Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web4/web/includes/un_extensions.php on line 910
Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • 16F628 nejdu vstupy

16F628 nejdu vstupy

C,C++,C#

Moderátori: psichac, Moderátori

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod boraicho » 27 M├íj 2020, 20:00

nezale┼żi kde sa nachadza, CMCON je nastavenie komparatora. Ak chcem nastavova┼ą vnutorny komparator tak sa nastavuje v CMCON registry.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12089
Vek: 31.85
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod Atlan » 27 M├íj 2020, 20:47

Lenze ty si bol pri portoch a tam je jasne napisane ze ak chces pouzit io porty tak mas vypnut komparataor, po druhe je tam priklad v C. Tak uz asi len telefon tam chybal na mikrocip, zavolas a pan ti skopiruje C z DS a napali do uP.

Proste vsetko v tom DS je. A vies ze existuje aj EEsheet, tj pdf, kde su uvedene chyby daneho uP alebo rodiny..... To bude este sranda, ale nevadi ty to hodis na mikrocip firmu lebo ti to nedali na zlatom podnose.

Dufam ze u, sisi vygooglil RMW, aby si nas za tyzden neobstastnoval ze ci tanie a zapus na porty zase nejde podla tvojej predstavy. 16f84 comparator tam nema, tak by si nemusel riesit.
P. S. RA4 je OC
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 411
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod boraicho » 27 M├íj 2020, 21:39

viem ┼że RA4 je OC, ten je nezapojeny. Aj rmw, to som rie┼íilo u┼ż d├ívno, to e┼íte jaromir fungoval, ale s tym nebude problem. Vystupy budu ledky.
priklad v C? mysli┼í toto v obrazku? ak hej tak to nieje C, to je asembler, asembler neovladam. ale hej prve 3 riadky poznam vymaza┼ą, vzia┼ą a vlo┼żi┼ą.
Pr├şlohy
ccccasmascbas.png
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12089
Vek: 31.85
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod romiadam » 27 M├íj 2020, 22:19

boraicho nap├şsal:COMCON je nastavenie komparatora. V komparatore nastavuje┼í vstupy. ─Źi┼że kanaly na TV prepina┼í na radiu.


Vidim, ze sa stym nevies zmierit, ze sa to nastavuje komparatrom. Ja ti to Boraicho skusim vysvetlit takto.
Kazda minca ma dve stany a ked sa pozeras na nu len z jednej strany, tak ano mas pravdu, preco sa vstupy nastavuju v registri pre komparator? Ano je to blbost, ale len z pohladu na mincu z jednej strany.

Teraz si tu mincu otoc a pozi sa na nu aj z druhej strany.

Aby MCU nemal 368 pinov a viac (to cislo som dal "z brucha"), tak inzinieri vymysleli to ze jeden pin bude zdielat viac funkcii a to moze byt dig. vystup, dig vstup, ja neviem moze to byt aj analog. vstup pre AD prevodnik alebo nas spominany komparator. A ako to vyriesit aby sa to dalo nastavit. No jednoducho tak ze si nastavis TRISx register tak ako potrebujes. Takze ty ked si nastavis dany bit TRISx registra ako vstup, ostanu ti dalsie moznosti ako napriklda si vybrat ci to bude Digitalny vstup alebo analogovy pre AD prevodnik (len ako priklad) alebo komparator a lebo hocico ine co potrebuje vstup. A tu u RA0-RA3 sa inzinieri z mikrochipu rozhodli tak, ze ak je pin vstup (nastaveny v TRISx) a zaroven je deaktivovany komparator, tak to bude dig vstup. A kedze sa tato kombinacia neda nastavit priamo jednym registrom TRISx, lebo tam je podmienka "a zaroven", potrebujes este jeden register. Tak to inzinieri dali do sekcie nastavenie komparatora, kedze ten pin zdiela aj komparator. A aby sa to neprehliadlo, tak inzinieri dali do sekcie Nastavenie portou PORTA zvyrazneny sivy blok s textom ze musis deaktivovat komparator v registri CMCON. A este dokonca v sekcii pre nastavenie portov mas kompletny zoznam registrov ktore sa tykaju nastavenia portov, konkretne PORTA.

PIC16F628.PNG


Tie sive okienka si nemusis vsimat. Len tie biele. A tu pekne vidno ze pre RA0 az RA3 treb nastavit TRISA a CMCON register. Pre RA4 a RA5 staci len TRISA register. Pre RA6 a RA7 treba nastavit TRISA, CMCON a VRCON. To ze ako co nastvit sa docitas v popise. Ja uz viem zo skusenosti, ze ak budu ako vystup tak staci len dany bit TRISA nastavit do 0. Ak niektory chcem mat vstup, tak sa pozriem do tabulky a potom si pozriem ten dany register a nastavim podla potreby. Ale moze sa to lisit u kazdeho MCU, tak aj tak si to letmo preletim ci to pravidlo o vystupoch (ak vystup, staci TRISx nastavit do 0) plati alebo nie. Vsetky tieto informacie su v Datasheete.

Pre mna Datasheet je ako pre babku v kostole biblia. Ani ona si nepamata pesnicky a modlitby a ani ja si nepamatam vsetky nastavenia registrov. Preto stale opakovane citam datasheet.
Prep├í─Źte mi za diakritiku a preklepy - v├Ą─Ź┼íinou p├ş┼íem z mobilu a ENG klavesnice.
(v├Żroky nemenovan├ęho ─Źlena f├│ra:) ...z├íklady elektrotechniky ovl├ídam dokonale, tak napr. tak├Ż tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3571
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod Atlan » 28 M├íj 2020, 07:24

Uz som prepracovany mas pravdu asembler, ale ako pekny a nazorny, moja chyba, to je tak ked lietam od atmelu k pic, cez javu.
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 411
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odosla┼ąod mato3000 » 28 M├íj 2020, 08:15

romiadam nap├şsal:
Pre mna Datasheet je ako pre babku v kostole biblia. Ani ona si nepamata pesnicky a modlitby a ani ja si nepamatam vsetky nastavenia registrov. Preto stale opakovane citam datasheet.


:thumbup: toto je presne t├í veta, ─Źo mu vtlkam do hlavy u┼ż takmer 10 rokov a ni─Ź :pain: ... a kr├ísne si mu to pop├şsal ... boraicho proste tvoj pohlad je silne obmedzen├Ż, lebo nepozn├í┼í z├íklady a nikdy si ich nechcel pozna┼ą. Tak┼że potom vznikaj├║ komick├ę situ├íce ako napr├şklad ten tvoj " pr├şklad nezmyselnosti" . V podstate sa t├Żm ale s├ím degraduje┼í ... presne tak ako ke─Ć rob├ş┼í in├ę veci nasilu z odpadov a lacn├Żch sr├ígor, len aby si cel├ęmu svetu uk├ízal ┼że to ide .... ├í├íno ide, ale ako .... tvoj probl├ęm je, ┼że pred odborn├şkmi sa s├ím degraduje┼í a ─Źo je hor┼íie , si ┼íikovn├Ż ale takto s├ím seba obmedzuje┼í. Tvoj najve─Ź┼í├ş posun vpred bude, ak sa prestane┼í h├ída┼ą a oponova┼ą a za─Źne┼í po─Ź├║va┼ą a nad vecou rozm├Ż┼íla┼ą, potom sa jedn├ęho d┼ła stane┼í ozajsn├Żm odborn├şkom a nie len ┼íuflikantom. A hlavne aj ozaj u┼íetr├ş┼í ...
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9759
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Predchádzajúca

Nasp├Ą┼ą na C,C++,C#

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.44 sek├║nd