SVETELEKTRO

3. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Univerzálny 50W zosilňovač pre bytové podmienky.


FUBU

Pre bytové podmienky znamená asi to, že sa veľmi dobre hodí ku PC, alebo niekdo do bytu. Vyhodou je to, že na mieste teslackých tranzistorov možno použiť dnešné typy z radu BC… a BD…
Má nízke skreslenie, typycky THD pod 0,3% pri 50W do záťaže 4Ohm. Pracuje aj s nesymetrickým napájacím napätím.
Toto zapojenie odporúčam aj tým, ktorí neradi utrácajú veľké peniaze za integrované obvody. IO majú určite mnoho výhod, ako sú tepelné a prepäťové ochrany. Ale ak sa vám pokazí pri náhodnom skrate pri konštrukcíí, tak smola. Treba kúpiť nový. V celotranzistorových zapojeniach je výhodné to, že máte všetko pod kontrolou. A ak aj odpálite nejaký koncový tranzistor. Stále vás to víde lacnejšie opraviť ako v prípade s integrovanými obvodmi.



Tak toto by bola schéma. K nej len toľko, že tranzistory KD607 sa dajú pekne nahradiť bežnejšími BD243C. Potom KFY46 sa dá nahradiť tranzistorom BC546C, KFY18 sa dá nahradiť tranzistorom BC556C. Ďalej na KFY34 je zase náhrada BD235 alebo BD237. No a nakoniec ešte KFY16 sa dá nahradiť tranzistorom BD236 alebo BD238. Odporom R6 sa nastavuje kľudový prúd. A odporom R10 sa zase nastavuje napäťový zisk zosilňovača. Čím väčšiu hodnotu má, tým je nižšie napäťové zosilnenie, ale na druhej strane klesá skreslenie, pretože silnie záporná spätná väzba. S týmto rezistorom je napäťové zosilnenie nastavené na 35dB. Toto zapojenie neobsahuje citlivé súčiastky na statickú elektrinu ako napríklad MOSFETy. Preto to odporúčam začínajúcim amatérom. Môžete to pájkovať trafo-pájkou ale nesmiete tepelne preťažiť tranzistory. Tranzistory KFY34(BD237) a KFY16(BD238) je nutné dať na chladič a samozrejme aj tranzistory KD607 (BD243). Nesmú byť ale vodivo spojené s chladičom, takže treba použiť podložku a priechodku.
Toto zapojenie pracuje aj s nesymetrickým napájacím napätím. Potom sa na výstup zapojí cez kondenzátor s kapacitou 2200uF/35V reproduktor, ktorý sa pripojí voči zápornému pólu a k tomu kondenzátu. A na vstupe sa upraví odpor R1 a to tak, že sa zapojína záporný pól a bude treba ešte jeden odpor s veľkosťou ako ma R1 a ten treba pripojiť na kladný pól zdroja. V schéme nie je zakreslený! Takouto úpravou nám vznikne ako keby 0V. Čiže vytvorili sme si stred nesymetrického napájania.
Ak sa predsa len rozhodnete pre symetrické napájanie tu je schéma možného zdroja symetrického napätia:


Zdroj symetrického napätia pre 50W zosilňovač. Takže treba tam dať vhodné 1,3W zenerové diódy 30V – 32V na miesto D7 a D8. Potom odpor R3, R4 – ním sa nastavuje elektronická prúdová poistka, ktorá chráni koncové tranzistory.


Tranzistory T3 a T6 treba dať na chladič. Nesmú s ním byť vodivo spojené. Ani medzi sebou, ináč dôjde ku skratu.
Pri stavbe tohto veľmi spoľahlivého zosilňovača vám želá veľa uspechov FUBU. Prípadné otázky a pripomienky môžete posielať na email vacuumtube@svetelektro.com

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (20)

  1. sudruhdude píše:

    Často sa nevidí zosilovač nad 20W, ktorý pracuje s nesymetrickým napätím, čo sa mi práve hodí.Určite ho postavím (pravdepodobne skončí v aktívnom subwooferi).

  2. sudruhdude píše:

    A na chladič by som skôr dal tranzistory T5 a T7

  3. sudruhdude píše:

    Tak nakoniec som sa do toho dal použil som KFY 16/34, za ostatné náhrady. Miesto KD607 som dal BD317 a musel som ich opatriť odpormi 1Ohm, aby neodleteli do kremíkového neba. Práve to mám na stole a chce to odladiť, zvuk je skreslený, asi to bude tými odpormi, ktoré ešte zmenším alebo pokusným napätím 18V nesym. Ktosi mi poslal súkromnú správu a nespomínam si kto, takže keď to dokončím, hlásenie podám tu.

    • sudruhdude píše:

      Takže miesto R6 a R10 mám trimre 220R a 2K a tie odpory sériovo s koncovými tranzistormi ktoré som spomínal netreba, len trimrom R6 stačí nastaviť kľudový prúd ale trimer R6 musí byť nastavený najprv na maximálnu hodnotu, na moje počudovanie reaguje kľudový prúd na zmenu R6 veľmi citlivo. Napájam ho nesym. vyfiltrovaných 35V/200VA , takže to dáva takých 150W – celkom slušný tuning, ku kvalite zvuku nemám výhrady, môžem odporučiť.

  4. sudruhdude píše:

    P.S. kapacitu C1 som musel zväčšiť ( 4M7), odpory R7, R8 môžu mať bez obáv aj krajší odpor 100R , a nemám to srdce urvať zosilovač s takýmto zvukom do subwoofera, tento má u mňa vyššie poslanie.FUBU, neviem kde si ho vyhrabal, ale keď už sa oň nezaujíma nik okrem mňa tak tá koncová dvojica rovnakých tranzistorov je podľa mňa unikát.

    • balki píše:

      Tomu zapojeniu sa hovorí „kvázikomplementárne“ a pochádcha z doby kedy sa na NF zosilňovače nevyrábali vhodné komplementárne páry výkonových tranzistorov, ktoré by mali totožné parametre.

      • dolbydigital píše:

        toto zapojeni jsem postavil a hraje docela dobre! jen jsem doplnil par uprav! pralelne k odporu R9 nebo ted si nevzpomenu jak se jmenuje ma hodnotu 56K je nutne pridat kondik tak okolo 33pF. ja jej jeste doplnil o kompenzaci v obvodu diferencialniho zesilovace a to na kolektory! RC clenem seriove zapojeny 680R a 680 pF kond foliovy. za koncove tranzistory jsem pouzil KD502. zkousel jjsem pouzit i KDY56 a KDY76. hraly vsecky moc dobre a daji se sehnat po trochu hledani na netu docela i levne!!! to ovsem neplati pro KD 503 ten je casto silene predrazovany!!! a ma jen O 20 V vetsi zaverne napeti nez 502.!!!! zapojeni je jeste nutne doplnit o tzv Boucherot clen. odpor a kond. 6R8 a 100 nF foliovy.

        zapojeni je nenarocne ale je nutne navrhnout dobry tistak!!!

        mohlo by se klidne stat ze vse bude zapojeno naprosto spravne a zes se takovym zpusovem rozkmyta ze se nebudete stacit divit co se to tam deje!
        a cim to! treba vzajemnyma kapacitama mezi jednotlivyma cestickama na ploosnaku!

        tak preju mnoho uspechu

  5. boraicho píše:

    Kde tam kto vidi nesymetricke napajanie?

  6. bobor1992 píše:

    Presne tento zosik som videl pred nejakymi 30rokmi v knihe elektroaustika do kapsy. Resp nevidel som to pred 30 rokmi ale v knihe starej 30rokov.

  7. Expanzista píše:

    mohol by mi prosim Vas niekto napisat hodnoty kapacit jednotlivych kondenzatorov v scheme ?
    Som lama……DAKUJEM!

  8. markopolo píše:

    ja by som potreboval hodnoty tych kondenzatorov v tej prvej scheme,,,,vopred dakujem

  9. Jacob989 píše:

    Toto bol môj prvý tranzistorový zosilovač, ktorý som kedy postavil… (10 rokov dopredu)… a funguje doteraz !!! Predal som ho vtedy kamarátovi a ten ho dodnes využíva k PC a funguje ako hodinky.

  10. termixnator píše:

    cus lidi chci se zeptat nemate ktomu nikdo funkcni DPS kdyztak poslete na mail termixnator@seznam.cz moc diky

Pridaj komentár