SVETELEKTRO

20. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Generátor programovatelných průběhů


james999

Je užitečnou ponůckou při měření určitých zařízení jako například zesilovačů či logických obvodů a to do frekvence až 8 MHz (při použití 256*vyššího taktovacího kmitočtu). Můžeme ho použít buď jako zdroj určitých průběhů jako například pilovitého, sinusového, … , nebo s ním můžeme také otestovat chování obvodu na rušení na vstupních signálech.

Generátor programovatelných průběhů je užitečnou ponůckou při měření určitých zařízení jako například zesilovačů či logických obvodů a to do frekvence až 8 MHz (při použití 256*vyššího taktovacího kmitočtu). Můžeme ho použít buď jako zdroj určitých průběhů jako například pilovitého, sinusového, … , nebo s ním můžeme také otestovat chování obvodu na rušení na vstupních signálech.
Na obrázku zjednodušeného schématu generátoru programovatelných průběhů je použit čítač 74LS393, který má ze úkol postupně adresovat buňky paměti. K vůli malému rozsahu čítače 74LS393 (8bitů) je využito jen vrchních 8 bitů adresové sběrnice 6116. Díky tomuto se počet kroků na cyklus sníží na pouhých 256 kroků. Počet úrovni výstupního napětí z D/A převodníků je také 256. Ke stabilizaci referenčního napětí pro tento D/A převodník slouží obvod TL431. Výsledné napětí se upraví operačním zesilovačem TL071 se zápornou zpětnou vazbou. Hodnota tohoto napětí má rozsah 0V až 5V přičemž se stupňuje v 256 krocích. Výstupní kmitočet se dá ovlivnit pouze vstupním kmitočtem. Pokud by bylo zapotřebí, dalo by se vložit na adresové vstupy A8, A9, A10 přepínač mezi Log.1. a Log.0. a pomocí nich přepínat až 8 různých průběhů. Nevýhodou tohoto zapojení je však absence možnosti naprogramovat
Obvod 6116 představuje paměť RAM s kapacitou 16Kb (2KB) a organizací 2048 x 8 bitů.
Adresová sběrnice má šíři 11 bitů, datová sběrnice má šíři 8 bitů.
Paměť je řízená signály:
CS znamená (CHIP SELECT) zapnutí nebo odstavení paměti
OE znamená (OUTPUT ENABLE) ovládá výstup datové sběrnice
WE znamená (WRITE ENABLE) určuje typ operace s pamětí.
Pokud WE = 1 jedná se o čtení, pokud současně aktivujeme OE = 0 a CS = 0 a na adresovou sběrnici nestavíme požadovanou adresu, bude obsah dané buňky k dispozici na datové sběrnici.
Je-li WE = 0 a současně CS = 0, zapíše se údaj nastavený na datové sběrnici na adresu určenou adresovou sběrnicí.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Komentáre (1)

  1. andy64 píše:

    mohol by si tu dat DPS a rozlozenie suciastok

Pridaj komentár