SVETELEKTRO

22. septembra 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Modul G510 spoločnosti Fibocom – funkcionality telefónu v integ. obvode


TME s.r.o.

Často sa stáva, že v pripravovanom projekte potrebujeme využiť funkcionality mobilného telefónu, avšak ich osobitná implementácia sa ukazuje ako veľmi komplikovaná záležitosť.

 Príprava vybavenia a vhodného softvéru je mimoriadne časovo náročná – také riešenie má zmysel len v prípade veľmi veľkých projektov. V ostatných situáciách nám pomáhajú producenti hotových GSM modulov GSM ako G510 spoločnosti Fibocom.
Tento modul disponuje prakticky všetkými funkciami mobilného telefónu umiestnenými v jednom integrovanom obvode. Umožňuje prenos údajov textových správ a realizáciu spojení v ľubovoľnej mobilnej sieti. Jeho výhodou sú veľmi malé rozmery – celý obvod je v 42-pinovom puzdre s rozmermi 20,5 x 22,2 mm. Použitie modulu v projekte si vyžaduje vyriešiť niekoľko hlavných otázok: napájanie, spojenie so SIM kartou, spojenie s riadiacim mikročipom, projekt audio obvodov a pripojenie RF antény.
Zariadenie je napájané napätím 3,3 – 4,5 V. Na to, aby obvod pracoval správne, je potrebné zaistiť stabilné napájanie a pamätať na používanie filtrovacích kondenzátorov umiestnených čo najbližšie pri vstupov obvodu. Navyše, tak ako všetky moduly tohto typu sa vyznačuje veľkými zmenami hodnôt napájacieho prúdu. Pri realizácii spojov môže hodnota prúdu vzrásť aj na 2 A, čo treba pri projektovaní zohľadniť.
Obvod musí byť prepojený s linkami rozhrania SIM karty. Nemá vopred určené miesto na jej umiestnenie, preto je možné umiestniť ju na ľubovoľné miesto, ktoré bude výhodné z hľadiska projektovaného zariadenia. Komunikácia s modulom prebieha prostredníctvom 8-pinového rozhrania UART. Ovládanie je možné cez protokol AT. Zariadenie má dva audio kanály: pre mikrofón a prijímač (reproduktor). Modul treba prepojiť s vonkajšou RF anténou.
Čo je dôležité, pri aplikáciách napájaných batériou, je možné cez obvod ovplyvňovať spotrebu energie. Zariadenie môže byť programovo prepínané do režimu spánku, v ktorom napájací prúd neprekračuje 2 mA. V režime spánku zariadenie naďalej monitoruje sieť, vďaka čomu sa samočinne budí v prípade spojenia, textovej správy alebo prenosu údajov.
Ak si pripravovaný projekt vyžaduje využitie funkcionalít mobilného telefónu, môže byť modul G510 cenovo dostupným, efektívnym a implementačne jednoduchým riešením, ktoré vďaka svojim malým rozmerom súčasne umožní ušetriť veľa miesta na doske plošných spojov.
Podrobné informácie a aktuálne ceny sú dostupné na internetovej stránke distribútora značky Fibocom, spoločnosti Transfer Multisort Elektronik (www.tme.eu).

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár