle tam človek zadá 20MHz čo je v mojom prípade tak to podla nejakého dividera rozdelí . Ten divider sa dá nastaviť. poprípade pre zaujímavosť viď : https://arduino.stackexchange.com/questions/16348/how-do-you-use-spi-on-an-arduino

Máš pravdu fakt sa ospraveldnujem to bola moja chyba , v klude som mohol nastaviť 1MHz napr. a pozerať to tak , ach bože , vďaka za radu skúsim to tak.

Atlan napísal:Takym5o stylom doseres obsah eprom a bude. Zasadne sa pouzivaju funkcne programatory a neskusaju sa somariny. Tym ze je zapojena v obvode mozes nacitat blbosti.
Kup programator z ciny ten by mal fungovat a nacitaj to.


Nejdem sa hádať možná máš aj pravdu, ale je možné dosrať obsah EEPROM vyčítavaním ? tým že mu stale pošlem tiež len inštrukciu na čítanie ? Úprimne som pomerne stále začiatočník takže každú radu / kritiku príjimam

Okey programátor z číny .. problem je že to strašne dlho trvá pokial to príde . Plus ktorý doporučuješ ? ten čo by sa na to mal použiť (alias UPA PROGRAMMER) je kus drahý. Našiel som aj také do 3 € . Myslite že by to týmto šlo ? Odkaz na AliExpress(pýtam sa len zo zvedvaosti stále špekulujem s tým arduinom a ak nebude žiadne iné vychodisko tak to spravím tak)

jezevec napísal:Taky můžeš kontaktovat tohoto asi servisáka.


Pokusím sa ho kontaktovať ak by bol ochotný s tým pomocť popr. poskytnúť viac info.
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod peterple » 09 Nov 2019, 15:49

To si myslíš že tie chatrné budiče toho procesoríka ti na 20Mhz zaručia po 30cm vodičoch také hrany signálu ako na obrázkoch čo si dal ten link? Na také pavúčie hniezdo je aj 1MHz priveľa. Odhadom tak 100kHz max. Ja by som pre istotu dal 10kHz a to by som si to samozrejme ešte skontroloval skopom ako ten signál vyzerá.
Ďalšia vec je - ten SI vstup ti nejako neovplyvnňuje tá doska? Máš zistené že sa tou pamäťou nekomunikuje?
To isté ten CS máš odopojený od budiča na doske? Nebije sa ti tam signál z tvoho arduina a z vnútra tej dosky?
Alebo ju máš odpojenú od vnútoných signálov?

V prvom rade by som si celý ten program overil s nejakou samostatnou EEPROMkou a až by to naozaj fungovalo tak by som to pripojil k tej riadiačke. A samozrejme skopom kontroloval tvar signálov.
Čiatočne môže skop zastúpiť aj lacný logický analyzátor na USB. Ale skop je skop.

-- Spojený príspevok 09 Nov 2019, 14:53 --

Ešte ohľadom toho či sa dá ten obsah dokafrať čítaním. Odpoveď pokiaľ to tá pamäť pochopí ako čítanie tak samozrejme že nie. Ale kde máš zaručené že sa ten jeden bit ktorý rozhoduje o čítaní/zápise naposúval do pamäte správne?
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1932
Vek: 52.95
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 18:12

peterple napísal:To si myslíš že tie chatrné budiče toho procesoríka ti na 20Mhz zaručia po 30cm vodičoch také hrany signálu ako na obrázkoch čo si dal ten link? Na také pavúčie hniezdo je aj 1MHz priveľa. Odhadom tak 100kHz max. Ja by som pre istotu dal 10kHz a to by som si to samozrejme ešte skontroloval skopom ako ten signál vyzerá.


Skúsim nižšiu frekvenciu.

peterple napísal:Ďalšia vec je - ten SI vstup ti nejako neovplyvnňuje tá doska? Máš zistené že sa tou pamäťou nekomunikuje?
To isté ten CS máš odopojený od budiča na doske? Nebije sa ti tam signál z tvoho arduina a z vnútra tej dosky?
Alebo ju máš odpojenú od vnútoných signálov?
V prvom rade by som si celý ten program overil s nejakou samostatnou EEPROMkou a až by to naozaj fungovalo tak by som to pripojil k tej riadiačke. A samozrejme skopom kontroloval tvar signálov.
Čiatočne môže skop zastúpiť aj lacný logický analyzátor na USB. Ale skop je skop.


Nemala by ovplyvnovať. SPI knižnica si automaticky zadefinuje PINY. Preto je rozloženie PINOV také aké je. Arudino samo o sebe podporuje SPI.(Tak sa prehráva bootloader na ine Arduino). Ja som len pre istotu nasilu dal ktorý je Input a ktorý output. Úprimne netuším či ho mám odpojený(myslim ten CS) . Všetko to rieši knižnica SPI.h .
Mám ešte jednu EEPROM na podobnej báze ale nepíše sa že je to SPI EEPROM ale že používa MICROWIRE BUS (čo je z istého hladiska asi to isté) . Jedná sa o 16Kbit EEPROM : M93C86 .
Datasheet : https://www.st.com/resource/en/datasheet/m93c86-w.pdf

Na nej som to prvotne skúšal. No vtedy som si neuvedomil že ja sprostý som používal nejakú externú knižnicu z GITHUBu priamo určenú pre EEPROM typu M93Cx6 (Link ku knižnici : GitHub Link ) . Tam som si tiež napísal nejaký ten kód s príkazmi (niekto sa bude chytať za hlavu) . Čiastočne to fungovalo ale bolo tam pár problémov. Ak by to dakoho zaujímalo tak tu je link : Arduino Forum.

Potreboval by som fakt skop. No tie sú trošku drahé. Ostáva mi len Arduino skop ... používam tento : how-to-make-arduino-oscilloscope
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod peterple » 09 Nov 2019, 19:19

To s tým ovplyvňovaním som myslel inak. Ak máš pripojenú tú pamäť tak ako je na fotke. Tak je napichnutá drátkami v nejakej riadiacej doske. Lenže tam je tiež pripojená k nejakému procesoru. Ten samozrejme po pripojení napájania ožije tiež a nejako sa o tú pamäť postará. Minimálne jej nastaví CS do jednotky aby ju zneaktívnil. Potom príde tvoje adruino a začne tam na CS ťahať nulu. Kto z tých dvoch vyhrá je záležitosť toho kto má lepšie budiče.
Ďalej tie SI a SO môžu byť zapojené paralelne na ďalšie obvody a ktorými komunikuje po tej iste SPI takže sa ti možno pletie aj do týchto signálov.
Ako máš zabezpečené aby sa to nedialo?

Ten arduino osciloskop je viac menej taký vtip. Už len to ako to má indián urobené je hrúza. Komunikácia 115200 mu pretlačí tak 10kByte/s
Ani som nepozeral ako rýchlo meria s tým AD ale už len tou nízkou baudovou rýchlostou to zabil. Potom tam posiela tie namerané vzorky ako stringy. Teda na jedno číslo potrebuje preniesť 5 byte. to sme na 2000 vzoriek/s pri jednom kanáli.
(bežne cez arduinový USB-serial valím 2Mb/s)
A to už vôbec nehovorím o tom ako ten arduino analógový vstup vzorkuje a ovplyvnuje ten meraný signál. By som povedal že rovnakú informáciu dostaneš ak si budeš hádzať mincou.
Toto riešenie je na signály tak do 100Hz
Tebe by stačil možno aj logický analyzátor urobený z arduina aby si videl čo sa tam deje. Samozrejme pri malej hodinovej frekvencii.

Najprv si to odlaď s tou druhou samostatnou pamäťou na kontaktnom poli. Tam budeš mať istotu že sa nič s ničím nebije.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1932
Vek: 52.95
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 19:20

EEPROM som odpojil uplne a pustil som čistý kód iba tak na Arduine a druhým Arduinom som cez ten shitty skop pozoroval.

V SPISettings som nastavil maximalnu frekvenciu komunikacie na 1Hz .. Toto vidno na tom ""skope""

clock.png
CLOCK (PIN13)

SIPIN.png
SI (Serial In) (PIN 11)

CSPIN.png
CS (Chip Select) (PIN 10)


-- Spojený príspevok 09 Nov 2019, 19:28 --

peterple napísal:To s tým ovplyvňovaním som myslel inak. Ak máš pripojenú tú pamäť tak ako je na fotke. Tak je napichnutá drátkami v nejakej riadiacej doske. Lenže tam je tiež pripojená k nejakému procesoru. Ten samozrejme po pripojení napájania ožije tiež a nejako sa o tú pamäť postará. Minimálne jej nastaví CS do jednotky aby ju zneaktívnil. Potom príde tvoje adruino a začne tam na CS ťahať nulu. Kto z tých dvoch vyhrá je záležitosť toho kto má lepšie budiče.
Ďalej tie SI a SO môžu byť zapojené paralelne na ďalšie obvody a ktorými komunikuje po tej iste SPI takže sa ti možno pletie aj do týchto signálov.
Ako máš zabezpečené aby sa to nedialo?


Úprimne ti asi ani neviem odpovedať. EEPROM v ECU sa nachádza na druhej strane plošáku pod žel. krytom. Na Talianskom fóre (viď zde, poprípade sub forum k tomu : zde), je popísane kde čo napájkovať a že to má priamu komunikaciu s EEPROM podla toho. Používa sa to na UPA programátor. Sám v tej schéme má nakreslené že je to zhora z plošaku napajkovane tak že to ide prakticky priamo na piny , nemyslí si že by som tým prebudil nejaké to CPUčko ktore si nastavuje hodiny. Inak by to nešlo ani cez to UPA.

peterple napísal:Tebe by stačil možno aj logický analyzátor urobený z arduina aby si videl čo sa tam deje. Samozrejme pri malej hodinovej frekvencii.

Najprv si to odlaď s tou druhou samostatnou pamäťou na kontaktnom poli. Tam budeš mať istotu že sa nič s ničím nebije.


Log. analyzátor by bolo tiež fajn. Skúsim spraviť. S tou druhou EEPROM to skúsim tiež. Upravím kód tak aby inštrukcie sedeli k nej a vyskušam.
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod peterple » 09 Nov 2019, 19:29

hmm, ja s toho viem povedať len to čo už som napísal. Nič.
Tá xová os má aké ciachovanie? Jedna kocka zodpovedá akému času?
Ja tam nevidím žiadny 1Hz CLK signál. A a ten CS je tiež dobre divný. Tie ďalšie dva potom nemá ani zmysel pozerať

-- Spojený príspevok 09 Nov 2019, 18:33 --

Kludne si to odpoj od tej pamäte a ani tú druhú tam nezapájaj. Dokiaľ nebude pekne chodiť na tom osciloskope CS a CLK na nejakých 1-10Hz nemá zmysel nič iné riešiť. Ako by to malo vyzerať hádam vieš.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1932
Vek: 52.95
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Odoslaťod lukasSVK1 » 09 Nov 2019, 19:40

peterple napísal:Kludne si to odpoj od tej pamäte a ani tú druhú tam nezapájaj. Dokiaľ nebude pekne chodiť na tom osciloskope CS a CLK na nejakých 1-10Hz nemá zmysel nič iné riešiť. Ako by to malo vyzerať hádam vieš.


Vyzerá to tak že si to budem musieť nákódiť sám(popripade ak má niekto nejaké nápady bolo by to super) . Nepáči sa mi tá knižnica ako funguje a už dupľom nie keď sa tam nedá nastaviť 1-10Hz (minimalne som to tam nenašiel zatiaľ)

Ako má vyzerať CS a CLK viem to je samozrejmé.
lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Vek: 18.24
Založený: 14.11.2018
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Karma: 0

Ďalšia

Naspäť na Auto-moto elektronika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.79 sekúnd