SVETELEKTRO

19. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Indikátor napětí akumulátoru


james999

V chladném období se může při studených zimních startech projevit stáří či špatná údržba akumulátoru. K jejich ověření slouží indikátor napětí akumulátoru, tedy palubní sítě.

V chladném období se může při studených zimních startech projevit stáří či špatná údržba akumulátoru. K jejich ověření slouží indikátor napětí akumulátoru, tedy palubní sítě.
a ) s tranzistory
Jedná se o jednoduchý přípravek, který velmi hrubě indikuje napětí a sice rozsvěcováním LED diod podle prahového napětí, které otevírá postupně tranzistory. Nevýhodou je to, že napětí může otevírat více tranzistorů a tím svítí více diod současně a tak se měření stává velmi nepřesným. Diody se rozsvěcují ve sloupci v pořadí 1x žlutá, 3 x zelená, 1x červená. Žlutá LED dioda svítí při nejnižším napětí (vypnutý motor, a nebo startování). Po nastartování motoru, když začne alternátor dobíjet baterku, se postupně rozsvítí zelené diody LED. Poslední zelená indikuje, že baterie je už znovu nabitá. Následující červená by neměla svítit, protože je nastavená na 14.5V, co znamená přebíjení baterie Zapojení se skládá z pěti tranzistorových spínacích stupňů s diodami LED. Posloupnost spínání zabezpečuje Zenerova dioda D6 a následující křemíkové diody D7 až D11. Otvírací napětí diod určuje velikost kroku postupného rozsvěcení jednotlivých stupňů. Při nastavování indikátoru sledujeme napětí, při kterém začíná svítit červená LED. Toto napětí má výt 14,5V až 14,6V. Pokud by bylo nižší musela by se vyměnit Zenerova dioda. Jestli by bylo vyšší, poté by stačilo přidat několik diod k diodě D7.
b ) s integrovaným obvodem
Přesnější funkce , kdy pro indikaci napětí pod 12V a nad 14,8V jsou použity LED červené, pro rozsah od 12V do 13,5V zelené a pro napětí od 13,5V do 14,8V LED žluté, což je rozsah při správném dobíjení. Dioda D11 na vstupu je ochranná dioda proti přepětí a napěťovým špičkám způsobeným hlavně indukční zátěží. Funkce diody je obdobná Zenerově diodě. Hlavní rozdíl je, že vydrží proudové impulsy až 100A po dobu řádově us. Vstupní napětí se zmenší děličem R6 a R7, protože obvod LM3914 nemůže přímo indukovat napětí o velikosti napájecího napětí. Pomocí trimru TP1 nastavíme napětí a tím nastavené příslušné rozsahy napětí, které indukují LED diody. Tranzistor T1 je výstupní obvod, který rozbliká při mezní hodnotě napětí a T2 spíná akustický piezoměnič.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár