SVETELEKTRO

10. augusta 2019   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Up-konvertor pro EsHail-2 – Aktualizace


OK2HAZ

Nový koncový stupeň, ožarovač a parabola.

Dalším vylepšením mé sestavy pro komunikaci přes transpondér EsHail-2 bylo následující:

  • Pořízení koncového stupně 8W původné určeného pro Wi-Fi.
  • Pořízení sdruženého ozařovače pro 13cm LHCP / 3cm vertikální. polazizace
  • Otestování 160cm středové parabolické antény.

Generální testy probíhaly v rámci Polního dne, kterého se účastním pod svým domovským radioklubem OK2KLD.  Byly jsme na jedné z našich obvyklých kót ve čtverci JN89PU nedaleko hradu Sovince. Náš radioklub se pravidelně zúčastňuje Polních dnů již od šedesátých let. Bereme jej jako největší svátek a vyvrcholení radioamatérského roku (pokud nepočítám setkání v Holicích hi).

Při testech byla použita sestava představená výše, nově přibyl PA, sdružený ozařovač a větší anténa.

 

PA – koncový stupeň s YP242034

Koncový stupeň, původně určený pro WiFi síť, je osazen dvěma YP242034. Jedná se o hybridní InGaP/GaAs HBT hybridní zesilovače. Ke svému plnému vybuzení potřebuje výkon cca +23dBm / 200mW, výstupní výkon je pak +39dBm / 8W. Celkový zisk koncového stupně je tedy ≈ 16dB. Jako vstupní přepínač je použit AS193 (s průchozí ztrátou -0,6dB). Funkci výstupního přepínače plní obvod FMS2031 (průchozí ztráta také cca -0,6dB). Jako další úprava se nabízí odstranění výstupního RF přepínače a zvýšení výstupního výkonu o cca 0,6dB, což by mohlo přinést cca +1W RF výkonu. Tato úprava je v diskuzních fórech již probírána, stejně jako odstranění vstupního RF přepínače AS193 pro možnost buzení menším výkonem. PA se pak trvale přepne do TX režimu připojením neinvertujícího vstupu ADA4851 (pin 5) na VCC.

 

 

 

 

 

 

Sdružený ozařovač 13/3cm

Použil jsem tovární výrobek od DJ7GP (www.bamatech.net), kterým mě zasponzoroval Pavel OK8CW, za což mu velmi děkuji:). Jedná se o kvalitní produkt s odpovídajícími parametry. Ozařovač je dvoupásmový 3cm a 13cm. Pro 3cm pásmo je použit klasický vlnovodový ozařovač s kruhovým průřezem, který je buzen aktivním vodičem (středový kolík použitého SMA konektoru). Pro pásmo 13cm je použit ozařovač LHCP (levotočivá polazizace), jelikož je ozařovač koncipován pro offsetové nebo středové paraboly, které polarizaci zpětně stočí (zrcadlově) na RHCP.

 

 

 

 

Středová parabola 160cm

Výpočtem jsem zjistil teoretický zisk parabolické antény o průměru 160cm při účinnosti ozáření 60%.

  • Pro pásmo 3cm (10489MHz) je zisk 42,7dBi s šířkou svazku 2°.
  • Pro pásmo 13cm (2400MHz) je zisk 30dBi s šířkou svazku 9°.

Vyzářený výkon uplinku v pásmu 2400MHz při výkonu 8W na konektoru ozařovače byl 8kW EIRP. Musím přiznat, že v porovnání s ostatními stanicemi vyskytujícími se na transpondéru EsHail-2, patřil náš signál s odstupem signál/šum ≈ 26dB k jedněm z nejsilnějších:).

S takovouto anténou není přesné zaměření snadné. Zvláště pak v polních podmínkách, když byla parabola položena na zemi a pouze podepřena ocelovým nosníkem. Směrování se dělo zásadně ručně a pomocí SDR přijímače (AirSPY R2) jsme odečítali úroveň přijímaného signálu v aplikaci SDR#.
Na závěr připojuji několik obrázků z testování počas
Polního dne OK2KLD. Za pomoc opět děkuji Tondovi OK2JNX.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na následujícím videu je záznam spojení s PY2RN ze São Paulo.

Testovací spojení OK2KLD <-> PY2RN ( São Paulo )

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (3)

  1. TONIK1953 píše:

    Díky za info a s pozdravem Tonda, OK7AJ

Pridaj komentár