Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • zapojenie el. v altanku

zapojenie el. v altanku

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Merak » 11 Sep 2020, 08:12

Misiacik
STN 33 2130 z 1985
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 7157
Vek: 40.91
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 77

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 11 Sep 2020, 10:35

merak dakujem :) aj tak si ma potrestal, lebo to musim hladat a studovat :D
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 15 Sep 2020, 07:37

mám ešte otázku. dve svietidlá na dome vonkajšie, pri vchodových dverách. urobené to je tak, že keď na prízemí zapnem vyp. tak sa rozsvietia obe svetla (prizemie a poschodie) a keď zapnem na poschodí tak, tiež sa rozsvietia obe svetlá. (teda princíp ako keby schodisko, ale ide o vonkajšie vchodové). dá sa to rozdeliť tak, že svetlo dole sa rozsvieti len vypinačom dole a svetlo hore tým horným? resp. keď namontujem senzor pohybu na horné svetlo, tak sa budú zapínať pri pohybe automaticky obe svetlá alebo len to svetlo, kde bude senzor pohybu?
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod marioo » 15 Sep 2020, 08:19

misiacik: :fortuneteller:

Dá sa urobiť všetko a vždy :) ale netušíme ako to tam je zapojené, ktoré káble idú kam atď...

Najjednoduchšie riešenie : vypínač prepoj napriamo, zablenduj a k svetlám pridaj senzor, budú sa ti zapínať samostatne podla pohybu
marioo
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 47.24
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 15 Sep 2020, 08:33

:D :D :D však ja viem, že tu dávam otázky z kategórie veštenie... a da sa teda aspoň vyveštiť, že keď dam senzor na jedno svetlo, či sa bude aj druhe zapinať?
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod marioo » 15 Sep 2020, 08:42

ak si dal takúto otázku tak si to radšej daj niekomu spraviť, aby to nebolo nebezpečné pre teba
nič v zlom, ani osobné :)

Alebo: do každého svetla ide prívod : dva alebo tri vodiče ( čierny (hnedý),modrý, zelenožltý) tie odpojíš a dáš tam senzor a zaň napojíš svetlo
to ako sa napojí senzor závisí od typu senzoru, niektoré potrebujú vodič N (modrý) niektoré nie. a to urobíš na obidvoch svetlách, vypinače prepojíš = vyblokuješ aby sa nestalo, že niekto vypne vypínač a senzor prestane fungovať (nebude mať prívod)
marioo
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 47.24
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 15 Sep 2020, 09:20

v pohode. ja som vdacny za reakcie a viem ze davam blbe otazky. mam pred elektro rešpekt a ja vzdy nad tym rozmyslam, ci budem to vediet bezpecne urobit alebo nebudem.

@marioo: dakujem, aj by som napisal, ze tomu chapem ale mam otazku este jednu. teda ked na svetlo dam pohybovy senzor, ze sa bude zapinat pri pohybe, tak potom sa uz neovlada vypinacom ale vypinac ostane v polohe zapnute a svetlo sa vzdy rozsvieti pri pohybe. dobre tomu chapem? lebo moja predstava bola taka, ze idem zvonku, snimac pohybu ma zaznamena, svetlo sa rozsvieti... iden von, tak si sam zapalim svetlo... čo vlastne nepotrebujem, lebo ved ked pojdem von a dostanem sa pod snimac, tak to svetlo sa rozsvieti tak ci tak... a take sikovne decko som bol, aj na fyzikalnej olympiade som bol a nic neviem teraz :) a ked dam pohybovy senzor aj na to druhe svetlo,tak to sa tiez rozsvieti len ked tam niekto bude a tym padom nemusim svetla "rozdelovat" a priradit k nim dany vypinac. uz chapem, ale dlhe vedenie mam hrozne :(
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod marioo » 15 Sep 2020, 10:15

Ak si necháš vypinače v polohe zapnuté senzor bude fungovať = pri pohybe sa zapne. ALE ak niekto vypne vypínač - dole alebo hore tak prestane ísť privod do svetla = aj do senzoru a nebudú fungovať. Preto som odporučil spojiť vypínače vzadu za nimi napriamo napr wago spojkou. vypinač môže zostať ale nebude funkčný, bude iba na hranie :) :applause:

Proste nebude sa dať zapnutým vypínačom svetlo znovu zapnúť... (lebo bude zapnutý a o spojenie obvodu sa postará senzor)
marioo
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 47.24
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Merak » 15 Sep 2020, 20:30

misiacik napísal:merak dakujem :) aj tak si ma potrestal, lebo to musim hladat a studovat :D

Alebo UTFG:
https://www.google.com/search?q=ťahanie+káblov+v+stene&client=ms-android-samsung-ss&prmd=ivsn&sxsrf=ALeKk00IYK6YaphPGcc-vmuWeZSfscUMtg:1600194545853&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi_luib5evrAhVxlFwKHc54C0AQ_AUoAXoECBEQAQ&biw=360&bih=612&dpr=2#imgrc=UFbxCeciyXSOCM
Prílohy
04-shema-elektrosnabzheniya.jpg
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 7157
Vek: 40.91
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 77

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Merak » 15 Sep 2020, 20:36

Problém v tom celom je ten, že keď káblom tečie prúd do spotrebiča, tak jedným vodičom tečie tam a druhým spáť. Tým sa navzájom eliminujú a rušia elektromagnetické polia okolo vodičov.
Tak ako dobre detekovať kábel v stene?
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 7157
Vek: 40.91
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 77

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 15 Sep 2020, 20:56

@merak: veľmi pekne dakujem.
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod marioo » 15 Sep 2020, 22:10

Merak napísal:Problém v tom celom je ten, že keď káblom tečie prúd do spotrebiča, tak jedným vodičom tečie tam a druhým spáť. Tým sa navzájom eliminujú a rušia elektromagnetické polia okolo vodičov.
Tak ako dobre detekovať kábel v stene?


Pustiť do nich frekvenciu a následne ju merať príjmačom... sú aj také detektory, ktoré nie sú založené na prúde.
marioo
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 47.24
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 8

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 28 Sep 2020, 17:26

mám zase otázku z kategórie "blbých". ako môžem spôjiť dvá káble cysy 4x2,5? môžem to na hulváta spojiť tak, že jednotlivé káble "zakrútim" do seba (prípadne zaspajkujem ešte), dám tam zmršťovacie dutinky na to a na to celé dám ešte zmršťovaciu dutinku alebo takto v žiadnom prípade a musím si ísť kúpiť nejaké neviem čo, čo slúži na spájanie kablov (v tom pripade vas prosim aj o link ako to vyzera). ide o kabel, ktory pojde len v liste na stene (400V na tu ruru). dakujem velmi pekne za pomoc.

edit: myslim takto nejako, je to od 4:30
https://www.youtube.com/watch?v=AUQqwc7NpHQ
Naposledy upravil misiacik dňa 28 Sep 2020, 17:35, celkovo upravené 1 krát.
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod maskrtnik01 » 28 Sep 2020, 17:34

Ja by som dal aspoň “čokoládku”, alebo dve wago svorky.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1767
Vek: 23.85
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 7

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Atlan » 28 Sep 2020, 18:06

Wago by som nedaval, daj tam vencek na 4 droty akurat.
Atlan
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 393
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 28 Sep 2020, 20:05

a keby tie vodice takto zmotam? na prvej foto len zmotane, na druhej aj snaha o spajkovanie. na to by išla na kazdy vodic zmrastovacia buzirka. viem, toto je presne ten pripad, že niekto sa niečo pyta a bez ohladu na to co mu radia, tak si ide svoje :(
Prílohy
IMG_20200928_194548.jpg
IMG_20200928_195148.jpg
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Sahasrar » 28 Sep 2020, 20:27

Nieje náhodou spájkovanie silových vodičov a vodičov v pevnom uložení zakázané? Veď aj v aute sú vodiče krimpované pretože pri prechode veľkého prúdu by sa celá spájka vyparila do luftu...
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod jenda23 » 28 Sep 2020, 20:30

Ano toto bych považoval za adekvátě provedný spoj, po přikrytí smršťovkou s lepidlem myslím že nemůže nastat problém. Z praxe když člověk co vidí že funguje a bylo zahozeno pod omítkou 8O 8O

Spojení vodičů krimplovanou dutinkou je podle mě více rizikové na nekvalitní provedení, než takovýto spoj provedný kvalitním pájením.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5748
Vek: 30.34
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 72

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod Atlan » 28 Sep 2020, 20:34

Sahasrar napísal:Nieje náhodou spájkovanie silových vodičov a vodičov v pevnom uložení zakázané? Veď aj v aute sú vodiče krimpované pretože pri prechode veľkého prúdu by sa celá spájka vyparila do luftu...

Neviem o tom zeby vsade bola silikonova izolacia.
Krimplovanie je rychlejsie a lacnejsie ako spajkovanie to je prvy dovod a druhy je ze cin zatecie medzi lanka a potom moze dojst k ulomeniu vodica.
Atlan
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 393
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: zapojenie el. v altanku

Odoslaťod misiacik » 28 Sep 2020, 20:40

preto sa pýtam, lebo neviem ako to ma byť správne... tie vodice budu "zakrutene" do seba, teda mozem to nechat spojene len takto. bude to drzat spolu aj tak. spajkovanie je tam navyse a kedze tam pojde 400V a neviem aky prud, tak preto sa pytam aj na to spajkovanie... ked uz tu bolo spomenute auto, tak blbo mi automaticke spinanie svetiel po nastartovani (dodatocne dorabane) a v tom sa hrabal technik a nakoniec prisiel na to, ze problem robim wago svorka alebo rychlo spojka alebo ako to nazval, zaspajkoval to, dal tam buzirku zmrastovaciu a odvtedy je pokoj. to je na okraj.
misiacik
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Založený: 23.05.2018
Karma: 0

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Silnoprúdová elektrotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: 4style a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.80 sekúnd