Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 12 Nov 2019, 20:55

peterple napísal:Vidim že si nahodil aj kod. To sa nečuduj ze na tom LAN málokedy co chytiš. Dokiaľ si tam nemal tie výpisy tak sa ti to motalo v slučke kde 2ms sa posielalo po SPI a 3ms sa čakalo. Lenže teraz posielaš plno znakov rýchlosťou 9600 bit/s. To znamená že že jeden znak trvá tak okolo 1ms
Spočítaj si koľko je to ms a porovnaj to s tými 2. To je pomerne malá pravdepodobnosť že sa ten LAN trafí do toho SPI prenosu. Predpokladám že nejaké spúštanie (trigger) tam možné nie je.
Samozrejme že tam trigger nieje. Je tam jedno tlačidlo na štart a dovi. Nič neukáže až pokial nezaznamená nejaku zmenu pravdepodobne lebo pokial Arduino "vykonavalo" delay LAN nič neurobil a akonahle sa niečo stalo tak zareagoval (niekedy až na 2-3 krat)
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 12 Nov 2019, 21:00

Takže správny postup je ten sa vrátiš nazad a pokúsiš sa urobiť zase malý krôčik smerom k cieľu. Teda znova tam nechať točiť stále čítanie jedného byte z nejakej adresy. Napríklad 0. A pridať odchytávať kompletne CS CLK MOSI MISO. Miesto delay môžeš cez serial poslať ten znak na terminál ako ASCII a nie ako hex. ALe nič viac. To ti urobí oneskorenie 1ms a znova sa bude čítať tá pamäť. To ti dovolí vidieť to celé komplet na LAN a aj v terminále. Ten si opäť prepneš do HEX modu a bude to ozaj vyzerať hackersky, lebo ti tam bude valiť v ideálnom prípade stále dokola nejaké číslo. AK to bude FF a ty očakávaš že na tej adrese by malo niečo byť tak je niečo zle s SPI prenosom. A jediná pomoc je analyzovať ten priebeh z LAN.
Až prečítaš opakovane dokola to isté číslo z jednej adresy tak potom až je čas pokúsiť sa vyčítať celú pamäť.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 12 Nov 2019, 23:19

Okey učinil som tak ako si napísal. A ešte viac som zmýlený. Nie z tvojho postupu ale k tomu sa dostanem neskôr v správe.

Takto najprv som sa snažil čítať stále adresu 0 . Čítal v pohode s tým že stále vypisoval 3jku do Serial Monitora občasne sa objavila nula čo je zle. Ešte v túto chvíľu som to nezapojil na LAN. Tak že idem skúsiť prečítať adresu 1 . Prepíšem kód a nahrám ho. Zapojenie som sa nedotkol a zmenil som iba z nuly na jednotku a nahral uplne ten isty program do Arduina. A čo to nevidím samé nuly alebo inokedy 255. Kukám čo ? Proste pred pár minutami to išlo a teraz nie ? kde je problém ? Funguje to na základe náhody kedy si zmyslí ? Pozerám zapojenie , natriasam káblikmi že čo až nechtiac odpojím + 5V napájanie od EEPROM. Hodnoty začali nabiehať. Už som videl stále jednu a tu istú hodnotu. Iba na začiatku čítania iba 2 chyby nastanú. A môžem svedomito práve teraz povedať že NECHÁPEM. GND som nechal zapojené. Ale napájanie Vcc som odpojil. Proste čo ? A teraz to funguje ? . Tak som skúsil čítať celú pamäť len tak. A ide to . Ale neverím tomu že su to správne hodnoty tak som ostal pri citani iba z jednej adresy EEPROM. Asi som aj odchytil chybu na LAN. Pošlem do prílohy.

Inak ešte taká otázka. Nemôže to byť sposobené zlým zapojením na Arduino ? Aby som objasnil. Na programovanie tejto EEPROM v RJ sa pouziva UPA Programmer. No a na piny UPA programátora sa pájkuje nejaky ten tranzistor , odpor a dioda. Nemôžu byť chyby a všetko okolo toho sposobené týmto ? lebo predsa len to nieje priamo na PINy EEPROMky ale je to zvrchu dosky. Schému z Talianskeho fóra pripájam do prílohy.
Poprípade ak by ste mi to vedeli objasniť možná prečo tam je ten tranzistor , dioda a rezistor.

