SVETELEKTRO

26. júla 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Návod na výrobu jednoduchej batérie


zawin

Na internete som na jednej zahraničnej stránke našiel jednoduchý návod ako si zhotoviť batériu. Nedalo mi to tak som to vyskúšal aj ja.

Čo k tomu potrebujeme:
– hlinikovu foliu (alobal)
– papierovu vreckovku alebo servítku
– Aktívne uhlie (dostat v lekárny), alebo uhlíkové tyčky vybraté zo 4,5V zinkovo-uhlikovej batérie
-slanú vodu

Postup:
Odstrihneme kus alobalu položíme naň papierovú vreckovku namočenú do slanej vody, Na toto položíme aktívne uhlie. Kladný pól tvorí aktívne uhlie a záporný hliník.

Testovanie:
Najskor som odmeral napatie, to ukazovalo 1,06V, potom som začal merať prúd zo začiatku ukázalo 10mA keď som začal rozotierať aktívne uhlie po vreckovke začal sa prúd zvyšovať najvačšia hodnota ktorú som nameral bola 30mA. Na anglickej stránke písali že to má dávať 100mA, ale dodávajú že to aktívne uhlie musí byť po celom povrchu a musí byť nanesená vrstva hrubá 1cm. Po pol hodine merania je prúd stále ešte nejakých 5mA.

Dúfam že vás tento experiment zaujal a donúti aj vás ho vyskúšať 🙂

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (6)

  1. sudruhdude píše:

    Ja som skúšal vyrobiť voltov článok, jedna elektróda Zn druhá Cu, elektrolyt slaná voda ale to už bolo naozaj čosi – ťahalo mi to diódový blikač na bicykli asi 2 mesiace a bežal každý večer asi 5min

  2. iwo1222 píše:

    vyskusajte zastcit do kvetinaca jednu uhlikovu a jednu medenu ticku… polejte kvetinac….

    funguje to 😛

  3. Aquarius1 píše:

    su rôzne prvky ktore reaguju na seba v kyslom prostredi elektrolízou- vyrabaju el. energiu, stači si len odmerať spotene dlaňe. Tieto članky su zaujímave na vyrobu a na pokusy, ale čo sa tyka transportu je to asi komplikovanejšie, ja mam tiež rad lacnu energiu alebo zdarma a tak som si predčasom zvolil možnosť ziskavať ju zo slnka. Začinal som modulmi so solarnymi polykrištalickymi člankami, V tejto dobe mi zdobí balkon malý solarny panel (400x180mm) z monokryštalu ktory cez deň dobíja akumulator, na ktore mi idu nudzove a nočne orientačne led svietidla vlastnej vyroby, a mikroveža v režime STAND BY v ktorej som urobil male upravy s jednym relatkom a diodou. V režime STAND BY ide na akumulator a po zapnutí sa prepne na sieť a dobíja tiež akumulator

Pridaj komentár