Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web4/web/includes/un_extensions.php on line 910
Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Roz┼í├şrenie RAM v PC

Roz┼í├şrenie RAM v PC

Procesory, grafick├ę karty, mati─Źn├ę dosky, pevn├ę disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 21:03

Zdrav├şm p├íni,

V PC m├ím RAM Kingston DDR3 4GB 1600MHz CL10 HX316C10F/4 a chcel by som dolo┼żi┼ą ─Ćal┼íiu Kingston DDR3 8GB HyperX FURY DIMM 1600MHz CL10 modr├í. V t├Żchto veciach u┼ż nie som moc doma. Preto sa p├Żtam, bude mi to spolu fungova┼ą ?

─Äakujem.
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Merak » 18 Okt 2020, 21:38

frekvencia aj latencia s├║ rovnak├ę, fungova┼ą by to malo
┼żivot je ako s├şnusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzit├Żm si dvakr├ít na nule
pon├║kam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: sk├┤r som vedel zapoji┼ą vidlicu a z├ísuvku ako rozpr├íva┼ą
Merak
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Moderator
Moderator
Pr├şspevky: 7200
Vek: 40.99
Zalo┼żen├Ż: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vraku┼ła
Paragraf: 24
Karma: 77

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 21:42

Tak ak mas 4GB ako jeden slot, tak ides v single channel mode. Ak to mas ako 2 sloty tak ides v dual channel mode, ak tam das ten jeden 8GB slot, navysis kapacitu ale pojdes v single channel mode,
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 21:45

na doske mám dva sloty, v jednom mám 4Gb a druhá je ešte volná
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 21:55

Tak ak tam das 8GB, pojdes nadalej v single channel mode. Iba zeby nie a mal si nejaky mutant mod podla vyuzitia RAM, ale to asi ani v dnesnej dobe nie je mozne.
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Edgar » 18 Okt 2020, 22:05

A na dual channel je potrebná rovnaká kapacita modulov?
Preto┼że m├┤j brat m├í v po─Ź├şta─Źi 2x 2GB + 1x 8GB + 1x 4GB a zobrazuje mu ┼że je to dual channel...

Aha, tak asi tam bude pou┼żit├Ż tento re┼żim, preto zobrazuje dual. ─îi┼że pri konfigur├ícii 1x 4GB + 1x 8GB bude ma┼ą 4GB dual a zvy┼íok ako single... Aspo┼ł teda tak som to pochopil.
Ale podla m┼ła zbyto─Źn├ę to rie┼íi┼ą, n├írast v├Żkonu je vidite─żn├Ż len pri ┼ípecifick├Żch programoch

dual-flex.png
Naposledy upravil Edgar d┼ła 18 Okt 2020, 22:14, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
Edgar
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1984
Vek: 23.83
Zalo┼żen├Ż: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 22:13

no, u┼ż sa v tom str├ícam.

V minulosti ke─Ć sa do slotov dali r├┤zne ramky, tak sa r├Żchlej┼íia degradovala r├Żchlos┼ąou na t├║ pomal┼íiu. Ale teraz ┼ítvorka aj osmi─Źka maj├║ rovnak├║ frekvenciu, tak by obe mali fach─Źi┼ą na 1600 MHz. Alebo nie ?

Druh├í mo┼żnos┼ą je dolo┼żi┼ą e┼íte jednu toto┼żn├║ 4Gb.

Ktorá verzia je lepšia ?
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Edgar » 18 Okt 2020, 22:16

├üno frekvenciu bud├║ ma┼ą rovnak├║, ale t├í nez├ívis├ş od re┼żimu dual channel, ale od toho ┼że DDR znamen├í Double Data Rate.
Osobne by som ur─Źite dok├║pil rad┼íej 8GB.
Edgar
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1984
Vek: 23.83
Zalo┼żen├Ż: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 22:22

Ano, oba su rychlostne rovnake, len ako spomenul Edgar, windows je sice prespekulovany lebo tak to programatori maju radi, a ich heslo je "anything is solvable", ale ci pojdes 8GB dual, a potom single, to si nemyslim. Ak chces vacsiu rychlost, daj si radsej 4GB s rovankou frekvencou a clockom, alebo, kup druhy 8GB a vymen ( a mas 16GB dual channel), a to ti odporucam, lebo 1600 Mhz su kazive a aj tak sa ti schyluje ku ich koncu. Mne osobne 800Mhz DDR2 ramky odisli po 4 rokoch, 1600MHz DDR3 je to iste frekvencne, 1600 MHz je len efektivna frekvencia, taktovane so v skutocnosti na 400 MHz, DR je len rating BUS-chache sirka, pri jednom cykle flopu, a tak to nasobia
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Edgar » 18 Okt 2020, 22:42

JohnnyElektro nap├şsal:ale ci pojdes 8GB dual, a potom single, to si nemyslim


A ─Ź├ştal si to?

The highest capacity available in both memory channels is being used in Dual Channel mode.
.....
The remaining memory is being run in Single Channel mode.

 
Edgar
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1984
Vek: 23.83
Zalo┼żen├Ż: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 22:43

No, tu som sa u┼ż stratil.

ke─Ć vymen├şm teraj┼íiu 4Gb za nov├║ 8Gb, ako z toho budem ma┼ą 16 dual ?
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 22:55

Pojdes 8GB dual, zvysok single. Edgar to nasiel niekde.
Ja som to myslel tak ze staru 4GB vymenis za rovnaku 8GB a mas 16GB dual. Ak si das ciastocny dual/single, vyrazne ta to spomali, ver mi, viem ako chaoticke je spravovanie pamate od OS, jej fragmentacia, a ake caste su citania a zapisovania. Uz pri 4GB vyuziti nemas fyzicky volnu RAM hardwarovo (pri 16GB).
Takze dokup este jeden rovanky modul a nadopujes komp pekne uz.
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 23:08

suma sumárum:

ide├íl by bol star├║ 4-ku von a da┼ą dve nov├ę rovnak├ę 8Gb.
teraz tam asi dolo┼ż├şm rovnak├║ 4-ku a chv├ş─żu mi to vydr┼ż├ş. Sk├┤r ─Źi nesk├┤r chcem meni┼ą disk aj procesor, teraz tam m├ím e┼íte HDD a I3, vtedy tam zainvestujem do 2x8 alebo mo┼żno 2x16. alebo nie ?
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 23:13

AK chces menit procesor, a mat 32GB v RAM, tak si pozri sheet od dosky MB, ake generacie i-ciek akceptuje (6th, 7th, 8th...), a ci vie mat 32GB ram.
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 23:17

Túto dosku mám:

Špecifikácia Gigabyte GA-H97M-HD3
V├Żrobca: Gigabyte
Trieda produktu: Základná doska - desktop
V├Żrobca procesora: Intel
Typ procesoru: Core i3, Core i5, Core i7, Pentium (Socket LGA1150) , Celeron (Socket LGA1150) , Xeon /Quad-Core/
Typ patice procesoru: LGA1150
Podpora technológie Hyper-Threading: Áno
Po─Źet procesorov├Żch pat├şc: 1
V├Żrobca ─Źipsetu: Intel
Typ ─Źipsetu: H97
Frekvencia zbernice QPI/DMI: 5 GT/s
Typ pam├Ąte: DDR3
Typ pam├Ąti: Non-ECC
Po─Źet slotov DDR3: 2
Frekvencia pam├Ą┼ąovej zbernice: 1600 MHz, 1333 MHz
Maxim├ílna ve─żkos┼ą pam├Ąte: 16384 MB
Integrovaná VGA na základnej doske: Nie
Podpora VGA integrovan├Żch v procesoroch: ├üno
Video konektory na zadnom paneli: 1 x VGA, 1 x DVI, 1 x HDMI
Integrovaná zvuková karta: Realtek ALC887
Integrovan├í sie┼ąov├í karta (LAN): ├üno
Typ integrovan├ęho sie┼ąov├ęho adapt├ęru: 10/100/1000 Mbit/s
Bezdr├┤tov├í sie┼ąov├í karta (Wi-Fi): Nie
PCI sloty: 1
PCI-E 16x sloty: 1
PCI-E 1x sloty: 2
USB 2.0 konektory: 6
USB 3.0 konektory: 6
Dopl┼łuj├║ce inform├ície - USB 2.0/3.0/3.1: 2 x USB 2.0 (zadn├Ż panel), 4 x USB 2.0 (volite─żne), 4 x USB 3.0 (zadn├Ż panel), 2 x USB 3.0 (volite─żn├ę)
FireWire (IEEE 1394) konektory: 0 ks
PS/2 konektory: 1
Radi─Ź RAID: 6xSATA
Maxim├ílny po─Źet zariaden├ş Serial ATA: 6 ks
R├Żchlos┼ą radi─Źa diskov Serial ATA: 600 MB/s
─Äal┼íie vlastnosti: 1 x slot PCI-E 16x (┼ítandard) [16x mechanick├Ż, 16x electrick├Ż]
Formát (form factor): micro ATX
Typ konektoru ATX zdroja: 24-pin
Typ elektrickej zásuvky +12V: EPS12V
Viac inform├íci├ş: Overte detailn├Ż zoznam podporovan├Żch procesorov
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Edgar » 18 Okt 2020, 23:19

JohnnyElektro: Na─Źo ho zbyto─Źne stra┼í├ş┼í :D Ve─Ć nem├í nejak├Ż workstation aby tam pou┼ż├şval programy ktor├ę dok├í┼żu a┼ż tak plnohodnotne vyu┼żi┼ą viacero kan├ílov. Potom rovno m├┤┼żeme odpor├║─Źa┼ą serverov├ę quad channel zostavy lebo 2 kan├íly s├║ menej ako 4...

Dokonca ani benchmark programy to neriešia:

cinebench.png


A ako som p├şsal s├║ aj ┼ípecifick├ę programy, kde dual channel naozaj m├┤┼że takmer zdvojn├ísobi┼ą v├Żkon:

premiere.png



V hrách sa rozdiely pohybujú v jednotkách FPS (v prospech dual channelu).

S├ím m├ím desktop s DDR3 1600 MHz dual channel a notebook s DDR3 1600 MHz single channel a rozdiel v rovnak├Żch ├║konoch nevid├şm (ak ├íno tak je zapr├ş─Źinen├Ż procesorom).



albert2: Za m┼ła najv├Żhodnej┼íie urob├ş┼í tak ┼że k├║pi┼í teraz 1x 8GB ak m├í┼í do bud├║cna v pl├íne ─Ćal┼í├ş upgrade. U┼ż len z toho d├┤vodu ┼że 4GB moduly s├║ dos┼ą nev├Żhodn├ę... Inak RAMkou chod nezr├Żchli┼í ak tam m├í┼í plat┼łov├Ż HDD... Ale ak ┼Ąa vyslovene obmedzuje RAM tak OK.
P. S.: RAM m├┤┼że┼í da┼ą maxim├ílne 2x8GB, lebo doska podporuje max. 16GB
Edgar
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1984
Vek: 23.83
Zalo┼żen├Ż: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 18 Okt 2020, 23:34

no,
ako prv├ę som chcel meni┼ą HDD na toto: WD Green 3D NAND SSD 1TB 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), r├Żchlos┼ą ─Ź├ştania 545MB/s, r├Żchlos┼ą z├ípisu 430MB/s, ale viacer├ş mi vraveli ┼że 4Gb je na Win mizerne m├ílo tak chcem ako prv├ę roz┼í├şri┼ą RAM
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 18 Okt 2020, 23:45

S├ím m├ím desktop s DDR3 1600 MHz dual channel a notebook s DDR3 1600 MHz single channel a rozdiel v rovnak├Żch ├║konoch nevid├şm (ak ├íno tak je zapr├ş─Źinen├Ż procesorom).

:potlesk: (zaujimave info ale neche sa mi tomu verit?)
Ak mu chceme pomoct, musime sa vo vsetkom prevrtat, mna osobne trapi ze ma 4GB single channel, co opotrebovava HDD a ostatne suciastky. Vela RAM som sa naucil ze je ako vela vitaminu pre PC. Cim viac, tym proste lepsie, ci uz boot zo spanku, setrenie v HDD platnovom citani, nabatchovane zapisy na HDD , a podobne, proste predlzenie zivota suciastok celeho celku. Plus, ako programator viem ze programy (software) je zly v pamatovom pristupe (pool-e), programy skacu z A na Z, koli 4 bytom vycistia L3 chache a pod, a vacsinou je priskrteny uplne kazdy pamatou a jej rychlostou, nie v takte CPU ktory rychlost dokoncenia ukonu sleduje len efektom asi tretej derivacie. (to sa vsak netyka hier, tie optimalizuju RAM pristup a su priskrtene na stavoch GPU)

Ja som z tych co nebootoje PC, mam MSVS, PS, 3DS MAX, prehliadace, explorer cez 3 Tera, a aj skycar otvorene a bootnem to za 0.7 sekundy. Vdaka mojej 1333MHz ramke o kapacite 32GB.

Odporucam RAM jednoducho. Zivot bude o nieco lachsi.
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 294
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod Edgar » 19 Okt 2020, 01:58

albert2: Ak si obmedzen├Ż rozpo─Źtom tak za men┼í├ş pr├şplatok ku tomu WD 240GB m├┤┼że┼í ma┼ą 1x 4GB RAMku a napr. 120GB Patriot Burst. Na syst├ęm to sta─Ź├ş... A ke─Ć urob├ş┼í tak├Żto upgrade naraz tak po─Ź├şta─Ź bude┼í ma┼ą r├Żchlos┼ąou lep┼í├ş asi aj ako ke─Ć bol nov├Ż.
Samozrejme teraz zase m├┤┼żu pr├şs┼ą kon┼ípir├ície, ┼że t├í RAMka ktor├║ som sem dal je CL11 ─Źo je hor┼íie ako CL10 :D Tak┼że rozhodnutie u┼ż nech├ívam na Teba.
Edgar
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1984
Vek: 23.83
Zalo┼żen├Ż: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Roz┼í├şrenie RAM v PC

Odosla┼ąod albert2 » 19 Okt 2020, 15:12

─Äakujem za doteraj┼íie pripomienky, ale ner├íd by som si komplikoval ┼żivot alebo ┼żivot ─Ćal┼í├şch ─żud├ş s in┼ítal├íciou na novo. Financie by sa aj na┼íli na v┼íetky veci naraz keby to bolo nevyhnutn├ę. Ja som to chcel vylep┼íova┼ą pekne, k─żudne za sebou. disk tam chcem da┼ą rovnak├Ż ak├Ż tam bol, lebo klon si viem spravi┼ą cez acronis aj s├ím a nemus├şm nikoho otravova┼ą s novou in┼ítal├íciou Win a nahadzova┼ą potom programy nanovo. Nie je probl├ęm teraz k├║pi┼ą 8Gb ram namiesto 4 ─Źo tam m├ím teraz. Ot├ízka bola ─Źi sa tie dve ramky bud├║ kamar├íti┼ą alebo nie. Nesk├┤r SSD 1TB a nakoniec druh├ę 8Gb ram a tam to potom asi aj kon─Ź├ş.
albert2
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 185
Zalo┼żen├Ż: 16.08.2012
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Ďalšia

Nasp├Ą┼ą na Hardv├ęr

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 3 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 1.24 sek├║nd