Elektronicka poistka - Všeobecne
Moderátori: mirosne, Moderátori
- Washu
- Power user
- Dátum registrácie: 15 Apr 2010, 00:00
- Vek: -1998
- Kontaktovať používateľa:
Len tak teoreticky uvazujem nebolo by vhodnejsie ten tranzistor s bocnikom zaradit medzi filtrancu kondenzator a zenerku, tak ako je to na scheme myslim ten spoj.
Podlamna by to zlepsilo stabilizaciu vystupneho napatia pri zachovani cinnosti poistky. Len odpor na vystupe operaku a 2odpory v prudovom obmedzeni bude treba odlaborovat.
Podlamna by to zlepsilo stabilizaciu vystupneho napatia pri zachovani cinnosti poistky. Len odpor na vystupe operaku a 2odpory v prudovom obmedzeni bude treba odlaborovat.
0
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 25 Aug 2009, 00:00
- Vek: 31
No vyskúšam to aj tak ako navrhol Dolfi a aj ako ty, a ten Imax si mám určiť ? alebo ako ho odmeriam, pretože už som na ňom odpálil 2 také slabšie tranzistory
Trafo má na sek. 30V a má niečo okolo 360W ak rátam 85% účinnosť čiže okolo 12A striedavých mi to vyšlo... keď som to dávnejšie rátal... a ešte po usmernení...
Trafo má na sek. 30V a má niečo okolo 360W ak rátam 85% účinnosť čiže okolo 12A striedavých mi to vyšlo... keď som to dávnejšie rátal... a ešte po usmernení...
0
- Washu
- Power user
A preco vlastne nepouzijes spinany predregulator a poriadny zdroj. Tie KD/BD tintitka co tu boli spomenute su tak k malemu adapteru a aj toto zapojenie je presne na taky ucel urcene.
Odporucam ak ti staci maly prud tak male trafo, ak chces zdroj k tomu trafu, toto NIEJE cesta. A ak je to len nejaky pomocny zdroj a to trafo napaja aj nieco VYKONNE tak treba napisat viac info.
Odporucam ak ti staci maly prud tak male trafo, ak chces zdroj k tomu trafu, toto NIEJE cesta. A ak je to len nejaky pomocny zdroj a to trafo napaja aj nieco VYKONNE tak treba napisat viac info.
0
-
- Pokročilý člen
Takže mi odporúčaš vys*ať sa na toto ak chcem dačo poriadne... rozmýšlam už dlhšiu dobu aj nad stavbou tohto http://svetelektro.com/clanky/dvojity-l ... j-350.html lenže nechce sa mi investovať toľko keš do trafa... mohol by som použiť to trafo čo som popísal vyššie aj na tento zdroj ?
Nechcem z trafa odvíjať. Takže otázka pomimo da sa použiť aj s tým zapojením v tom linku ??
Nechcem z trafa odvíjať. Takže otázka pomimo da sa použiť aj s tým zapojením v tom linku ??
0
- Washu
- Power user
Nieco sa uz riesilo tu:
http://svetelektro.com/modules.php?name ... ic&t=12601
z toho je zaujimava schema
http://svetelektro.com/modules.php?name ... d&id=11805
A to co si spominal je tu ako trocha upravene
http://svetelektro.com/modules.php?name ... d&id=11811
Osobne sa prihovaram za tu schemu "11805" s vymenou referencie a slusnejsimi operakmi. A v tvojom pripade specialne davam do pozornosti skoro nutnost predregulacie ak mas odbocky na tom vykonovom vynuti tak ich prepinaj triakmi ak nemas tak bud riadeny usmernovac (tyristory) alebo spinany zdroj ako predregulator. Taky zdroj 30V/10V to uz nieje uplne trivialne pokial sa to ma spravit slusne.
Ak to sptavis bez predregulacie musis mat VELKY chladic a niekolko tranzistorov. To co si uviedol naozaj s jednym tranzistorom nehrozi.
