SVETELEKTRO

15. októbra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Elektronický odpor


zawin

Jedná sa o zapojenie jednoduchého premenlivého odporu pre jednosmerné obvody.

Popisovaný odpor som si zostrojil počas vývoja jedného zdroja, kde som veľmi ale skutočne veľmi rýchlo potreboval nejako meniť odpor a teda zisťovať zaťažitelnosť zdroja. Nenapadlo ma nič iné len toto, tak sa o to chcem podeliť.

Popisovaný odpor som konštruoval priamo na chladiči tranzistora. K použitému tranzistoru snáď len toľko, že jeho krajinou pôvodu je môj šuflík, a nakoľko je to len náhradné riešenie, pre prúdy okolo 3 A sa ani vlastné puzdro (TO3) tranzistora nijako nezahrievalo, nebolo ani vlažné, teda tranzistor svojim výkonom vyhovie. Maximálny prúd, ktorý je asi vhodný pre toto zapojenie je 10A, čo je maximálny prúd pre tranzistor.

Mne osobne nepripadalo dôležité venovať veľkú pozornosť chladiču, pretože týchto tranzistorov mám doma ako nasratých , teda ak by zhorel, vymeniť ho nebude problém.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (6)

  1. iboo píše:

    pozeram, ze moje diela maju velky uspech 😉

  2. 00martinko píše:

    moja otázka je, že na čo slúži v zapojení dióda??

  3. majo83 píše:

    dioda je tam len na okrasu alebo proti prepolovaniu do bazy ???? alebo aby jej nebolo smutno samej v suflicku ???? ci proti blbuvzdornosti ????????????? na zamyslenie ___

  4. marekzeman píše:

    chcem sa opytat ze ci tam moze ist trand aj BD901 alebo BD911????? ja si tiez robim zdroj a chcem tam takyto nejaky jednoduchy, odpor ale jak to mam zapojit???????????

  5. marekzeman píše:

    chcem sa opytat ze ci tam moze ist trand aj BD901 alebo BD911????? ja si tiez robim zdroj a chcem tam takyto nejaky jednoduchy, odpor ale jak to mam zapojit???????????

  6. Josef-Brumla píše:

    Chtel bych upozornit ze zahrivani neni zavisle pouze na proudu tranzistorem, ale take na napeti, ktere pri tom proudu je na tranzistoru. Takze 3A pri 1V na tranzistoru je 3W ztratoveho tepla a celkem nic moc se opravdu nedeje, ale 3A pri 12V (zatezovani nabijecky pro autobaterii) uz da 36W ztratoveho tepla a to by tranzistor bez chladice dlouho neprezil.

Pridaj komentár