SVETELEKTRO

2. marca 2024   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Gaming, počítačové príslušenstvo a iné


TME s.r.o.

Prehľad ponuky pre nadšencov počítačových hier.

Časy, v ktorých bolo poznávacím znamením hráčov opotrebované zaprášené PC s krytom, ktorý držali pohromade štyri rôzne skrutky a šnúrka, sú dávno preč. Atribútom nadšenca je dnes pôsobivá výbava a ešte pôsobivejšie stanovisko.

 

Aj keď špecialitou TME nie sú počítačové produkty, v našej ponuke je možné nájsť veľmi rozsiahly sortiment príslušenstva, vybavenia a doplnkov používaných na stavbu herných počítačov, herných staníc a dokonca aj nahrávacích miestností určených pre streamerov. Patria sem elektronické a elektrické prvky, vrátane termoregulačných prvkov a kabeláže, ale aj prvkov z oblasti osvetlenia, montáže zariadení, organizácie priestoru atď. Určite odporúčame oboznámiť sa s našou ponukou!

 

 

V tomto článku sa venujeme nasledujúcim témam:

  • Inovatívne ventilátory Sunon
  • Osvetlenie pre usporiadanie krytu a hernej stanice
  • Špecifickosť polohovacích zariadení pre hráčov
  • Vybavenie pre audio a hry typu multiplayer
  • Optimálna, nástenná montáž monitorov
  • Závesné držiaky na laptopy
  • Čo to znamená „dobrý ethernetový kábel“?
  • Usporiadanie káblov pod stolom
  • Svojpomocná oprava myši
  • Čo je to „drift“ a výmena rukoväte ovládača
  • Udržiavanie správnej polohy tela

Nový ventilátor Sunon

Značka Sunon je jedným z najväčších svetových výrobcov špecializujúcich sa na výrobu ventilátorov pre chladenie elektroniky – od priemyselných zariadení až po osobné počítače. Dvanásťcentimetrový ventilátor MFC0251V2-S99 je dokonalým príkladom inovácie a vysokokvalitných riešení tohto výrobcu. V prvom rade bol navrhnutý tak, aby minimalizoval hluk, čo zaručuje špeciálny profil lopatiek rotora a na nich umiestnené drážky umožňujúce stabilizáciu prúdenia vzduchu. Vďaka nim ani pri plnej rýchlosti (1900 RPM, t.j. otáčky za minútu) neprekročí hladinu hluku úroveň 26,6 dB. Dôležitú úlohu tu zohráva ložisko vyrobené v technológii VAPO (vyznačujúce sa vysokým stupňom prachotesnosti a spoľahlivosti pri práci v akejkoľvek orientácii) a elektromagnetická stabilizácia rotora (MagLev), vďaka ktorým sa ventilátor vyznačuje bezkonkurenčne rovnomerným pohybom mechanizmu. To vedie k mimoriadnej životnosti ventilátorov Sunon.

 

Ventilátor okrem inovatívnych technológií ponúka aj atraktívny dizajn.

Model MFC0251V2-S99 je určený pre napájanie štandardným 12V napätím prostredníctvom 4-pinovýého konektora, s ovládaním pomocou PWM signálu – čo dodatočne zlepšuje chod samotného ventilátora a zároveň maximalizuje jeho účinnosť. A tu treba poznamenať ešte jednu výhodu produktu – jeho svieži, pôsobivý a inovatívny dizajn, vďaka ktorému môže ventilátor úspešne fungovať aj na exponovanom mieste, napr. ako chladič procesora či grafickej karty, chladič skrinky na jej bočnej stene.

LED osvetlenie

Programovateľná RGB LED dióda umožňuje získať svetlo akejkoľvek farby.

Gaming sa čoraz častejšie spája s pôsobivým usporiadaním nielen počítačov, ale aj interiérov – najmä ak do hry vstupuje aj ambícia ukázať sa svetu ako streamer. V tomto smere ponúka katalóg TME veľa možností, vrátane veľmi širokého sortimentu optoelektronických prvkov, ako sú LED pásiky, ich napájacie zdroje či montážne prvky. Osobitnú pozornosť si tu zaslúžia dve skupiny produktov. Prvou z nich sú programovateľné LED pásiky. Umožňujú získať osvetlenie ľubovoľnej farby v ľubovoľnom bode, prípadne takéto farby plynule „animovať“. Tieto možnosti sa využívajú tromi spôsobmi. Najčastejšie ide o vytváranie svetelných efektov alebo jednoduché prispôsobenie osvetlenia meniacim sa potrebám, napríklad vo fotoštúdiu alebo na filmovej scéne. Treťou funkciou je vytváranie „okolitého“ osvetlenia korešpondujúceho s obrazom zobrazovaným na obrazovke, ktoré môže nielen rozšíriť hráčsky zážitok, ale aj prehĺbiť imerziu hráča.

 

Druhou širokou skupinou produktov sú LED pásiky typu NEON, vyznačujúce sa flexibilitou, dokonale ilustrovanou vo vyššie uvedenom videu. Vďaka nim je možné vytvárať efektné tvary, či nápisy, zdobiť okraje zariadení, osvetľovať interiér PC skríň atď. Vyznačujú sa rovnomernou intenzitou typickou pre klasické neónky – jednotlivé body sú voľným okom prakticky neviditeľné, čo vytvára pútavý efekt. Treba zdôrazniť, že tento efekt sa získava pri zachovaní všetkých výhod LED osvetlenia, teda nízkeho napájacieho napätia (zvyčajne 12 V DC), minimálnej spotreby energie a nízkych nákladov.

 

Programovateľné RGB pásiky

 

Pásiky typu NEON

 

Profily pre LED

 

LED napájacie zdroje

V oblasti LED osvetlenia však ide ponuka TME oveľa ďalej. Dôležitým prvkom nášho sortimentu sú aj LED moduly, dostupné v jednofarebnom aj RGB prevedení, vrátane programovateľných verzií. Ide o prvky, ktoré sú nenahraditeľné pri osvetľovaní presklených PC skríň, nakoľko umožňujú dosiahnuť presne zamýšľaný dojem.

Treba mať tiež na pamäti, že okrem samotných svetelných zdrojov ponúkame aj široký výber prvkov priamo súvisiacich s ich inštaláciou: LED zdroje a profily. Polovodičové osvetlenie vyžaduje použitie vhodných zdrojov energie. Na tieto účely slúžia špeciálne navrhnuté ovládače, zaručujúce optimálne a ekonomické napájanie aj v prípade veľmi zložitých inštalácií. Na tento účel sú priam ideálne riešenia Mean Well, dostupné vo verziách od 7W až po 150W. Ide o rozmerovo malé zariadenia s možnosťou ich priameho zapojenia do štandardnej elektrickej siete (priamo zo zásuvky).

LED profily sú montážnymi prvkami uľahčujúcimi montáž LED pásikov. Okrem toho správne rozptyľujú ich svetlo a zaisťujú estetiku celej inštalácie. Zároveň, vďaka materiálu, z ktorého sú vyrobené, prispievajú k správnemu odvádzaniu tepla z polovodičových štruktúr, a tým zabraňujú nadmernému zahrievaniu sa pások, čím predlžujú ich životnosť a zvyšujú bezpečnosť používania. K pásikom si môžete z katalógu TME objednať aj kompatibilné konektory, kryty, zástrčky , či iné doplnkové prvky.

Periférne zariadenia a príslušenstvo

Najširší sortiment pre hráčov zahŕňa aj rôzne periférne zariadenia a príslušenstvo. V prvom rade tu treba venovať pozornosť širokej ponuke základných polohovacích zariadení, teda myšiam, klávesniciam a ich sadám. Sú dostupné v bezdrôtovej ako aj káblovej verzii – ktoré hráči často preferujú, nakoľko zaručujú minimálne oneskorenie signálu, kontinuitu pripojenia a presnosť. Vybrané modely myší ponúkajú aj nastavenie umožňujúce krokovú zmenu rozlíšenia optického snímača, teda dynamickú zmenu presnosti zariadenia pomocou jediného tlačidla (čo je veľkou vymoženosťou napr. v prípade hier typu FPS). Tabuľka obrázkov:

 

Myši, klávesnice, súpravy

 

Gamepady

Herné sady

V niektorých prípadoch je komplet myš+ klávesnica základom herných zostáv, ktoré väčšinou obsahujú aj slúchadlá s mikrofónom a vysoko kvalitnú podložku. Ďalšou výhodou je atraktívne, viacfarebné periférne osvetlenie umožňujúce vťahujúce hranie v tienenej miestnosti.

