Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

archeocomp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 33
Dátum registrácie: 31 Mar 2017, 23:40
Bydlisko: Dca

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa archeocomp » 23 Okt 2019, 13:06

Paráda, linkovať na elektro fórum konšpiračné rusofilné stránky..
0

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 24 Okt 2019, 09:34

hpeter napísal:za posledny mesiac bolo niekolko clankov s vyhorenymi /vybuchnutymi emobilmi.
litiovky su v mobiloch a ledva vydrzia par rokov.. a to ich nenechas v mraze / horucavach vonku.
neustale su v izbovej teplote. co potom autobaterky..

https://www.aktuality.sk/clanok/735248/ ... d-baterii/


pred mesiacom vyhoreli v čechách ... likvidácia bateriek je fakt komická :D
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 24 Okt 2019, 14:06

Túto úvahu neberte tak že som zástancom či odporcom čohokoľvek, len si v tom chcem objektívne urobiť jasno bez bočných úmyslov :)
Keďže je to stále aktuálna téma a emisie z áut sú aj pokračujúcou veľkou témou hádam vo všetkých masmédiách, skúsme si zhrnúť pár informácií. Cele to začalo v "dávnej minulosti" dymivosťou, sadzami a smradom z výfukov áut, potom to preskočilo na pevné častice a nakoniec sa to zviezlo na NOx. No ľudia (aspoň u nás) sa však "naftiakov" aj napriek všetkým neduhom vôbec nezačali hromadne zbavovať.
Na úvod aspoň pár údajov, koľko NOx vlastne smie vypúšťať do ovzdušia naftový motor ?
Na úvod treba povedať, že s emisnými limitmi je to tak trochu zložité. Napr. taká norma Euro 6 uvádza, že autá nesmú vypúšťať do ovzdušia viac než 80 mg NOx na 1 km jazdy. Ale problém je v tom, že je to definované len v laboratórnom prostredí.
Po novom však autá nesmú prekračovať určité limity ani kedykoľvek v praxi, čo prv neplatilo. Pri tzv. RDE teste (real driving emission) sa preto aj naďalej prihliada na pôvodný limit - ale samozrejme už s určitým násobkom, tzv. conformity factorom. Vlani bol tento násobok 2,1 a pre meranie počas jazdy tak platilo, že autá nesmeli vypúšťať viac než 168 mg NOx na 1 km jazdy. Údaje pre tento rok nemám upresnené, ale pravdepodobne platia minuloročné údaje. Od r. 2020 ale už bude platiť nový conformity factor 1,5 čo teda konkrétne značí, že to bude 120 mg na 1 km jazdy.
Automobilky preto intenzívne hľadajú cestu, ako splniť stále prísnejšie emisné normy, ale tiež získať späť stratenú dôveru, ktorú spaľovacie motory ako také pred časom stratili. Výrobcovia v auto-priemysle sa tak snažia prinášať celý rad riešení, ktoré majú za úlohu zlepšiť ekologické parametre motorov áut so spaľovacími motormi, aj napriek stále nižším predajom áut so spaľovacími motormi a naopak rastúcemu záujmu o hybridné pohony ( v malej miere aj elektroautá).
Z množstva riešení si spomeňme aspoň 2 riešenia, ktoré by mali dávať nádej na zlepšenie zlej povesti vznetových motorov.
Ukazuje sa, že prípadný absolútny zákaz naftových motorov môže byť vcelku aj dosť unáhlený či priam predčasný ortieľ nad nimi.
Prečo ? Nuž napr. preto, že vo firme Bosch oznámili (zatiaľ je to iba oznam bez konkrétnych tech. riešení), že vyvinuli riešenie, ktoré pomôže znížiť emisie NOx z dízlových motorov na iba 13 mg na 1 km jazdy, čo je podstatne menej než limit 120 mg, ktorý má platiť od r. 2020.
Ako vieme, úspechy v redukci NOx sa už skôr prejavili použitím aditíva AdBlue (vodný roztok močoviny) - neskôr upravené do riešenia tzv. ACCT. To údajne podľa praktických prieskumov zachytí až 98 % oxidov dusíka v porovnaní s 60 % u naftových motorov áut plniacich normu Euro 6.
Uvedené teda ukazuje, že emisie sa v praxi dostanú na úroveň hlboko pod budúcimi limitmi, čím sa prakticky vyrazí hlavný tromf z rúk „ekoteroristov“ :D . Veď nakoniec až čas ukáže ako sa to bude posúvať a najmä ktorým smerom.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 29 Okt 2019, 18:04

Ešte malý dovetok, alebo "nie je to len o emisiách", ale sú tu ďalšie "ale" na zamyslenie.
Elektromobily sa už dnes môžu zdať pre istú časť majiteľov výhodnejšie než autá so spaľovacími motormi, no reálna cena elektroáut je stále veľmi vysoká čo ešte ani zďaleka nie je ich najväčšou slabinou.
To o čom sa zväčša mlčí a čo je najvážnejšou hrozbou (platí to ale aj pre spaľovacie motory) je energia - teda obrovské množstvo energie, ktoré potrebujeme na ich pohon.
V súčasnosti na Slovensku sa spotrebuje cca 30 TWh elektriny ročne.
Ak by sme chceli všetky osobné autá na Slovensku poháňať elektrinou namiesto benzínu a nafty, potrebovali by sme (o tomto „ekoteroristi“ mlčia) jej minimálne o 23 % viac.
„Ak by všetky súčasné osobné vozidlá na Slovensku (2 321 608 áut registrovaných koncom r. 2018) jazdili v súčasnosti iba na elektrinu, pričom by najazdili ročne cca 20 000 km a všetky mali efektívnu priemernú spotrebu cca 15 kWh/100 km, tak by spotrebovali na svoj pohon 7 TWh elektriny“ (ale na výrobu 7 TWh elektriny treba napr. 2 bloky jadrovej elektrárne Mochovce).
Lenže elektroautá môžu mať kľudne aj vyššiu spotrebu a rovnako sa časť energie vyplytvá aj ako straty pri nabíjaní batérií elektroáut. Preto by sme možno potrebovali celkovo až 9 TWh elektriny naviac.... a to sa bavíme zatiaľ iba o osobných autách.
No ale to pravdaže zďaleka nie je všetko.
Ešte viac elektriny spotrebujú nákladné autá, kamióny, traktory. Bez nich nemožno vyrábať dosť potravín ... a sme od nich závislí aj pri zásobovaní miest. Keďže dnes jestvujúce batérie sú zatiaľ pre väčšie vozidlá nepoužiteľné, chce to pre nich nájsť iné formy pohonu. To ale nijako nezmenšuje základný problém - odkiaľ vziať potrebnú energiu. A tej podľa dostupných údajov by bolo treba cca 20 TWh ročne. To všetko preto, lebo k celkovej slovenskej energetickej spotrebe treba ešte prirátať nároky na vykurovanie. Veľká časť domácností a ako aj podnikov je závislá od zemného plynu. Ak by sme ho chceli nahradiť elektrinou, bolo by jej treba o ďalších vyše 20 TWh viac.
A keďže sa hovorí stále častejšie o zbavení sa závislosti Slovenska od ropy a plynu prechodom na elektrinu, tak by sme potrebovali celkovo okolo 80 TWh elektriny a to je už oproti tomu čo sa spotrebuje na Slovensku dnes (30 TWh elektriny ročne) parádny nárast – vyše 2,5x viac. Teraz už len zistiť, kde ju vziať :D .
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 07 Nov 2019, 13:38

Prečítal som si zaujímavú úvahu na túto tému, ktorá hovorí zhruba toto (ktovie či sa takýto scenár naplní :) ):

Zdražejú autá od budúceho roka o 2422€ ? Ústup naftových motorov v prospech benzínových má katastrofálne dôsledky. Ostro sledované emisie CO2 totiž vlani stúpli na najvyššiu úroveň od r.2014. Emisie ostro sledovaného CO2 (je priamo úmerný spotrebe áut), stúpli o 2,4g/km na konečných 120,5g/km (najhorší výsledok od r.2014). Je to presne opačný trend, aký sleduje Európska komisia. Od budúceho roka bude povolený limit CO2 len 95g/km.
Najzávažnejší faktor toho, na ktorý poukazuje aj agentúra JATO Dynamics je šokujúci. Hlavnou príčinou rastúcich emisií je ústup naftových motorov! Ten odštartovala aféra Dieselgate a následná antidieselová horúčka z dôvodu prekračovania noriem emisií oxidov dusíka (NOx).
Hoci naftové motory tieto normy porušovali, systém selektívnej katalytickej redukcie dokázal zredukovať emisie týchto látok až tak, že súčasné naftové motory sú často čistejšie ako benzínové. To potvrdili viaceré testy, ale trh na to nezareagoval. Odpor k nafte pretrváva, čo sa prejavilo aj vlani, ďalším 18%-ným poklesom predaja áut s naftovým pohonom - nahradili ich benzínové. Tie majú ale nižšiu účinnosť, a tak aj vyššiu spotrebu paliva. A tu je pes zakopaný. Zistila sa priama korelácia medzi klesajúcou registráciou áut s naftovými motormi a rastúcimi priemernými emisiami CO2. Stalo sa tak na 20 trhoch okrem Nórska, Fínska a Holandska (tie nezredukovali emisie CO2 vďaka ekologicky zmýšľajúcim zákazníkom, ale vďaka masívnej vládnej podpore elektromobilov a plug-in hybridov).
Od r.2007 emisie CO2 stále klesali. V r.2016 sa však pokles spomalil a v r.2017 už agentúra JATO Dynamics zaregistrovala nárast. Vývoj sa presne prekrýva s poklesom registrácií naftových áut, ktoré majú priemerne o 3,2g/km nižšie emisie CO2 ako benzínové. „Pozitívny vplyv naftových áut na emisie sa vytratil, lebo dopyt po nich vlani dramaticky klesol. Ak bude tento trend pokračovať a zavádzanie vozidiel s alternatívnymi pohonmi sa nezrýchli, bude musieť automobilový priemysel prijať oveľa drastickejšie opatrenia na to, aby splnil krátkodobé ciele“. Vylúčené teda nie je ani zdražovanie benzínových áut v prospech predaja naftových. Automobilkám by to určite z hľadiska CO2 vyhovovalo, inak ich čakajú krušné časy, lebo zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa trend mal obrátiť. Spoliehať sa na masívnu elektrifikáciu pri súčasných cenách a limitoch elektromobilov by bolo jednoducho naivné.
Optimistický scenár je, že emisie CO2 v r.2020 nevzrastú, ale ani neklesnú. Čo to prinesie? Ak budú automobilky platiť za každý 1g CO2 naviac nad normu 95g/km, budú musieť za každé predané auto zaplatiť 2422€ (jednoduchá matematika). Vlaňajší priemer totiž prekročil normu o 25,5g/km a každý 1g naviac bude pokutovaný sumou 95€.
Veľké problémy budú mať výrobcovia vysokovýkonných a luxusných áut (Audi emitovali vlani v priemere 127,6g/k, BMW 128,9g/km, Volvo 130g/km, Mazda 135,2g/km a Mercedes-Benz 139g/km CO2). Očakávať tak možno zdražovanie a zároveň obmedzovanie ponuky výkonných motorov, nahradzovať by ich pritom mali drahé plug-in hybridy a ešte drahšie elektromobily. Tomu ale nik neverí, keďže alterantívne pohony v súčasnosti tvoria iba necelé 3% celoeurópskych registrácií.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa hpeter » 07 Nov 2019, 19:15

ruku na srdce, ake motory daju 150g co2... asi ziadne lacotinky. znizia to z marze predajcu a hotovo.
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 17 Nov 2019, 12:03

... tak kde je vlastne tá proklamovaná pravda o emisiách benzinových vs. naftových motorov ???
Dnes 17.novembra čítam, že: Rastúci podiel predaja áut s benzínovými motormi na úkor naftových zvyšuje množstvo emisií CO2, vypúšťaných do atmosféry.
Priemerná hodnota emisií nových osobných áut v EÚ dosiahla za r. 2017 u nových s benzínovým motorom hodnotu 121,6 g/km CO2 a u nových áut s naftovým motorom 117,9 g/km. "Na Slovensku priemerná hodnota emisií nového osobného auta za r. 2017 bola až 126,1 g/km, ale zároveň sa mení pomer predaja áut v prospech benzínových motorov na úkor naftových, čo medziročne zvyšuje produkciu emisií CO2," uvádza schválená revízia (vládou schválená "Revízia a aktualizácia Národného politického rámca pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami"). Od r. 2020 ale musia výrobcovia áut dosiahnuť priemernú hodnotu emisií CO2 95 g/km, inak budú platiť pokuty.
Ako sa menil pomer motorov v autách v posledných rokoch:
v r. 2016 bol v EÚ pomer registrovaných benzínových a naftových motorizácií cca 46:50,
v r. 2018 bol v EU pomer registrovaných benzínových a naftových motorizácií cca 50:47. Zvyšok tvorili alternatívne pohony áut.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa hpeter » 24 Nov 2019, 16:06

0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 16 Dec 2019, 20:45

Hm ... tak toto je nám novina :D .... že vraj elektromobily sú menej ekologické než dieslové autá. Tvrdí to nová štúdia. Tak toto budú mnohí zástanci elektromobilov asi len ťažko predýchavať ak je to fakt pravda :D
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
rogi
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 401
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00
Bydlisko: Ružindol

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa rogi » 16 Dec 2019, 21:00

Mne je celá ekológia ohľadom áut ukradnutá, elektromobil že je existuje posúva dopredu technológie aj pre iné odvetvia, zažil som aj parné lokomotívy tiež neboli Eco ale poslúžili pre rozvoj. Keď to človek začne preháňať to Eco systém na zemeguli poriešiť po svojom a vymaže ludstvo.
Inak som zvedavý či sa nájdu "tunery" aj na elektro auta ohľadom zvýšenia výkonu :D
Inak je to super, žiaden hluk od motora. Ak si niekto myslí že tam je akumulator, elektromotor regulátor je na omyle, je tam kurva komplikované chladenie motora aj akumulátora. Všetko je na elektriku žiadne príslušenstvo nie je hnané remenom.
0
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch :( ale nie celkom :D
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa misocko » 16 Dec 2019, 22:28

no tak cakat v dnesnej dobe nejaky remen v elektro aute , asi nee (ked uz aj ja v dizlaku mam dve vodne pumpy hnane elektrikou, trojfazovy motor :o , tretiu este nechali remenom , ked tam uz je)
naco menit energiu z elektro na pohyb a potom ju stracat na remeni?
aj v strojoch, kedisy jeden , max dva , 100kW motory, nostop beziace
dnes tri hlavne , menicom riadene , beziace len ked treba a kolko treba a k tomu nejaky malicky , pomocny na riadiace obvody
ziadne remene, prevodovky...
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 20 Dec 2019, 16:01

He-he-he ... takže pomaly sa to predsa len vyvrbí a príde sa na to, že moderné diesely (určite nie staré vyše 20 ročné šunky) nie sú až také zlé a smradľavé ako tvrdia ekoteroristi a podnikatelia v elektromobilite ???
Zachráňme diesely, žiada holandský vedec. Pre klímu sú lepšie ako hybridy! :D
Aj keď vrcholí antidieselová horúčka a mnohé automobilky naftové motory už odpísali, či sa na to len chystajú, ukazuje sa, že cestou k zníženiu emisií CO2 sú práve tieto motory. Sú lepšie ako hybridy a elektromobily - tvrdí holandský vedec zaoberajúci sa udržateľnosťou dopravy. Na druhej strane podnikatelia v automobilovom priemysle keďže zavetrili veľké zisky u elektromobility a začali masívne do nej investovať, určite budú tvrdiť presne opak... a podobne aj ekoteroristi, keďže živenie tejto témy im zabezpečuje slušné živobytie do budúcna.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa hpeter » 21 Dec 2019, 16:34

ekoteror a "zachrana" planety je len tazky biznis. dneska nikto nerobi zadarmo. :idea:
0

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 03 Jan 2020, 17:49

A je to tu, technický pokrok sa nezastavil a rieši vzniklé ekologické problémy .... ekoteroristov to určite nepoteší, pretože tzv. "chrochtiaky" ako sa zdá vôbec nekončia svoju pozemskú púť :biggrin:
Nový naftový motor z dielne VW sa vysporiada s emisiami vďaka močovine a elektrinu k tomu vôbec nepotrebuje! :thumbup:
Naftový motor 2,0 TDI Evo od Volkswagenu tak mení koncern z ekologického hriešnika na ekologickéh priekopníka. :agree:
Zníženie emisií výfukových plynov tento motor dosiahne dvojitým vstrekovaním syntetickej močoviny.
A čo je zaujímavé - naviac sa to všetko navyše zaobíde aj bez elektrifikácie pohonnej jednotky "naftiakov".
Bude teda do budúcna nutné vymyslieť nejakú novú "habaďúru" na naftové motory aby bol dôvod ich zakázať. Síce nepopieram výhody elektropohonov, ale plánované tučné zisky z elektromobility sa asi budú musieť odložiť na neskôr. :pain:
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 03 Jan 2020, 19:45

... ešte dovetok: Vďaka vyššej účinnosti majú naftové motory nižšiu spotrebu paliva, čo priamo súvisí s množstvom vypúšťaného oxidu uhličitého. Problémom boli práve oxidy dusíka, no nová technika tento neduh značne odstraňuje. :potlesk:
0
muziker

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 03 Jan 2020, 20:33

Grétka bude nahnevaná, nie len že ste jej zničili mladosť, ale ešte zničite aj dospelosť, keď sa to prevalí, nik ju nebude sponzorovať :fortuneteller:
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa elmoto » 03 Jan 2020, 22:26

Ono je problem aj v tom, ze s rastucou financnou urovnou rastie aj predaj velkych a tazkych aut. Velky boom SUV je tomu prikladom. Dostali sme firemne auto. Hmotnost cez 2tony. Motor benzin 2L 300koni. Pred tym sme mali diesel 2L 180koni a auto hmotnost 1,4 tony.
A teraz prca.
Dovolenka taliansko a naspat 12,7 l/100km. Predtym 5,6 l/100km.
Rano ked je -10 st. tak na trase 5km do prace /mestska prevadzka/ mame spotrebu toho benzinaku okolo 30 l/100km aj s pol hodinovym dialkovym startom na predohrev a rozmrazenie vozidla.
Zena najprv frflala ale komfort je komfort a zvykla si. Ja nie ja radsej moje PSA 1.4HDi so spotrebou 6 l/100km v zime a 5 l v lete mestskej prevadzke. Vela ludi argumentuje velke tazke SUV je bezpecne ale ono nas prave toto zabije v buducnosti ekologickym dopadom.
0
nie som tu

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5645
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Jan 2020, 18:18

Medveď AA :P
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 75

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa muziker » 13 Jan 2020, 20:20

.... a nakoniec sa z celého "humbuku" o dízloch vykľulo toto: :pain: :potlesk: :thanks:

13. ledna 2020
Jsou neekologické, poruchové, časem vás s nimi nepustí do města. Všechna podobná obvinění u dieselů už dávno neplatí. Nové nafťáky jsou čisté, úsporné a výkonné.
Máte dojem, že auta s naftovými motory jsou po podvodné emisní aféře Dieselgate definitivně věcí minulosti, protože nastala doba elektrická, přinejmenším hybridní? Velký omyl. Dieselová technologie má pořád hodně co nabídnout. Nové čisté nafťáky dokážou i podle nezávislého měření „zelené“ pobočky organizace Euro NCAP konkurovat elektromobilům, co se ekologické stopy týče.

... síce to trocha trvalo dlhšie, ale nakoniec zvíťazil zdravý rozum nad vyšpekulovanými ekoteroristickými "akožepodnikateľmi" ktorí sa chystali zaryžovať v autopriemysle. No beztak si myslím že nakoniec to skončí za "pár" rokov vo vodíkovom pohone :thumbup:
0
muziker

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Aké auto,názory,postrehy-všeobecne

Príspevok od používateľa mato3000 » 14 Jan 2020, 09:02

nekrič HOP, kým .....

nedajú si unikúnť ten biznis len tak ľahko
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok