Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

VN, tesla coil, a podobne veci týkajuce sa VN

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod spin90 » 13 Feb 2020, 06:57

No, zdroj si zobral 10 kV, cize za to dat 20 kV kondiky je kus na hrane. Keby si zobral 8 kV tak to je snad akurat. Cize teraz ti treba kondiky na tych 30 kV.
Kapacitu kondikov by trebalo vyratat z potrebneho prudu, neviem v tom nejak exaktne poradit. Zmenou kapacity sa meni vystupny prud.
Co sa tyka rezistorov na konci, to je dobra otazka, neviem, asi by to nebolo zle koli tym diodam. Ale aky velky ? To zas zavidi od prudu :)
Velmi tazko nieco navrhovat bez znalosti potrebnych parametrov :D To je skor take hadanie.
Na nete najdes milion nasobicov. Aj medved ma nieco na nete: https://www.vn-experimenty.eu/index.php ... vn_nasobic
Aj Danyk, aj kadekto. Malo kto dava obmedzovacie rezistory, zavisi od aplikacie a od diod/kondenzatorov, napajacieho zdroja, poctu stupnov.
EDIT:
Tie kondiky by mohi byt OK, su lepsie ako keramika, vydrzia vacsie impulzne prudu. 3nF by mohlo stacit, neviem :)
Kludne by som ale dal tie modre na 30 kV. Su istotne 3n3 alebo 4n7 a podobne.
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein
spin90
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4604
Vek: 29.76
Založený: 12.01.2008
Bydlisko: Kosice
Karma: 16

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod medved » 13 Feb 2020, 08:14

Tie modre keramicke kondiky realne nemaju 30kVdc, ale na tuto vec by mali byt v pohode. Daju vacsie pulzne prudy, ako tie sulaky zvitkove. Ja som sa nikdy nedostal k 30kVdv a skoro som ho prerazil pri testovani. Ale nepametam pri kolko kV.. niekde nad 20kV.

Tlmiaci rezistor za nasobicom - ak sa zdroj nebude skratovat tak ho netreba, ale pri skratoch su vysoke pulzne prudy, ktore su destruktivne pre vn diody. Skladane vn diody z BA159 znesu nejaky cas aj priame skraty nasobicov. Origos vn diody nie, tie nemaju trvale 1A a spickovo desiatky A. Realne su to stovky A z nasobica vo velmi kratkom pulze. Ak nedas tlmiaci R a dodrzis koronovy prud podla prudu diod a nebudes to skratovat... nedavaj ho tam. Tiez tlmiaci R musi zniest pozadovane U a P, co je obcas tiez prdel. Tlmiaci R je pre obmedzenie Ipk hlavne kvoli diodam.

Kapacitu kondikov som nikdy neratal. Skus sa popozerat po nejakych online kalkulackach nech mas aspon nejake cisla. Ale vela moznosti aj tak nemas.. nech to je medzi 2n2 - 4n7 podla ceny co bude dostupne. TV kaskady neviem ci nemaju len nejako 1n mozno kusok viac. Ale tie su niekolko stupnove a dost makke. Kapacitu tlacit skor vyssie.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2315
Vek: 27.12
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 36

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod spin90 » 25 Feb 2020, 10:28

Nejak je tu ticho ? Problem porieseny ?
Ja som testoval kaskadny nasobic, 10 stupnovy za ten biely cinsky zdroj.
Ide to, len je potrebne obmedzit vstupne napatie iskriskom. podarilo sa mi par kaskad aj odpalit.
Po vlozeni iskriska na vstup s medzerou 1mm to zatial drzi.
Prud som nemeral, nakolko som nemal pri sebe Ameter. To mozem casom.
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein
spin90
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4604
Vek: 29.76
Založený: 12.01.2008
Bydlisko: Kosice
Karma: 16

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod gegoo » 28 Feb 2020, 18:35

spin90 napísal:Nejak je tu ticho ? Problem porieseny ?


cakam kym mi dojdu veci z ali :) tak ja nemozem mat iskriste sak to by robilo ramus :) a na ionovy vietor az taky vykon nebude treba :)
gegoo
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 97
Vek: 35.32
Založený: 19.08.2010
Karma: 0

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod gegoo » 05 Mar 2020, 13:15

No zdroj mi prisiel ale neviem niesom spokojny s nim ( ten na tie neonove trubice ) ten robi menej iskier nez ten predosly , to znamena len pukne a potom sa asi zapne ochrana proti iskreniu , zatial ho vyskusat nemozem kedze to nemam usmerene , mam par otazok , idem asi cestou zvs budica a takeho trafa z monitora a mam otazku regulacia je tam ako ? napetim zdroja zvs ? ten nasledne generuje bud mensie alebo vecsie napetie na sekundari alebo aj poctom zavitov primara ? ak tam nazmudlam cca 10-15 zavitov bude to asi lepsie ci ? a na koniec treba dat nejaky vysokonapetovy gretzov mostik ? ci ten nasobit napetia ale len jednodiodovy ? chcem aby som to napetie mal vyhladene nie ze iba jedna polvlna cize asi naj napad je to telkove trafo zvs zdroj a na konci gretzov mostik len neviem aky kondenazotor pouzit jednosmerny ci mozem tie klasicke na vysoke napetia ?
gegoo
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 97
Vek: 35.32
Založený: 19.08.2010
Karma: 0

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod spin90 » 05 Mar 2020, 14:08

Nez zdroj zatratis, odporucam za to zapojit usmernovac a RC filter ;)
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein
spin90
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4604
Vek: 29.76
Založený: 12.01.2008
Bydlisko: Kosice
Karma: 16

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod gegoo » 05 Mar 2020, 14:13

ok moze to byt klasicky gretzov mostik ? a co je rc filter
gegoo
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 97
Vek: 35.32
Založený: 19.08.2010
Karma: 0

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod spin90 » 05 Mar 2020, 14:36

No greatz je dobra volba, ale musi byt na VN. Na vystupe toho zdroja je naprazdno vela vela kV. Nemeral som to, ale 20 kV kondiky mi to odpalilo bez problemov v kaskade.
Mam aj video co to robi na 10 stupnovej kaskade, ale neviem ho tu vlozit, mozno vecer niekde upnem.

Pre teba odporucam tie VN diodky 20 kV z ali. Neviem kolko si ich objednaval, ale daj aspon 3-4 do serie a paralelne podla toho kolko ich mas.
Potrebujes proste VN diodu tak na 40 – 60 kV. Jedna bude stacit, pripadne greatz ak mas dost diod, bude mensie zvlnenie.

Naco to ale chces filtrovat ? Ak das na VN DC kapacitu, bude to iskrit jak besne a potrebujes potom obmedzovat prud VN rezistorom, dalsia komplikacia.

Odporucam teda skusit v prvom rade usmernit, pripadne, ak bude nizke U tak este dat zdvojovac. Kaskadu na to netreba davat som zistil. Bol som v tom, ze je to trafo 8 kV, ale nie je tak, 8 kV ma uz pri urcitom prude, naprazdno su to desiatky kV.

Inak, zdroj sa vypne ak ide do tvrdeho skratu, resp do maleho obluka. Naprazdno tusim nabieha na vysoke U.

Mas teda tie VN diody ? kolko ?

Hlavne opatrne, teraz mas na vystupe VN asi 40 kHz, je to nebezpecne, ale zabijat by nemalo vdaka skinefektu. Ak to usmernis, tak to uz je nebezpecnejsie.

EDIT: a este jedna vec, to ze ten novy zdroj (AC) iskri menej ako ten druhy (DC) nic neznamena. Jednosmernemu zdroju napatie uz nezvysis, naproti tomu velmi lahko dokazes zvysit napatie na ACcku pomocou zdvojovaca/kaskady. A ak pamatam, o to nam islo...
Treba len vhodne navrhnut usmernovac/zdvojovac/kaskadu . A dufat ze vykon bude stacit... Ak dimenzujes usmernovac na max. napatie toho cinana, nebude treba ani ochranne iskrisko. Ake ale je to napatie, to neviem.
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein
spin90
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4604
Vek: 29.76
Založený: 12.01.2008
Bydlisko: Kosice
Karma: 16

Re: vysokonapetove trafo / elektrostaticky filter :)

Odoslaťod gegoo » 25 Mar 2020, 22:39

Zdravim hosi , no tak gro mi doslo , a dosli mi tie trafa a bludy okolo toho :) nieco som skusal a hral sa s tym a dosiel som k zaveru ze nieco ako ionic care asi neurobim :) respektive musi byt rovnaka konstrukcia kedze tam je problem s elektronovym vetrom :) neviem preco snazim sa to vyskumat :) ale zistil som ze lepsi je z mensieho poctu drotikov a uplna topka je ked mam len jeden bod ( spic drota ) vtedy je ten vietor fatalny problem je ze na malej ploche :) zrejme prekopem konstrukciu citam teraz par diplomoviek na tu temu :) asi pojdem do rurkovej konstrukcie :) lepsie sa to bude aj cistit :) a nerezove rury mam v praci :) a teraz problem budenia :) aktualne pouzivam zvs driver a telkove trafo problem je ze z tej indukcie sa hreje ten ferrit co tam je :) riesenie ? znizit napetie na zvs driveri ? aktualne idem na 24 V ( prud neviem nemeral som ) , a zaciatok korony zacina pri spici na nejakych 8 cm uz vidno modre konce :) pri zvyslom plochom drotiku je to 4 cm :) ale vietor je citelne slabsi kedze je to rozdelene na velku plochu :) preskokova vzdialenost pri spici je 3 cm vtedy mi zapali obluk a viem ho natiahnut aj na 8-10 cm
gegoo
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 97
Vek: 35.32
Založený: 19.08.2010
Karma: 0

Predchádzajúca

Naspäť na Vysoké napätie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 1.30 sekúnd