V ponuke TME nemôžu chýbať ani gamepady. Aj v tomto prípade si zákazníci môžu vybrať medzi káblovým a bezdrôtovým (Bluetooth) variantom. Ten druhý variant môže byť vybavený akumulátorom s možnosťou nabíjania cez štandardné USB rozhranie. Čo je dôležité z hľadiska pohodlia používateľov: vybrané modely disponujú aj integrovaným výstupom na slúchadlá (štandardný 3,5 mm jack konektor).

Audio-video príslušenstvo

Neodmysliteľným prvkom moderného gamingu sú hry pre viacerých hráčov, pričom takýto herný režim často vyžaduje neustálu komunikáciu s ostatnými členmi tímu. Medzi herné príslušenstvo sa tak dnes zaraďujú aj slúchadlá, často spojené s mikrofónom . Takéto periférne zariadenia sú spolu s webkamerou nevyhnutnou výbavou každého streamera.

Z katalógu TME si môžete zakúpiť nielen kamery s rozlíšením FullHD, ale aj slúchadlá (vrátane bezdrôtových BT periférií): do uší, na uši, s mikrofónom na pružnom ramene alebo na kábli, kompatibilné ako s PC, tak aj s mnohými konzolami či mobilnými telefónmi. Naša ponuka zahŕňa aj reproduktory – prenosné aj stacionárne, vrátane bezdrôtových stereo jednotiek vo formáte soundbar, ktoré ponúkajú dobrú kvalitu zvuku, napríklad pri hraní na notebooku.

 

Webkamery


Reproduktory

Slúchadlá a mikrofóny

 

Headsety

Tu je potrebné zdôrazniť, že vyššie spomenuté produkty ani zďaleka nevyčerpávajú zoznam periférnych zariadení a drobného príslušenstva dostupného v ponuke TME. Z nášho katalógu je okrem iného možné objednať aj napr. chladiace podložky pre notebooky alebo externé DVD mechaniky. Celý sortiment príslušenstva je k dispozícii na nižšie uvedenom odkaze.

Držiaky LCD

Usporiadanie hernej stanice vždy zahŕňa aj správne umiestnenie monitora, prípadne často aj dvoch alebo viacerých obrazoviek. Pod pojmom „správne“ tu treba rozumieť usporiadanie zaručujúce nielen optimálny pozorovací uhol, ale aj pohodlie používateľa, prispôsobenie sa jeho preferenciám a pevné uchytenie zariadení (často dosť ťažkých). Práve tu prídu vhod univerzálne držiaky s nastaviteľným uhlom sklonu (väčšinou v dvoch rovinách). Mnoho hráčov sa už pravdepodobne stretlo s pojmom „štandard VESA”. Toto označenie pochádza zo skráteného názvu Video Electronics Standards Association , tzn. systému, ktorý sa používa predovšetkým ako štandard pre rozstup montážnych otvorov umiestnených na zadnej strane monitorov a televízorov. Z katalógu TME si môžete zakúpiť držiaky podporujúce mnoho rôznych konfigurácií, od tých najmenších (50 x 50 mm) až po tie, ktoré sa používajú na montáž displejov s veľmi veľkými uhlopriečkami (rozstup 800 x 400 mm).

 

Kvalitný držiak umožňuje nastaviteľnú, ale stabilnú montáž obrazovky.

Držiaky na stôl a notebook

 

Držiak monitora integrovaný s policou na notebook.

Väčšina ponúkaných produktov umožňuje montáž na stenu, ale naši zákazníci nájdu aj špecifické riešenia, napr. pripevnenie k pracovnej doske pomocou skrutky alebo riešenie vybavené dvoma nezávislými ramenami. Zaujímavými produktmi sú držiaky umožňujúce súčasné zavesenie monitora aj notebooku nad povrchom stola. Výsledkom je nielen pohodlné umiestnenie oboch obrazoviek a uvoľnenie miesta na stole, ale aj uľahčenie prúdenia vzduchu, teda zlepšenie termoregulácie počítača. Tento faktor je dôležitý najmä v prípade herných zariadení, kde nedostatočné chladenie vedie k automatickému zníženiu parametrov grafického procesora (GPU) integrovaného so základnou doskou.

Káble a ich usporiadanie

V prípade rozmanitých vodičov a kabeláže sa zákazníci hľadajúci herné vybavenie stretnú s jednou zo špecializácií TME, a teda aj s mimoriadne širokým sortimentom produktov. Týka sa to predovšetkým oblasti ethernetovej kabeláže, ktorá v tomto prípade zahŕňa sortiment skladajúci sa zo stoviek položiek. Osvedčeným postupom je vždy najskôr pochopiť vlastné potreby: vždy sa oplatí už vopred určiť, aká dĺžka kábla bude potrebná, a či musí mať jeho izolácia výraznú farbu (napr. aby sa dal ľahšie nájsť alebo naopak zamaskovať). Pre bežného používateľa bude kategória kábla už menej dôležitá. Najbežnejšími voľbami sú káble s označením 5e, 6 a 6a. Treba mať na pamäti, že všetky podporujú rýchlosť pripojenia až 1 Gbps, takže z pohľadu spotrebiteľa sú takmer totožné. Verzie 6 a 6a sú priemyselnými štandardmi, ktoré je možné využiť aj v domácnostiach, ale len v prípade, že sa používajú na budovanie zložitejších sietí (v ktorých je paralelne vedených niekoľko vodičov), prípadne ak budú umiestnené medzi mnohými inými káblami (napájacími, signálovými, atď.)

 

Sieťové káble

 

Video káble a predlžovacie káble

 

USB opakovače


Oplety na usporiadanie kabeláže

Druhou dôležitou skupinou kabeláže dostupnej z ponuky TME sú video káble, alebo skôr multimediálne káble – nakoľko HDMI kábel slúži aj na vedenie digitálneho audio signálu. V tomto prípade je najdôležitejším faktorom výber výrobku so správnymi zástrčkami a štandardom. V tomto prípade je na výber DisplayPort a HDMI, ako aj rozmanité varianty adaptérov a redukcií medzi týmito rozhraniami, či predlžovacích káblov. Z katalógu TME si môžete zakúpiť verzie s dĺžkami od 10 cm do 100 m, so zástrčkami v bežných aj miniaturizovaných variantoch – v takomto bohatom sortimente je určite možné nájsť produkt, ktorý splní aj tie najneobvyklejšie potreby.

Predlžovacie káble a organizácia kabeláže

Špecifickým typom predlžovacích káblov sú USB opakovače. V kábloch tohto rozhrania je pri určitej, značnej dĺžke (viac ako niekoľko metrov) nevyhnutné signál zosilniť. Na tento účel slúžia opakovače, ktoré zabezpečujú kontinuitu spojenia aj na vzdialenosť viac ako 20 m. Takéto predlžovacie káble sú potrebné pri vytváraní rozsiahlych inštalácií, napr. ak sa počítač nachádza v inej miestnosti ako monitor atď.

Dôležitým a relatívne náročným aspektom budovania hráčskej stanice je usporiadanie kabeláže. S týmto problémom bojuje každý, našťastie však existuje účinné riešenie – vonkajšie oplety káblov. Ide o typ modulárneho opletu, ktorý umožňuje viesť káble v jednom usporiadanom zväzku. Oplety sú konštruované tak, aby bolo na akomkoľvek mieste možné do nich vložiť, prípadne z nich vybrať jeden alebo viac káblov, čím sa vytvorí úhľadný kanál, ktorý je ďalej možné pomocou špeciálnych upevňovacích prvkov prichytiť na optimálnom (zvyčajne neviditeľnom, ale ľahko dostupnom) mieste. Zväzok môže mať priemer až niekoľko centimetrov a dĺžku niekoľkých desiatok metrov.

Náhradné diely

Používatelia, ktorí sú viac oboznámení s konštrukciou herných periférnych zariadení, často tieto zariadenia aj svojpomocne a samostatne opravujú. Medzi najčastejšie poruchy, s ktorými sa možno pri zariadeniach tohto typu stretnúť, patrí opotrebovanie elektromechanických prvkov, teda spínačov. Môže sa to prejavovať nesprávnou činnosťou tlačidiel myši alebo chybnou činnosťou rukovätí ovládača. V prvom prípade je problém pomerne jednoduchý, takmer vždy stačí vymeniť mikrospínače typu SNAP ACTION, bežne používané v polohovacích zariadeniach. Vyžaduje si to určité „oboznámenie sa“ s technikou spájkovania, je to ale určite jeden z najjednoduchších servisných postupov. Tieto tlačidlá majú takmer vždy rovnaký formát a vývody (čo treba, samozrejme, pred zahájením práce overiť!). Prvky tohto typu dostupné z katalógu TME pochádzajú od japonskej značky OMRON. Tieto komponenty sú priemyselného štandardu, t.j. vyznačujú sa veľmi vysokou životnosťou (napr. 70 miliónov cyklov) a univerzálnymi elektrickými parametrami. Okrem toho niektoré prvky, napr. zo série D2FC-7, a obzvlášť zo série D2FP-FN2 boli navrhnuté spoločnosťou OMRON so špeciálnym zreteľom na ich použitie v herných zariadeniach. Vyznačujú sa teda veľmi krátkou dobou odozvy, vysokou účinnosťou, jasným, hmatateľným kliknutím, čo sa následne premieta do nižšej spotreby energie a dlhšej prevádzky bezdrôtových periférnych zariadení.

 

Typický prepínač SNAP ACTION v počítačovej myši.

Servis rukoväte v ovládači

Pákový spínač používaný v mnohých modeloch ovládačov.

Pákové spínače používané v ovládačoch sú náročnejšie z hľadiska opravy a zostavenia, pretože sú v nich použité presné potenciometre. Následkom ich opotrebovania je nepravidelná práca rukoväte alebo tzv. „drift“, teda nedostatočné vycentrovanie, ktoré nie je možné odstrániť softvérovou rekalibráciou zariadenia. Ak už ovládač nie je v záruke, môžeme sa sami pokúsiť vymeniť dvojosový pákový spínač umiestnený pod rukoväťou. Samozrejme, v tomto prípade treba skontrolovať aj to, či má príslušný náhradný diel kompatibilné vývody, čap ovládacieho gombíka ako aj rozmery. Nami ponúkaný komponent je vysoko kvalitným produktom od prestížnej firmy C&K – je kompatibilný s mnohými modelmi gamepadov. Spoločnosť TME však nezaručuje jeho kompatibilitu s konkrétnymi modelmi zariadení.

Opierky na nohy

Každý hráč musí úprimne priznať, že udržiavanie správnej polohy tela pred počítačom je veľmi náročné. Najmä zoči-voči divokej a dlhotrvajúcej zábave. Nie je však určite nutné obetovať svoje zdravie a niekedy ani pohodlie. Stačí len zabezpečiť vysokú kvalitu a komfort polohy tela pred monitorom. Samé kreslo, a to ani tej najlepšej značky, ich ale nedokáže poskytnúť. Jedným z cenovo dostupných, no veľmi účinných doplnkov, ktoré zlepšujú polohu tela osoby sediacej za písacím stolom, je opierka pod nohy. Poskytnutie podpory chodidlám redukuje svalovú únavu a zabezpečuje lepšie prekrvenie v dolných častiach tela. Z ponuky TME odporúčame predovšetkým polohovateľné opierky, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť telesnej výške užívateľa, obľúbenej polohe, či rôznym výškam kresla.

 

Nastaviteľná opierka nôh poskytuje, okrem iného, lepší uhol podoprenia chodidiel.

 

Text spracovala spoločnosť Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/sk/news/library-articles/page/57350/gaming-pocitacove-prislusenstvo-a-ine/

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (1)

  1. fausttt píše:

    Inovatívne ventilátory Sunon https://www.sunonusa.com/ sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať svoje herné zostavy chladné a tiché. Osvetlenie pre usporiadanie krytu a hernej stanice môže pridať hernému priestoru ďalší štýlový prízvuk a atmosféru.

Pridaj komentár