Označenie PINov na LAN :
PIN 9 - CS (Chip Select)
PIN 10 - MISO
PIN 11 - MOSI
PIN 12 - CLK
EEPROM1.png
EEPROM2.png
SCHEMA Z TALIANSKEHO FÓRA
RJ1.jpeg
RJ2.jpg
0

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 374
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa joži » 13 Nov 2019, 08:24

Ak potrebuješ vycitat zo starej eepromky a nahrať do druhej, vyletuj ju z DPS a pošli prepalim ti to v beeprogu.
su ale 2typy pamate podla označenia, jedna kde sa data symchronizuju z padajucou hranou a druha z nabeznou, posielam ti screen z Beeprobu z Infa o obvode
Prílohy
eeprom.png
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 13 Nov 2019, 08:32

A do orecha bum. Hádaj prečo som sa v druhom príspevku pýtal na toto?
peterple napísal: Ďalšia vec je - ten SI vstup ti nejako neovplyvnňuje tá doska? Máš zistené že sa tou pamäťou nekomunikuje?
To isté ten CS máš odopojený od budiča na doske? Nebije sa ti tam signál z tvoho arduina a z vnútra tej dosky?
Alebo ju máš odpojenú od vnútoných signálov?
Určite nie na to, aby sa na tretej strane vlákna došlo na to, že si to úplne odignoroval. Každému elektronikovi je jasné že nemôžeš v digitálnom svete zapojiť dva výstupy proti sebe (teda do spoločného bodu). To bolo pravidlo č.1 ktoré bolo už pri hraní sa s TTL obvodmi. Lenže kto by sa dnes obťažoval naučiť sa základy. To je ako pri lietaní by si začínal rovno pilotovaním dopravného Boingu. Žiadne štúdium napr. meteorológie. No a potom by taký pilot lietal až do prvej poriadnej búrky ktorá by ho rýchlo poslala k zemi.

Tak si všimni že na tej talianskej schéme do tej dosky vedú 6 drôtov. Jedna bude asi zem. Takže to máme 5 signálov. Jeden oddelený diodou a jeden posilnený spínacím tranzistorom. Na tej tvojej blokovej schéme sú ale len 4 signály. Na piaty si sa vykašlal a tú diodu rovnako. Z tvojho pohľadu šlo zrejme o nepodstatné maličkosti.

No a teraz teda začnime zase dedukovať ako Sherlock Holmes. V digitálnom svete plati:
nemôžu byť súčastne do jedného bodu zapojené dva výstupy!
Lebo ak jeden povie 0 a druhý jedna. Tak sa zrejme pobijú o to aké napätie tam má byť. Jeden tam chce dať 0V a druhý +VCC. Hádaj čo sa stane ak spojíš drôtom 0V a +VCC?
V tých obvodoch sa to nedeje pomocou drôtu ale pomocou spínacích tranzistorov. Jeden zopne linku na 0V a druhý v nejakom inom IC zopne tú istú linku na +VCC. Čo sa stane v takomto prípade? (a sme padli do iných základov - ako funguje tranzistor)
To sa mi tu rozpisovať nechce porieš si to v rámci samoštúdia.

Len naznačím ako sa to zvykne riešiť na príklade trebárs ISP programovania napr pri procesoroch AVR z ktorých máš tie Arduina. Takže. Proceror je programovatelná vec ktorá má spústu univerzálnych digitálnich liniek. Tie sa dajú nastaviť aj ako vstupy aj ako výstupy úplne ľubovolne. ISP rozhranie využíva 3 takéto piny SCK, MOSI, MISO. Z "programátora" signál CLK je výstupný a na tom procesore by mal byt CLK vstupný. No ale kedže je programovateľný čo ak ho nejaký užívateľ naprogramuje ako výstup? To by sa potom programátor preťahoval pri programovaní s tým výstupom toho procesora. A to sa nesmie stať. Ako to vyriešiť bez toho aby sa zrušila tá univerzálnosť? Nuž tak že každý slušný digitálny odvod má vstupný signál RESET. Ten v neaktínom stave umožňuje normálnu činnosť (funkciu výstupu). Ale keď je treba tak v aktívnom stave dokáže obvod držať v stave RESET ktorý zvyčajne u MCU znamená úplné odpojenie sa od vonkašieho sveta. A to je až ten okamih, kedy môže programátor prevziať kontrolu nad komunikacnými linkami, lebo vtedy vie že programovaný MCU sa s ním nemože pobit. Lebo všetky linky sú vo vstupnom režime s vysokou impedanciou (zase taký pojem zo základov digitálnej techniky)
Záver:
Kedže takých obvodov, ktoré sú pripojené na signál RESET býva na zložitejších doskách veľa, tak sa može lahko stať že logický zisk nejakého výstupu nie je dostatočný na vybudenie toľkých obvodov a preto ho je treba zosilniť.
Niekedy sa dá bitke dvoch výstupov zabrániť aj inak a to za pomoci diod. Ale to funguje len na určité kombinácie stavov. Nie na všetky.

Obe tieto techniky si vo svojom zapojení z neznalosti ignoroval, tak sa potom nečuduj že ti "aero padlo na zem". Netreba prepadať panike. Jednak obvody čo to vydržia (napr trvalý skrat minimálne na jednom výstupe). Druhak ak ku kolíziam nedochádza trvalo je to ešte lepšie. Takže je tu stále šanca že všetko v tej riadiačke je stále funkčné.

Mal by si teda zistiť čo je ten záhadný piaty signál. Aký má mať priebeh a či náhodou výstupy ako CS CLK a MOSI netreba pripájať až po tom čo ten piaty signál nabehne do nejakej úrovne.

-- Spojený príspevok 13 Nov 2019, 08:37 --

Alebo využiť Jožiho ponuku. I keď až bude pamäť vonku, tak čítanie aj zapisovanie arduínom by nemal byť problém.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1497
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 42

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa Radus » 13 Nov 2019, 09:27

...len podotknem, trochu OT, že aj v digitálnom svete sa spájajú výstupi proti sebe. Napríklad keď je logika s OC tak to nerobí žiadny problém a výsledná funkcie je vlastne negAND. Takisto keď máš linku SPI, MISO výstupi od SLAVE-och sú prepojené. Takisto I2C zariadenia, atď...
Ale vo všeobecnosti má samozrejme peterple pravdu...
0

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 13 Nov 2019, 18:36

joži : Vďaka za ponuku no to asi nepomôže. Keby som mal prístup k tej EEPROM už to dávno napájkujem rovno na ňu a nemusím sa tu s mojou hlúpostou a malými skusenostami s tým hrajkať a skúšať hore dole. V prípade by som ju odpájkoval a napájkoval tam moju pôvodnú bez takýchto alternatívnych ciest.
Inak to info o obvode je veľmi užitočné. Nakoľlko to je ST95160 znamená to že data IN (MOSI) je na nábežnej hrane a data OUT (MISO) je na dobežnej hrane. Tiež užitočná info. Vďaka

peterple : Ospravedlňujem sa za moju hlúposť ... Bude tým že v tom druhom príspevku som ťa asi z časti nepochopil a naivne som si myslel že tie súčiastky sú tam iba kvôli UPA programátoru. Ale ako čítam tvoj príspevok tak to má svoj zmysel...

Áno na tej talianskej schéme je 6 drôtov. Z toho je jedno GND a jedno VCC napájanie ak tomu správne chápem. Takže GND a VCC vypadlo a ostali nám 4 signály (SO, SI, CS, SCK). Ten kábel oddelený didodou smeruje na VCC (+5V) a ten zosilený Tranzistorom je prepojený ChipSelect (ak dobre čítam ""schému"" ) na Emitor , Báza ide do UPA, Kolektor je zapojený na GND . Ostatok je len priamo zapojený na UPA.

Tým pádom nechápem 5ty signál. a Poprípade keď aj ako ho zistiť. Dúfam že som nič neodpálil zato..
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 13 Nov 2019, 19:18

Celá ta moja konštrukcia bola fabulácia bez toho aby som vedel podrobnosti. Len podľa mojich znalostí som aplikoval spôsob ako sa bežne robí ISP (in side programing). Je divné že je možné sa pripojiť na tu pamäť priamo. Ale možné to je. Celé to SPI môže byť vyhradené len pre tú EEPROM a komunikuje sa s ňou len po zapnutí kedy sa z nej stiahnu data a potom už sú signály neaktívne. Ďalšia možnosť je že programátor tie napätia z dosky prebije. To sa všetko sa dá zistiť meraním.
Tranzistor na CS tam teda slúži buď ako zosilňovač alebo ako ako invertor.
Takže budeš musieť zistiť či sa to ovplyvňuje alebo nie. Jednoznačne pokiaľ nebudeš spoľahlivo čítať z pamäte tie isté hodnoty tak voľačo voľakde nefunguje ako má.
Máš možnosť zistiť tvar priebehov ktoré generuje ten UPA programátor?
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 13 Nov 2019, 21:35

peterple napísal:Máš možnosť zistiť tvar priebehov ktoré generuje ten UPA programátor?
Nemám ako, UPA programátor nemám a nenašiel som ani na internete nič.

Okey dá sa to zistiť meraním. Nejaký malý príklad ako to zmerať ? Napr. merať napätie medzi GND a rôznymi pinmy ? Alebo LAN zapojiť na Arduino ked Arduino nič nevykonava ?

EDIT : Napísal som pánovi, ktorého inzerát mi tu bol poskytnutý. Pán odpísal že riadiace jednotky 5NF.T1 a 5NF.T9 sú identické. Takže prakticky by to malo fungovať pri prehraní. On ich robí originál káblom čo je na to takže to nič.
0

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 374
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa joži » 14 Nov 2019, 08:46

patrim medzi Fiat fans, už som opravoval tu ECU pre 1.6tkove stilo. DPS da vybral v pohode, treba odsať piny na konektore. Z druhej strany je uDSP procesor tušim do Freescale v BGA puzdre. Byva ju na nom studaky. ak ti povodna ECU piše chyby nejakeho snimača je dosť možne a aj pravdepodobne, že tam bude problem s tym. Tatial som sa nesstretol žeby bol odpaleny cely port v tom DPScku.
Ako prve by som skusil to podliať to BGAčko tavidlom teplovzduškou preletovať.
Druha vec, neviem či sa nahodou v PROXI neda vypnut ESP a teda mohlo by to fungovať iba ako ABS bez ESP. Lebo ESP zabezpečuje ABS jednotka, nie ECU motora.informacie ktore si zdielaju zdielaju po CAN linke ale aj cez Kline jak ECU motora tak ECU ABS s BCM jednotkou. Proxy sa nastavuje v bodycomputri.
Napriklad na punte 2kovom sa snimaie rychlosti da cez PROXY nastaviť bud z ABS jednotky alebo čidla na prevodovke. Neviem však ako je to z kombinaciou ABS + ESP.
Neviem čim robiš diagnsotiku ale MES+ ELM aspon 1.3 sa pripojiš do všetkeho. Možno budeš potrebovať redukcie, neviem ake stilo maš (RV) ale prve nemali všetko na CANe, musel si cez Kline sa pripojiť jak na ABS tak na Airbag, ECU motora iba BCM komunikoval cez CAN a Elektricke servo po roku 2010 je všetko už na Can linke na Grande punto sa nedalo už pripojiť ani na ECU motora obycajnym Kline kablom.

Rozober tu jednotku , vyber DPS a skus to DSP preletovať
0

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 14 Nov 2019, 15:38

joži : Áno odsať piny aj to je možnosť a hádam jednoduchšia. Už som rozmýšľal aj nad touto alternatívou.

No ak si si prečítal môj prvý príspevok, problém nieje pri procesore ale mne odpálilo z dôvodu zapájania RJ na zapojenu bateriu v aute tantalový kondenzátor ktorým pri skrate môže prejsť kľudne 20A. A mohlo to zo sebou odniesť aj iné súčiastky nie len ten tantalák. Horšie je že to aj cestu mohlo spáliť uplne v kľude. Ďalšia vec je že síce je pekné že preletovať teplovzduškou ale teplovzdušku nemám . Jedinú normálnu pájkovačku doma mám Trafo Pájku. Tie kábliky ktoré vidíš na nej naspájkované tie mi tam pájkoval kamarát v škole, kde máme ešte pomerne fajn pájkovačky.

A tiež hovoríš o ESP (electronic stability program), no ja som o ESP nehovoril . Ja som hovoril o ASR (traction control system).V tom aute skadiaľ som bral tú riadiacu čo sa tu snažím preprogramovať bolo ABS + ASR. Moje má čisto ABS. Ale prakticky je to asi jedno v tomto prípade. Zaujalo ma to a rád by som sa ak vieš o tom viac, dozvedel o tom Proxy a ako by sa to dalo urobiť poprípade.

Diagnostiku mám MultiEcuScan 3.4 a používam aj ELM 1.3 aj KKL (K-Line) kábel. Problémom je , že sa mi nedá pripojiť na ABS ani cez ELM ani cez KKL. Netuším prečo.
0

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 374
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa joži » 14 Nov 2019, 18:04

Toto je podstatna info!!!

ak sa nedokažeš pripojiť na ECU ABS tak je chyba tam nie v ECU motora či budikov. ASR trakcia u stila sa rieši pribrzdovanim preklzujuceho kolesa, bez priameho obmedzenia vykonu ECU motora. To znamena, že či tam maš asr alebo nie, palubak ti nesmie hlasiť chybu ABS modulu. BTW ide ti tachometer/rychlomer? neviem totižto či to tiež nema signal z ABS kocky alebo prevodovky. Co je nahodene si vieč cez mes pozrieť v BCM /Proxy..... každopadne teraz nehladaj chybu v RJ motora, chyba bude v ABS module. Pohladaj si zapojenie ABS jednotky, najdi si Klinku a skus priamo sa pripojiť nan.
otazka č2: maš redukcie k tomu KKL kablu, to je cervena, zelena, zlta a cierna? lebo Kline v kkl konektore je na 7cke a airbag alebo ABS je na 1 alebo 5tke, pozri pinout OBD2 konektora v stile

Do palubaku a budikov posiela data BCM cez Can linku, ak nedostava BCM signal z ABS po K linke tak ti to bude pisat chybu stale a svietit kontorlka
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 14 Nov 2019, 18:18

lukasSVK1 napísal: Okey dá sa to zistiť meraním. Nejaký malý príklad ako to zmerať ? Napr. merať napätie medzi GND a rôznymi pinmy ? Alebo LAN zapojiť na Arduino ked Arduino nič nevykonava ?
Páči sa mi že si sa snažil nejaké merania vymyslieť sám. Pri prvom pohľade sa zdá merania napätia ako dobrý nápad. Ak sa ale nato pozrieme poriadne tak sa to už také výhodné neukáže.
Principiálne ten výstup vyzerá takto nejako.
Obrázok
A teraz otázka aké všetky hodnoty tam nameráš?
  1. Ak bude iba horný tranzistor zapnutý
  2. Ak bude iba dolný tranzistor zapnutý
  3. Ak budú oba tranzistory vypnuté.
Bude sa dať z nameraných hodnôt rozlíšiť stav 2 a 3? A čo ak tam bude pullup odpor, rozlíšiš stavy 1 a 3?

Takže tadeto cesta nevedie. Treba si položiť otázku čo chceš zistiť - či tam môže dôjsť ku kolízii. Čo to je kolízia? - preťaženie niektorého tranzistora veľkým prúdom. Ako k tomu môže dôjsť? - ak sa tam zvonka dostane opačné napätie než tam pripoja tie tranzistory. To sú dve možnosti. Jedna je ak je zopnutý horný tranzistor a pripojí sa tam 0V alebo opačne ak je zopnutý dolný tranzistor a pripojí sa tam +VCC.
Samozrejme že nie je bezpečné pripojiť to napätie priamo vodičom. Síce tie tranzistory v zopnutom stave majú nejaký odpor (pomerne veľký) ale aj tak by to bolo nebezpečné. Takže to treba testovať cez nejaký odpor (tak 1000Ω) a merať prúd. Samozrejme že je potrebné si zmerať aj aké je tam napätie a podľa toho potom pripojiť ten odpor buď na zem alebo na VCC. Ak tam bude tiecť prúd približne daný ohmovým zákonom tak je ten pin vo výstupnom režime. Lebo je tam práve nasimulovaná bezpečná kolízia a práve pozoruješ jej prejav. 5mA prúdu tomu výstupu neublíži to zvláda každý digitálny pin.

Toto všetko sú statické merania. Teda za predpokladu že sa stav tho pinu v čase nemení. V prípade že sa tam krátko niečo objaví sa takto zistiť nedá. To chce už mať skop a merať opäť s rozumom.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 15 Nov 2019, 00:08

joži : No lenže je to niečo s ECU. Na mojej pôvodnej RJ všetko funguje ako má okrem toho sania čo robí. Ale akonáhle vymením RJ vyhadzuje chybu na palubnej "ABS unavailable" (pozor neskušal som sa pripojiť na ABS pri novej ECU). Nakoľko v rom aute skadiaľ mám novú RJ bola ABS kocka s väčším konektorom tak som ABS kocku (počítač) nemohol meniť nakoľko v kablovaní auta nieje hrubší konektor na ňu.
Ešte taká info . Pokiaľ bolo to auto s tou RJ ktoru sa tu snažím robiť ešte ""pojazdné"" (bolo kupene na Nahradne Diely ale dalo sa naštartovať a všetko pod.) Tak auto nevykazovalo žiadne chyby ani na Diagnostike a už s ABS vôbec nič.
Moje Stilo je Rok výroby 2005 a hento bolo ak dobre viem 2003 asi.

Áno inakvšetko funguje ako má , klíma, bočný panel na hmlovky , a celé budíky. Len pomimo toho ABS unavailable mi hádže chyby ohľadom CAN busu na tejto RJ. Na mojej pôvodnej nie. Bude to skôr sposobene tym ABS počítačom.

a v MultiEcuScane máš nejakú kolonku BCM / Proxy ? Musím to pozrieť, zajtra budem pri aute tak to pozriem ak sa mi to podarí.

Redukcie nemám , mám kábel ktorý si to sám prepína bez switcha. Otestoavné na Fiat Doblo 1.6 16v , uspešne pripojenie na Airbagy aj ABS.

peterple : Niečo mi uniklo asi. V tej schéme je BC558 alebo BC327. A to sú obyčajne PNP Tranzistory. Alebo to je len imitácia ako to asi funguje ?
Ale okey skusim si z toho vyvodit ako to mám merať. (Fakt sa ospraveldnujem ak som nechápavý). Ale asi tým čo si poslal si myslel nejaký PIN na tej doske RJ a cca vyzobrazenie ako by to malo fungovať.

No podľa hentej shémy je ten Tranzistor na ChipSelect a pravdepodobne to robí iba invertor. Na ostatných linkách ako je MISO, MOSI a SCK nieje nič. Zohnal som si od chalošov na intráku tranzistor BC547. Myslím že tam môžem napasovať aj tento.
No ako sa spätne pozerám na tie priebehy z LAN a vidím na tom PIN 10 čo je MISO , tak počas odosielania inštrukcie a adresy by mal byť tento PIN v stave vysokej impedancie (viď. datasheet) čo znamená odpojený. No podľa tých priebehov vidím že sú tam škaredé Spiky a podobne. Takže je to niečo z iného obvodu alebo neviem.

Napadlo ma aj Softvérové riešenie problému. Prvé skôr nespoľahlivé. Že by som do Pola ukladal napr. 50x (možno 100x) hodnotu z jednej adresy. Následne porovnal či sú všetky hodnoty(data z EEPROM) rovnaké v tom poli a ak áno tak sa na Serial pošle výsledná hodnota, ktorá by mala byť teoreticky správna. Ale je to ako hádzanie mincou no.
Alebo ma aj napadlo že počas stavu vysokej impedancie PINU 10 viď. priebehy z LAN , ho softvérovo odpojiť ak sa to dá, pôjdem si o tom niečo prečítať.A akonáhle skončí sekvencia posielania inštrukcie a adresy znova ho "napojiť" aby som mohol z neho čítať nejaké hodnoty. Alebo to vyriešiť typom PullDown rezistora. Ak rozmýšlam správne. I keď ako pozerám už teraz akonáhle je PIN nastavený na INPUT on je celý čas v stave vysokej impedancie.
Arduino (ATmega) pins configured as INPUT with pinMode() are said to be in a high-impedance state.
Ale áno máš pravdu chcelo by to skop. Už dávnejšie som ho potreboval a aj teraz. Je to užitočná vecička ale tiež taká aspoň trošku lepšejší stojí tiež nie malé peniaze. Skúsim sa odkázať na tvoj príspevok a doma to zajtra poprípade skúsim nejak odmerať ak sa k tomu dostanem.
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 15 Nov 2019, 08:38

Tie obrázky čo som nalinkoval, sú samozrejme principiálny nástrel toho ako je zapojený nejaký výstup nejakého digitálneho obvodu. Teda takto to nejak vyzerá ak dáš v arduine nejakú linku ako výstup. To ité platí aj o tých obvodoch v tej tvojej riadiačke. Každý ktorý sa apoň nejakú dobu tvári ako výstup tak tam má niečo takéhoto.
V skutočnosti to také jednoduché nie je a napr pin arduina schématicky vyzerá takto:
Zapojenie jedného pinu Arduina
Zapojenie jedného pinu Arduina
Ten môj obrázok z predošlého príspevku reprezentuje iba vyznačený červený štvorec. Tieto veci sa totiž kreslia schématicky a predpokladá sa že sa ne to pozerajú ľudia čo vedia čo je za tým.
To je z datasheetu
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... df#page=59

Ak totiž chceš niečo zmerať tak najprv musíš chápať ako to pracuje. Inak nevieš ani definovať správny spôsob merania a ani správne interpretovať jeho výsledky.

Ešte malé doplnenie k tomu predošlému obrázku tých dvoch spínacích tranzistorov. Ak je ten pin iba výstup tak tie gate oboch tranzistorov sú prepojené a ten výstup sa ovláda jedným logickým signálom. Nula zopne horný tranzistor a teda na výstupe je jednotka (+VCC). Ak sa na tie spojené gate privedie jednotka tak sa otvorí ten spodný tranzistor na na výstup sa privedie nula. Iná možnosť tam neexistuje.
Ak má toto zapojenie slúžiť ako trojstavový budič tak tie gate nie sú spojené dohromady, ale sú riadené samostatne pri čom stav 0 hore a 1 dole je zakázaný (vtedy by to skratlo VCC na zem). Stav 1 hore a 0 dole znamená že oba tranzistory sú zatvorené a kedže sú to FETy tak ich odpor je v ráde MΩ. A teda tomuto sa hovorí že je tá linka v stave vysokej impedancie.

No a ty máš za úlohu zistiť ako by sa chovali takéto dve linky ak by si ich spojiť dohromady a každý bude ťahať iným smerom. Keď chceš tak to nasimuluješ arduínom tak že nastavíš dva vývody ako výstupy, dáš na ne opačné logické hodnoty. navzájom ich spojíš odporom 1kΩ. A môžeš trénovať meranie kolízie. Až to pochopíš kedy a ako to zablbne potom to môžeš zmerať na tej riadiačke. Či už proti arduínu alebo proti GND a VCC ale vždy cez ten obmedzovací odpor.

K tým pulzom na MISO v čase keď má byť v stave vysokej impedancie. Tie tam môžu kludne byť. Pretože okrem prvého pravidla pre logické obvody tu máme aj druhé
Všetky nezapojené vstupy musia byť pritiahnuté k nejakému potencialu.
Teda sa tam dávajú pull-up alebo pull-down odpory. Na tej schéme pinu arduina je pull-up možné urobiť tiež pomocou tranzistora vľavo hore. A prečo? Nuž keď máš linku v stave vysokej impedancie (oba tranzistory toho budiča vypnuté) aké tam nameráš napätie? Odpoveď že žiadne nie je správna. Na tak dlhých drôtoch čo tam máš sa už budú indukovať napätia z luftu. Lebo je to anténa. Takže tam môže lietať napätie od mínusu do plusu a to aj veľmi rýchlo. Stačí že si tvoj mobilný telefón zapne vysielačku aby sa spojil s BTSkou a máš tam niekoľko watový VF vysielač pol metra od tých drôtov. Ten tam napraží taký EMI bordel že nikto nevie čo tam je za napätie. A preto sa tá linka ťahá zvyčajne veľkým odporom na VCC aby tam aj po odpojení všetkých výstupov bolo definované napätie a aby prípadné vstupy ktoré sú tam zapojené (ty ich síce nevidíš ale napr na tom arduine je kažný pin vybavený vstupom ktorý sa neodpája) nebláznili hore dole jak splašený kôn. Keď už nič iného tak to nemá dobrý vplyv na spotrebu.

Tým dlhým preslovom som chcel povedať že tie pulzy ak je to v HiZ stave sú tam úplne normálne ak to nie je pull-upnuté. Skús si tam dať 10kΩ odpor na +VCC a uvidíš či tam aj tak nejaké budú alebo nie.

V tvojom prípade viac ako skop by boli potrebné vedomosti. V tvojom veku som ich už všetky mal nakoľko som absolvoval príslušnú SOŠ.
Nie som moc rád akú vzdelanostnú spoločnosť si tu budujeme. V mojej dobe stál skop stotisíce. Logický analyzátor milióny. A predsa pre mňa nebol problém dostať sa k dobrému dvojkanálu a aj k digitálnej technike a TTL sme mali prelezené hore dole, pričom to bola technológia ktorá u nás bola dostupná iba pár rokov. No a predsa sme sa to učili a žiadne že iba teoreticky. Ale pekne prakticky sa to aj meralo aj sa z toho vyrábali blbinky. (sorry sa OT odstavec)
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 374
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa joži » 15 Nov 2019, 09:08

lukasSVK1 napísal:joži : No lenže je to niečo s ECU. Na mojej pôvodnej RJ všetko funguje ako má okrem toho sania čo robí. Ale akonáhle vymením RJ vyhadzuje chybu na palubnej "ABS unavailable" (pozor neskušal som sa pripojiť na ABS pri novej ECU). Nakoľko v rom aute skadiaľ mám novú RJ bola ABS kocka s väčším konektorom tak som ABS kocku (počítač) nemohol meniť nakoľko v kablovaní auta nieje hrubší konektor na ňu.
Ešte taká info . Pokiaľ bolo to auto s tou RJ ktoru sa tu snažím robiť ešte ""pojazdné"" (bolo kupene na Nahradne Diely ale dalo sa naštartovať a všetko pod.) Tak auto nevykazovalo žiadne chyby ani na Diagnostike a už s ABS vôbec nič.
Moje Stilo je Rok výroby 2005 a hento bolo ak dobre viem 2003 asi.

to je nejaka blbosť s tým konektorom.... či je to ABS alebo ASR+ABS maju rovnaky konektor.....
v prilohe ti posielam schemu pre modelovy rok 2005 bez ASR a schemu pre modelovy rok 2003 s ABS a ASR
dokonca aj ABS+ESP ma rovnaky konektor ako bez...
Prílohy
stilo ABS schema.png
stilo ASR schema.png
0

lukasSVK1
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14 Nov 2018, 14:30
Bydlisko: Levice / Banská Bystrica
Vek: 22

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa lukasSVK1 » 20 Nov 2019, 00:38

Ospravedlnňujem sa za moju neaktivitu v posledných dňoch. Mal som kopu zálažitostí, ktoré mi nedovolovali sem napísať a už duplom nie sa venovať tej Riadiačke. Aktualne ju tak či tak tento týždeň ani nemám so sebou na internáte + V škole je toho dosť.

peterple : Naozaj Ďakujem a vážim si trpezlivé a veľmi nápomocné vysvetlenia. Mnoho som sa za tých pár dní čo som sem písal naučil. Úprimne som sa naučil asi viac za týchto pár dní ako v škole za pomaly 4roky. Ale tak trocha aby som ti na úvod objasnil pár vecí. To, že mi treba vedomosti to viem. Viem veľmi málo na to čo prakticky chcem robiť. Len ono to tak prišlo, že človek to musí spraviť nejakým DIY spôsobom a bez vedomostí. Preto som tu a fakt každému Ďakujem za rozumné príspevky. Ja študujem Informačné a Sieťové Technológie. Rýchly príklad ako to funguje v škole : Z programovania sme celý 2hý ročník preberali z Cčka iba printf , Už 4tý rok (som maturant) mám Elektrotechnické Merania. No poviem ti ani jeden z našej triedy proste nevieme čo po nás chcu , hodia nám papiere kde je niečo napísane nejaké vzorce , zapoj to a meraj. Nikto nevie aký to má zmysel, prečo to robíme, a podobne hocicčo sa človke opýta okamžité narážky že sme sprostý a ako to nemôžme vedieť a pod. . Takže radšej byť ticho a iba nejak to "pomerať". V tedajšej dobe za socializmu školstvo fungovalo inak. Dnes je to bieda , vidíš vtedy TTL len začali a robili ste blbinky a my ? No to čo som napísal hore vyššie. Teoria záleží od učiteľa. Prakticky sám vidíš ako to funguje. Dnes čo sa nenaučíš sám proste nevieš. Samozrejme nejdem zhadzovať všetko na školu. A jasné keby chcem naučím sa to doma. No úprimne som sa o elektro nikdy nejak extra nezaujímal. Dačo málo toho viem. Skôr ma zaujímajú počítače, siete a pod. A potom človeka takáto situacia skolí k tomu že si uvedomí že aj to elektro treba ako pri tejto Riadiačke.

Ospravedlňujem sa za môj predhovor o škole. No teraz k veci. ak sa k tomu dostanem v nejakej najbližšej dobe skúsim to. Pri najhoršom to už dám prehrať. No už teraz som sa toho mnoho naučil aj z oblasti SPI, Arduina a aj Elektra. Mám veru čo dohánať. Beriem to pozitívne mnoho som sa naučil za tých pár dní. A o tom to je , vzdelávať sa.

Takže Ďakujem hlavne tebe za trpezlivé vysvetlovanie, kritiku a podobne :agree:

joži : No takže narýchlo som cez víkend odfotil ten konektor na tých ABS počítačoch a + kabeláž. Cez víkend som sa nedostal k autu aby som skúšal sa pripojiť na ABS diag. káblom ale to nevadí.
Síce schémy z e-Learn sedia no skutočnosť je trošku odlišná. Vid príohy.
Konektory proste niesu rovnaké
ABS konektor v aute
ABS konektor v aute
ABS prípojka (kabeláž v aute)
ABS prípojka (kabeláž v aute)
ABS + ASR konektor (ABS+ASR počítač)
ABS + ASR konektor (ABS+ASR počítač)
ABS + ASR prípojka zo starej kabeláže auta
ABS + ASR prípojka zo starej kabeláže auta
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa peterple » 20 Nov 2019, 19:53

Kultúrno motivačná vložka.
Áno za socializmu fungovalo školstvo inak. V niečom lepšie ale v niečom podstatne horšie. Tiež sme mali v triede odborníka čo si ako maturant doma zničil nový merací prístroj, lebo šiel zmerať aký má prúd v zásuvke. Ja ďakujem škole len za to že mi dala možnosti. Využitie bolo len na nás rovnako ako je to aj dnes. Nie nadarmo mi tam nad hlavou viselo heslo
Škola je ako priniesť vedro s vodou k hovädu. Napiť sa už musí samo.
J. A. Komenský
Vyučujúci boli všelijakí. Niektorý vedeli naučiť iný nie. Keď ti nevyhovujú vyučujúci v tvojej škole, čo ti bráni pozerať si prednášky na MIT?
Ohľadne C môžem zodpovedne povedať že dodnes pravdepodobne neovládam všetky možnosti funkcie printf a jej variant. Okrem toho učiť programovanie masovo je k ničomu. Na to treba talent. Ako ja nezaspievam tak 97% populácie nič nenaprogramuje.
Ale to sa tak učilo aj za socíku. A potom to zvyčajne spadáva do polohy že informatika je len o ovládní sw. Navyše sa tu hlboko povrdzuje nasledovné
  • Kdo to umí, ten to dělá.
  • Kdo to neumí, ten to učí.
  • Kdo ani to neumí, ten o tom píše.
  • Kdo nic z toho neumí, ten to řídí.
Česť vzácnym výnimkám ako je RNDr. Ondrej Demáček.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Používateľov profilový obrázok
pixell
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 539
Dátum registrácie: 14 Feb 2012, 06:26
Bydlisko: Dolny Kubin
Vek: 41

Re: Fiat Stilo 1.6 16v ECU(Riadiaca Jednotka) Oprava/Klon

Príspevok od používateľa pixell » 12 Sep 2021, 12:22

Ahojte neporadite niekoho kto by vedel opravit BSI jednotku s Auta citroen XARA?
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok