Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod mr.dred » 12 Feb 2020, 20:44

Kúpil som si takýto meráčik.
ac.png
Trochu by ho chcelo "potuniť" , lebo po zapnutí mu trvá 25 sekúnd, kým voltmeter zobrazí správny údaj (napätie pomaly stúpa) a zároveň prerobiť napájanie, aby to bolo schopné merať napätie od nuly.
Schéma by pomohla - ale zatiaľ sa mi nedarí ju nájsť... pomôže niekto ?
Je jednoduchšie byť do piatej hore, ako o piatej vstávať.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4071
Vek: 55.3
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 40

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod Amaterr » 12 Feb 2020, 21:24

tu je presne "nas" problem , lenze ja som ten merak uz asi stvrty mesiac nedostal , aj po urgenciach , tiez ma to zaujimalo :)
https://svetelektro.com/modules.php?nam ... 8881517cee
Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 858
Založený: 08.06.2014
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod mr.dred » 12 Feb 2020, 21:33

to som čítal, to napájamie je tak nejak podobne... ale tá pomalosť "nábehu ma sere...

Mňa odrbali na tomto. úž skoro pol roka nič...
Je jednoduchšie byť do piatej hore, ako o piatej vstávať.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4071
Vek: 55.3
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 40

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod pocitujlasku » 13 Feb 2020, 12:54

aj keby si mal schemu, tak ti je na 2 veci. urcite tam bude mcu, ktory to vsetko riadi a ten len tak neupravis
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5108
Vek: 37.55
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 19

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod jenda23 » 13 Feb 2020, 13:56

Jestli tam není tam usměňovač zatíženej děličem a filtrační kond. Zkus to rozdělat a dej fotky.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5743
Vek: 30.34
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 72

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod mr.dred » 13 Feb 2020, 14:05

MCU je tam určite, ale ten pomalý nábeh bude mať na svedomí určite vstupný tvarovací obvod - usmerňovač pre meranie napätia.
Ešte som nemal čas sa tomu "hlbšie" venovať, ale sú tam dva 100uF kondíky. Jeden je v napájaní a druhý je zrejme v tom vst.obvode.
Jenda
Jo...to mám v pláne...
Požiadal som číňanka o schému, som zvedavý....
Je jednoduchšie byť do piatej hore, ako o piatej vstávať.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4071
Vek: 55.3
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 40

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod mr.dred » 13 Feb 2020, 17:17

Tak zatiaľ som to poriešil aj bez schémy, bolo treba si k tomu sadnúť a vyzistiť čo kam vedie...
Môj predpoklad o vysokej hodnote kondenzátora C2= 100uF !!! v obvode usmerňovača a deliča pre meranie napätia sa potvrdil.
Nahradil som ho tantalom 10uF a už to má úplne iný nábeh... 3-4 sekundy čo už je úplne v pohode, lebo polovicu z toho je ešte displej tmavý - asi prebieha reset MCU.
Napájanie obvodu je 12V cez kondenzátor + príslušenstvo a z neho je cez 5V stabilizátor napájaný MCU , displej a zvyšok merania (A-meter).
Tak že s tým problém nebude aby to meralo aj od NULY.
...vyriešené...
Prílohy
3.jpg
Vymenený C2 = 100uF za tantal 10uF
2.jpg
1.jpg
Je jednoduchšie byť do piatej hore, ako o piatej vstávať.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4071
Vek: 55.3
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 40

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod jenda23 » 13 Feb 2020, 18:06

ovšem ted stoupne zvlnění měřeného napětí, to je tedy závislé od hodnot děliče. No uvidíš jestli se nezhorší přesnost měření, pokud tedy u téhle hračky se dá nějaký takový paramter sledovat.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5743
Vek: 30.34
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 72

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod mr.dred » 13 Feb 2020, 19:17

Nemá to zásadný vplyv, meraná hodnota ostala nezmenená, odpory v deliči majú veľké hodnoty. A presnosť merania sieťového napätia ?? 1-2 volty hore/dole... aj tak sa to stále mení...nerobím v labáku 8)
Je jednoduchšie byť do piatej hore, ako o piatej vstávať.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4071
Vek: 55.3
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 40

Re: Ako upraviť AC volt-amper meter z aliex...?

Odoslaťod zipaj » 14 Feb 2020, 03:07

ja som podobný upravoval asi pred rokom, ale pri malých napätiach to merá s veľkou chybou, napätie 10V namerá niečo okolo 7V, nižšie ešte horšie, je to dané usmerňovačom 1 kus 1N4007 + delič - (nemá to lineárny usmerňovač)
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2768
Vek: 45.38
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 33


Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.86 sekúnd