SVETELEKTRO

8. mája 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Sieťová dvojfarebná kontrolka na 230v alebo 4-9v


mafia1661

Zapojenie je vlastne blikač s tranzistory T1 a T2 zapojenými ako multivibrátor a doplnený o jednoduchý kondenzátorový zdroj produ. Zvláštnosti je zapojenie LED do emitorou tranzistorou. Potom vsak idu použít tranzistory n-p-n a bežné dvoujbarevné LED, ktoré mají vnútri puzdra spojené katódy.


Kondenzátor C1 je svitkový, najlepsie typ priamo určený pre sieťové napätie (~250 V), prípadne pre jednosmerné napätie nejmenej 400 V, lepsie 630 V. Diody D1 až D4 môžu byt napr. typu 1N4001 (KY130), prípadne sa môže použiť usmerňovací blok (zapájaný na miestě D2 a D3). Tam idú použít i diody pre malé prúdy napr. 1N4148 (KA…), potom je však vhodné zväčšiť odpor rezistorou R2 na 2,2 kOhm. Tranzistory postačia lubovolné s prúdovým zosilovacím činitelom ale aspoň 50. Kapacita kondenzátoru C2 je nejmenšie možná. Má-li tento kondenzátor kapacitu len 22 uF, je zvlnení napájecieho napätia tak velké, že multivibrátor nepracuje. Použitie kondenzátorou s väčšou kapacitou neni na závadu. Kapacita kondenzátorou C3 a C4 určuje kmitočet blikánia, ktorý je pri kapacite 22 uF asi 1,2 Hz. Elektrolytické kondenzátory stačia na 16 V, rezistory môžu byť miniaturne.
POZOR!!! Zapojenie je galvanicky spojené so sietou

Schéma zapojenia:

Plosny spoj:

Osadenie súčiastok na DPS:

Blikač ide samozrejme použiť i samostatne, napájený z baterií alebo z iného zdroja. Pri napájaní malým striedavým napätím (4 až 9 V) vynechajte C1 a rezistory R1 a R2 nahraďte ich prepojkou. Pri napájaní jednosmerným napätím vynechate i diody D1 až D4 a napájací napätie priveďte priamo na C2. Napájací napätie potom volte (s ohladom na prierazné napätie prechodu b-e a LED) maximálne 12 až 15 V.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (1)
  • Informatívne (0)

Komentáre (7)

  1. pahreba píše:

    prečo všetko kopírujete z iných web stránok alebo časopisov? Keď už tak aspoň uveďte autora.

  2. BOBOR píše:

    mafia1661 ked si to uz opisoval z inej stranky tak si to mohol aspon napisat poriadne po slovensky lebo polovica textu je v češtine

  3. VikyHazard píše:

    no super text na „hovno“ upravený aspon to si mohol zmenit a udať autora a snat ku každej schéme sa pridáva aj zoznam súčiastok či si ich mám vycucat s prsta?

  4. risototh píše:

    a schema by pre predstavu nebola? nejako sa mi to nechce prekreslovat, aby som zistil na co je to dobre.

  5. purdo píše:

    Tak toto zapojenie by som neriskoval!
    Za prve je to zbytocne zlozite a za druhe je to nespravne navrhnute. Ako zdroj sa vyuziva reaktancia kondenzatoru, cize je to skor prudovy zdroj. I ked s kapacitou 100nF je to mekke, v pripade ze nahodou zapojenie oscilatoru nebude fungovat a nebude svietit ziadna LED, napetie na C2 bude narastat az do Uef, co moze byt cca 300V ! To sa potom elyt na 16V poriadne orosi 🙂 Takze pokial riskovat, tak k C2 urcite paralelne zenerku cca 12V.
    Bleskom zdar! 🙂

Pridaj komentár