Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Fotovoltaika - logovanie výkonu

Fotovoltaika - logovanie výkonu

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod deepspace » 29 Júl 2020, 21:46

Mám taký všeobecný dotaz ohladne FV s ktorým sa na mna obrátil jeden známy..

Existuje nejaké zariadenie, ktoré by dokázalo logovať výkon fotovoltaického panelu povedzme v ročnom časovom okne, dotyčný stavia dom , a chcel by fotovoltaikou dokrmovať domácu sieť .

Nechce ale samozrejme investovať do niečoho, čo vo finále neprinesie menej ako je investícia..

Preto tá predstava, osadí jeden panel, ktorým bude monitorovať podmienky FVE v pribehu roka a uvidí sa..

Keby mal niekto z vás skúsenosť o ktorú sa podelí, budem rád ..
deepspace
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Drakoush » 29 Júl 2020, 21:49

Bolo by dobré ujasniť, či chce merať to, čo mu ide z panelov, alebo odoberaný výkon za meničom. Existuje veľa riešení - lacnejších aj drahších. Skús sa pokuknúť po SACI AHM moduloch.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10261
Vek: 25.14
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 56

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod deepspace » 29 Júl 2020, 21:56

Vykon za menicom bude asi ten relevantnejsi udaj, dik za info pozriem ..
deepspace
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Drakoush » 29 Júl 2020, 22:03

https://www.elso.sk/sk/meranie-spotreby ... -3367.html
Jednoduchší braček:
https://www.elso.sk/sk/meranie-spotreby ... -3700.html

Logovanie bude ťažšie, ale šlo by to nejakou malinou, banánom alebo iným jednodoskovým. Napadá mi ešte picolog takto narýchlo.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10261
Vek: 25.14
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 56

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod deepspace » 29 Júl 2020, 22:07

Tomu rozumiem, ale predpokladam ze panel bude treba zatazit umelou zatazou ?
deepspace
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Drakoush » 29 Júl 2020, 22:13

No počkaj, teraz presne neviem, o čo Ti ide. Kamarát tam má panely, menič a má to čo? Pripojené na sieť, používa to, alebo len chce zistiť, koľko energie je schopný vyžmýkať z panelov?

Lebo ak som pochopil správne, má panely, má menič, keďže chceme logovať výkon za ním. Potom úplne nechápem tej požiadavke, načo to ešte merať, keď je všetko k dispozícii. Skús poskytnúť čo najviac informácií, možno nájdeme aj lepšie riešenie.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10261
Vek: 25.14
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 56

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod deepspace » 29 Júl 2020, 22:19

Nie kamarat ma len slnko a predstavy, tzn. Kupi jeden panel, ten nastavi do idealnej pozicie a chce data,, to znamena, ze ideme od piky, jeden panel vygeneruje nieco, a to nieco krat nieco pouzije do domacnosti ..
deepspace
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Drakoush » 29 Júl 2020, 22:26

No, toto som potreboval vedieť :)
Ideálne bude teda zaťažiť ho a logovať iba výkon z panela. Kvôli tomu menič je blbosť a nie je to potrebné, lebo účinnosť meniča zrátať vieš, s tým sa dá kalkulovať, aj s ostatnými stratami.

Potom by som volil picolog a starý NTB, ktorý to bude zapisovať. To mi príde ako najlacnejšie riešenie. Si galvanicky oddelený, napätie vysoké nebude (vieme zraziť) a prúd budeš merať hoci aj priamo na záťaži, alebo externým bočníkom. Možno by šlo na tieto účely upraviť nejaký elektromer elektronický.
Picolog série 1000 vychádza na niečo okolo 150€ s 10-bitovým rozlíšením, 12 kanálov. Skús počmuchať tým smerom. Keby si mal nejaké otázky, napíš mi.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10261
Vek: 25.14
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 56

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod marioo » 30 Júl 2020, 01:42

Nech si zavolá firmu ktorá má na to prístroj podľa GPS a kamery 360 stupnov s rybím okom (kôli tieneniu okolia - stromy, domy atd...) mu to presne vypočítajú... a navrhnú riešenie. Majú na to Solmetric SunEye system...
Napr. Nelumbo.cz
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 987
Vek: 47.11
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod technikus110 » 30 Júl 2020, 06:11

Pre fotovoltiku je veľa systémov, ktoré riešia nedodávanie do siete a zároveň meranie výkonu. Len tá cena...

Ale dá sa to s logmi veľmi elegantne a jednoducho urobiť s riadiacou elektronikou pre inteligentný dom. Urobíš si meteo stanicu, meranie DC prúdu na vstupe, meranie AC prúdu na výstupe. Alebo DC elektromer a AC elektromer, snímaš pulzy a robíš logy. Astronomické hodiny sú v systéme. Logy si vieš stiahnuť a excel za teba urobí ostatné.... mám to vyriešené cez TapHome.

Na výpočet ročného výnosu mám software. Ale to je iba teória z 10 ročných priemerných hodnôt.
Na meranie výkonu slnečnej energie mám merák, ak by bolo treba. Meria hodnoty svitu v spektre PV panelov v W/m2.



....Kupi jeden panel, ten nastavi do idealnej pozicie a chce data,, to znamena, ze ideme od piky, jeden panel vygeneruje nieco, a to nieco krat nieco pouzije do domacnosti ...

Ak kúpi panel a mikromenič tak áno.
Len jeho stand-by spotreba domu v danej fáze musí byť vyššia, ako je maximálny výkon toho panela.
technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 720
Vek: 60.7
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod marioo » 30 Júl 2020, 10:26

Panel, nejaky grid free mikro menič dozadu napriamo a cez merač výkonu .. napr aj SONOF POW a logovanie dodávky bude prístupné aj z netu. len výkon panelu by nemal presiahnuť aktuálnu spotrebu
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 987
Vek: 47.11
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod romiadam » 30 Júl 2020, 12:09

Uz to tu bolo omielane x-krat ale zopakujeme si to.
Zakladny a dost velky problem s fotaikou je ze slnku nerozkazes ze sviet vtedy ked chces ty pouzivat vykonove spotrebice. A preto potrebujes vykon ukladat do batariek, ktore nestoja malo a tiez sa opotrebuvaju. Takze ked sa ti vrati konecne cena bateriek (a to este nespominam kedy sa ti vrati cena panelov kablov a dalsich isticich zariadeni okolo toho) mozes si kupit nove. Takze z mojho pohladu fotovoltaika pri sucasnych cenach elektriny, panelov bateriek nie je vyhodna.

Ona by bola vyhodna keby ju od teba cez den elektrarne odkupovali pre priemysel a vecer ked priemysel je minmalny, predavali v pomere 1:1. Lenze to pre elektrarne to nie je business.
Fotovoltaicke polia co sa vsade robili boli robene len preto aby sa na tom vladni pani pekne nabalili, lebo najlepsie sa robia podvody formou predrazenych projektov.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3504
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod technikus110 » 30 Júl 2020, 13:10

Spočítaj si stand-by spotrebu domácnosti a vynásob ju cenou za kWh.
Na ňu napasuj maximálny hodinový výkon panelu.
Len odtiaľto matematika s priamou úmerou nefunguje, lebo máme 4 ročné obdobia.
Pripojiť, alebo nepripojiť?

Nepotrebuješ akumulátory na to, čo vieš spotrebovať na priamo.
(O povinnosti povolení mlčím, lebo ma tu zase zožerú, že kto by to v ich dedine skontroloval....)

V lete dotujem klimatizáciu, jazierkovú filtráciu a obehové čerpadlá. Som spokojný. Návratnosť skôr ako 4 roky.
technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 720
Vek: 60.7
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Drakoush » 30 Júl 2020, 14:02

romiadam napísal:Ona by bola vyhodna keby ju od teba cez den elektrarne odkupovali pre priemysel a vecer ked priemysel je minmalny, predavali v pomere 1:1. Lenze to pre elektrarne to nie je business.
Fotovoltaicke polia co sa vsade robili boli robene len preto aby sa na tom vladni pani pekne nabalili, lebo najlepsie sa robia podvody formou predrazenych projektov.


Prosím Ťa, nechaj si tieto robotnícke reči do starodávneho írskeho pubu, tam nikomu nebude vadiť, že tomu nerozumieš. Máš popletené elektrárne s distribučnou spoločnosťou, keď Ti poviem, že burza energie, tak ani neuveríš, čo to hovorím a koniec koncov, môžeš si založiť spoločnosť aj Ty a ponúkať takúto službu. Aspoň niekde rozumne preinvestuješ peniaze. Síce zbankrotuješ, ale je to lepšie, ako to prepiť, alebo dať na drogy. Kecať vie každý, dokonca aj ten, čo o ekonomike vie veľké kulové. Sem na fórum to ale nepatrí. Riešime tu analýzu objektu z hľadiska výkonnosti FVE, chce rok logovať, ako sa bude panelu na streche dariť. Nikto sa nepýtal na to, či sa to oplatí. Ekonomicky lepšie to bude vedieť posúdiť dotyčný človek.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10261
Vek: 25.14
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 56

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod marioo » 30 Júl 2020, 17:04

Technikus110

presne tak viem aké mám spotrebiče ktoré môžu žrať cez slnko :) t.j. ak mám elektrický bojler tak nebudem nahrievať v noci ale cez deň ked svieti slnko, klima tak isto a bežný standby + chladničky... to sú najväčší žráči elektriny lebo žerú TRVALE aj keď menej ako napr mikrovlnka atd...

Grid free meniče sú na to dobré a ked si niekto po čase chce dokúpiť baterky tak si ich dokúpi aj ked sú drahé ale LiFePo4 vydržia dosť cyklov a stačí nižšia kapacita, lebo sa môžu vybíjať hlbšie ... práve dnes som objednal ďalšie panely 9x300 W + grid menič na 2 kw lebo v dome pribudli ďalšie klimatizácie a tým vykryjem túto bežnú spotrebu... návratnosť je potom niekde medzi 4-5 rokmi čo je v pohode pri životnosti panelov 25 rokov/80 perc výkonu...


A keď chceš logovať výkon a robiť "výskum slnka:) " poobzeraj sa po okolí +- 10/20 km a opýtaj sa ... dnes sú meniče s logmi a zápismi do cloudu takže sa možno dostaneš k štatistikám bez toho aby si niečo doma pokusne "bastlil"
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 987
Vek: 47.11
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod technikus110 » 31 Júl 2020, 05:32

....LiFePo4 vydržia dosť cyklov a stačí nižšia kapacita, lebo sa môžu vybíjať hlbšie ....
Ale za cenu skrátenia ich životnosti.

Na laborovanie stačí jeden panel a odvaha sa pripojiť bez povolenia. Nespotrebovaný prebytok tečie späť do distribučky, ale elektromer ti ho pripočíta do tvojej spotreby. To je cena za zlé nadimenzovanie!
technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 720
Vek: 60.7
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod deepspace » 31 Júl 2020, 19:24

Dakujem páni velmi pekne za vaše podnetné príspevky,

trocha si preštudujem problematiku a budem sa pýtať ďalej ak sa nenahneváte..
deepspace
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Fotovoltaika - logovanie výkonu

Odoslaťod Sahasrar » 31 Júl 2020, 22:30

Mne by to najjednoduchsie a najlacnejsie prislo "tou malinou" + niaky ten ACS snimac... Ale otazka je, ze ci potrebujeme riesenie Plug&Play (akoze zasunies aj sa zabavis :D), alebo vieme aj nieco vlastne postavit z dostupnych komponentov

-- Spojený príspevok 31 Júl 2020, 21:34 --

My sme pouzivali komponenty od Victron Energy maju kompletne vybavenie pre ostrovne fotovoltaicke systemy a najnovsie moduly su pripojitelne k telefonu dokonca aj na LAN a davaju statistiky o nabijani/spotrebe... Akoze mozno vstupna cena je vyssia, ale spolahlivost a servis je fakt super
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 190
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0


Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.73 sekúnd