2. Cievka, budiace obvody, ekonomizér

 

Keďže sila potrebná k pritiahnutiu kontaktov je vo všeobecnosti výrazne väčšia než sila potrebná k udržaniu v takomto stave, používajú stykače Kilovac tzv. ekonomizér. Tento nechá plný výkon cievke pri spínaní, ale potom ho zníži iba na 1,7W pri 12Vdc pri zopnutých kontaktoch. Zníži sa tak aj zahrievanie cievky.

 

 

3. Typy záťaže

Stykače série EV sú primárne určené na spínanie odporových a slabo induktívnych záťaží (L/R < 1ms). 
Ak na strane záťaže sú filtre s nenabitými kondenzátormi, vždy keď je to možné, zabezpečte ich prednabitie, aby nábehová prúdová špička nepresiahla 650A. Nezabudnite na to aj pri spínaní lámp alebo motorov. Prúdová špička presahujúca 3000A pri zopnutých kontaktoch môže niekedy spôsobiť ich zvarenie (zlepenie).

 

Oblúk, ktorý vzniká pri rozpájaní kontaktov vo všeobecnosti trvá tak dlho, ako dlho sa vybíja energia nazhromaždená v indukčnosti záťaže. Čím dlhšie trvá, tým viac sa kontakty opotrebúvajú a môže to viesť až k poškodeniu povrchu kontaktov.

 

V záujme udržania čo najdlhšej životnosti a bezpečnej funkčnosti odporúča TE Connectivity udržať časovú konštantu pod 1ms. Životnosť stykača je funkciou spínaných výkonových hladín. Čím väčšie prúdy spínate, tým viac erodujú kontakty a urýchľuje sa strata dielektrickej pevnosti medzi otvorenými kontaktmi.

 

4. Odporúčané prierezy vodičov

V našom prípade je dôležité voliť taký prierez vodiča, aby nedošlo k prehriatiu vývodov stykača. Je bežné, že primárnym prvkom na odvod tepla z vývodu výkonového prvku je samotný vodič. Aj pri EV200HAANA odvod tepla vyžarovaním a odvedením pomocou základovej dosky stykača hrá menšiu úlohu.

 

Odporúčanou maximálnou teplotou vývodov stykača je 150°C trvalých a 175°C po dobu maximálne 1 hodiny. Ak je vyžadovaný taký veľký prierez vodiča, ktorý už nie je možné bežne namontovať pomocou káblového oka, má TE Connectivity v ponuke rozširujúci zbernicový adaptér. To je prípad 500A, keď je potrebný prierez 150mm2. Pre 250A je potrebný vodič s prierezom 60mm2.

 

 

5. Pomocný obvod

Pomocný obvod je v konfigurácii SPST-NO. Jeho parametre sú 3A@125Vac resp. 2A@30Vdc. Pomocný kontakt slúži na indikáciu skutočnej pozície výkonového kontaktu. Sú mechanicky spriahnuté. Odporúčame využívať výlučne na indikačné účely.

 

Vysokonapäťový stykač EV200HAANA je novinkou v našom sortimente a nájdete ho v našej skladovej ponuke.

Ak potrebujete viac informácií, alebo máte záujem o ďalšie produkty značky TE Connectivity, neváhajte nás kontaktovať, radi vám poradíme na adrese info@soselectronic.sk