PS: stale sa tu dokola opakuje tema zdroj nebolo by odveci spravit nejaky topik/temu kde pripadne clanok kde spisat zakladne vlastnosti tychto zapojeni a pripadne skusenosti a merania. Kto je za?
http://svetelektro.com/modules.php?name ... ic&t=12601
z toho je zaujimava schema
A to co si spominal je tu ako trocha upravene
http://svetelektro.com/modules.php?name ... d&id=11811
Osobne sa prihovaram za tu schemu "11805" s vymenou referencie a slusnejsimi operakmi. A v tvojom pripade specialne davam do pozornosti skoro nutnost predregulacie ak mas odbocky na tom vykonovom vynuti tak ich prepinaj triakmi ak nemas tak bud riadeny usmernovac (tyristory) alebo spinany zdroj ako predregulator. Taky zdroj 30V/10V to uz nieje uplne trivialne pokial sa to ma spravit slusne.
Ak to sptavis bez predregulacie musis mat VELKY chladic a niekolko tranzistorov. To co si uviedol naozaj s jednym tranzistorom nehrozi.
PS: stale sa tu dokola opakuje tema zdroj nebolo by odveci spravit nejaky topik/temu kde pripadne clanok kde spisat zakladne vlastnosti tychto zapojeni a pripadne skusenosti a merania. Kto je za?
0
-
- Pokročilý člen
toto zapojenie nieje veľmi zložité a ktoré komponenty odporúčaš zameniť za iné ?? A čo je lepšie použiť ten spínaný predregulátor alebo tyristorový riadený usmerňovač, a ak máš na to schémy mohol by si uploadnúť dík...
P.S. Určite som za a myslím že sa to veľa ľudom zíde...
toto zapojenie nieje veľmi zložité a ktoré komponenty odporúčaš zameniť za iné ?? A čo je lepšie použiť ten spínaný predregulátor alebo tyristorový riadený usmerňovač, a ak máš na to schémy mohol by si uploadnúť dík...
P.S. Určite som za a myslím že sa to veľa ľudom zíde...
0
- Washu
- Power user
No kedze mas cca 10A trafo tak predpokladam ze ten potencial chces vyuzit. Vykon aky trafo da si napisal. A teraz si zober ze odoberas 5V/10A to je 50W.
Trafo ma ale 30V, zbytok vykonu sa premeni na teplo na vykonovuch tranzistoroch. Ciste linearny stabilizator takeho vykonu je dobry ako elektricky "primotop" v zimnych mesiacoch ;)
Riesenie je pred linearny regulator zaradit iny (spinany) ktory nema taketo straty ale znizi napatie tak aby na linearnom stabilizatore bol potrebny ubytok pre jeho cinnost ale este nie straty ako ustredne kurenie ;)
Tento predregulator ale prinasa aj rizika, napriklad treba udrzat 2 regulatory v kaskade stabilne. To nieje tak trivialne ale da sa to ;)
A nahradil by som prvu LM723 za referenciu napriklad REF01, REF02 alebo nieco slusne, referenciu posilnit buffrom a patricne ktomu preratat odpory.
A operaky zamenit za OP07 alebo aj TL071 (TL072). A spravit to poriadne zemnit spravne snimecie vodice zaviest az na vystupne svorky a tak.
A potom z toho bude spickovy zdroj.
OK nieje to trivialne ale ked si das zalezat ta schema vie dosiahnut spickove parametre a ked sa stym clovek vyhra tak este lepsie ;)
Trafo ma ale 30V, zbytok vykonu sa premeni na teplo na vykonovuch tranzistoroch. Ciste linearny stabilizator takeho vykonu je dobry ako elektricky "primotop" v zimnych mesiacoch ;)
Riesenie je pred linearny regulator zaradit iny (spinany) ktory nema taketo straty ale znizi napatie tak aby na linearnom stabilizatore bol potrebny ubytok pre jeho cinnost ale este nie straty ako ustredne kurenie ;)
Tento predregulator ale prinasa aj rizika, napriklad treba udrzat 2 regulatory v kaskade stabilne. To nieje tak trivialne ale da sa to ;)
A nahradil by som prvu LM723 za referenciu napriklad REF01, REF02 alebo nieco slusne, referenciu posilnit buffrom a patricne ktomu preratat odpory.
A operaky zamenit za OP07 alebo aj TL071 (TL072). A spravit to poriadne zemnit spravne snimecie vodice zaviest az na vystupne svorky a tak.
A potom z toho bude spickovy zdroj.
OK nieje to trivialne ale ked si das zalezat ta schema vie dosiahnut spickove parametre a ked sa stym clovek vyhra tak este lepsie ;)
0
-
- Power user
- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Fajn ! Vidím, že si dal aj ochranný odpor do bázy ...tesla512 napísal: Príliš dlho som to kreslil
No ten 100 ohm odpor tomu operáku moc nepomôže. (Má 40 mA výstupný prúd a 600 mW výkonovú stratu).
Na druhej strane pri 40 mA vznikne na ňom 4 V úbytok, ktorý musí OZ vykryť vyšším napätím na výstupe, (alebo musí klesnúť výstupné napätie).
Inak, s tým snímacím odporom máte pravdu. Tam sa porovnáva napätie z referencie, (ZD 6V8 - možno by bolo vhodné ju teplotne kompenzovať nejakými diódami), a odprovým deličom z trimra 22 k. A zem medzi nimi by mala byť fakt zemou ...
Pre NySher: Darlingtony si môžeš vyrobiť z dvoch tranzistorov, (napríklad Tesla KF 508 (BD139) + KD 607). No tento zdroj s odretými ušami je tak na 1 A. To nie je vhodná schéma na ten tvoj trafák ...
No a so 42 V DC bezpečne odrovnáš ten použitý operák ...
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
-
- Pokročilý člen
Pre Dolfi: Už mi došlo že ten zdroj nieje riešenie takže som od jeho stavby upustil. Alebo ho postavím pre malé prúdy, ďakujem ti za doplnenie schémy zdroja
Pre Washu: Nie som až tak zbehlí elektrotechnik, teda nie je mi jasné všetko čo si napísal. Pod hlavičkou spínaný regulátor som našiel túto schému http://hw.cz/teorieapraxe/konstrukce/ar ... l4974.html je to to čo si myslel, alebo nie ? Ak nie mohol by si mi prosím priložiť schému a stručný popis ako to pripojiť na existujúcu schému ? Budem vďačný
Pre Washu: Nie som až tak zbehlí elektrotechnik, teda nie je mi jasné všetko čo si napísal. Pod hlavičkou spínaný regulátor som našiel túto schému http://hw.cz/teorieapraxe/konstrukce/ar ... l4974.html je to to čo si myslel, alebo nie ? Ak nie mohol by si mi prosím priložiť schému a stručný popis ako to pripojiť na existujúcu schému ? Budem vďačný
0
Re:
Zdravím, mám len jednu otázu, a to : Prečo nemôže vstupné napätie prekročiť 24V ? vďakaservisman napísal:Takino, pozri si toto (možno si to už videl)
http://www.sos.sk/a_info/resource/p/ne517.pdf
To máš ako inšpiráciu, zmenou rezistora R5 si nastavíš prúd, kedy poistka vypne. Pri 1,5A bude R5 približne 0,4 Ohmu, ale tranzistor T2 daj výkonnejší.
0
ALEA Lights™ k Vaším službám...
Re: Elektronicka poistka - Všeobecne
Ahojte, snáď nevadí že oživujem takto starú tému.
Chcem si pre 2S 8000 mAh li-po batériu urobiť ochranu proti skratu - elektronickú poistku. V elektre som takmer nevzdelaný, preto sa spolieham len na návody čo nájdem a rady čo dostanem, prípadne sa pokúšam čo-to naštudovať sám. V tejto téme som narazil na následujúcu poistku:
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/pojistka.htm
Maximálny nárazový odber, s ktorým rátam bude max 5A. Napätie sa bude podľa úrovne nabitia batérie pohybovať od cca 6 do 8.4 voltov, teda aj max prúd ktorý ešte poistka prepustí v určitých medziach, s tým som zmierený. V tom linku čo som pridal sú aj vzorčeky pre voľbu odporov R3, R4 (v závislosti od požadovaného max. prúdu), ale nikde tam nepíšu s akým vstupným napätím rátajú.
Bude tento obvod s upravenými hodnotami odporov vhodný aj na ochranu spomínanej batérie? Vedeli by ste mi odporučiť konkrétne tranzistory, ktoré by boli pre moje použitie vhodné? Ďakujem.
Chcem si pre 2S 8000 mAh li-po batériu urobiť ochranu proti skratu - elektronickú poistku. V elektre som takmer nevzdelaný, preto sa spolieham len na návody čo nájdem a rady čo dostanem, prípadne sa pokúšam čo-to naštudovať sám. V tejto téme som narazil na následujúcu poistku:
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/pojistka.htm
Maximálny nárazový odber, s ktorým rátam bude max 5A. Napätie sa bude podľa úrovne nabitia batérie pohybovať od cca 6 do 8.4 voltov, teda aj max prúd ktorý ešte poistka prepustí v určitých medziach, s tým som zmierený. V tom linku čo som pridal sú aj vzorčeky pre voľbu odporov R3, R4 (v závislosti od požadovaného max. prúdu), ale nikde tam nepíšu s akým vstupným napätím rátajú.
Bude tento obvod s upravenými hodnotami odporov vhodný aj na ochranu spomínanej batérie? Vedeli by ste mi odporučiť konkrétne tranzistory, ktoré by boli pre moje použitie vhodné? Ďakujem.
0
- niki31
- Stály člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2010, 00:00
- Vek: 49
V danom rozsahu bude určite fungovať. Maximálne napätie je dané max. kolektorovým napätím tranzistorov. Pre T2 bude treba zabezpečiť dobré chladenie, inak ti bude hranica vypnutia driftovať s teplotou, odpor polovodiča je totiž teplotne závislý. To je vec pre ktorú by som ja osobne tento obvod nepoužil. Treba to postaviť a odskúšať.
0
Niki31
Ďakujem, takáto odpoveď mi stačí. Záťaž bude digitálna zrkadlovka, ktorá pri fotení nárazovo dokáže cucnúť 3A, takže by sa jednalo viacmenej o ojedinelý peak. Ale predstava že sa mi niečo v blízkosti batérie môže nadmerne zahrievať sa mi ale veľmi nepáči. Vieš mi nalinkovať nejaký energeticky efektívnejší obvod? Pozeral som aj po integrovaných obvodoch, napr. INA300 by bol pre moje použitie ideálny, ale na to by som si musel nechať vyrobiť PCB a napájkovanie takej miniatúrnej súčiastky by bol v mojom prípade zázrak. Je niečo podobné s väčším (2,54 mm) rozostupom pinov?
0
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 04 Okt 2011, 18:12
Ahojte, nechcem zakladať novú tému tak preto sa skúsim spýtať tu. Viete mi prosím niekto poradiť náhradu za túto súčiastku SB612ae3g ? Nová sa dá objednať z Talianska ale je tam drahé poštovné a chcel by som náhradu ktorá sa dá objednať u nás.
Description
Self resettable fuse SB612AE3G 6A 12.....48V (n.2pcs.)
Ďakujem
Description
Self resettable fuse SB612AE3G 6A 12.....48V (n.2pcs.)
Ďakujem
0
Ak by som vedel parametre zariadenia max výstupne napätie a prúd, asi by som tam zvolil vhodnú PTC poistku namiesto tejto .
0
Ale to je tepelná poistka, takže hlavným parametrom je aj teplota. Používa sa na ochranu vinutí - trafo, nabíjačka, motor, ...
Bimetal v skle, tak teplotu tipujem 100+. V jednom fóre típek písal, že to skúšal a rozpínalo pri 155 stupňov.
Bimetal v skle, tak teplotu tipujem 100+. V jednom fóre típek písal, že to skúšal a rozpínalo pri 155 stupňov.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 1 Odpovedí
- 319 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa budvar10