SVETELEKTRO

9. júna 2016   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Výučba robotiky so sadou NIBO burger


TME s.r.o.

Nejeden viac či menej pokročilý fanúšik robotiky a elektroniky rozmýšľa o tom, ako skonštruovať vlastného robota.

Mnohých konštruktérov však môže odrádzať komplikovanosť a náročnosť takéhoto zámeru. Pomocnú ruku však ponúka sada NIBO burger, pomocou ktorej môžete zostrojiť a naprogramovať dvojkolesového robota vybaveného senzormi a komunikačným rozhraním.


 

NIBO burger vytvorila spoločnosť nicai-systems. Je to sada určená na vlastnú montáž, ktorá môže predstavovať prototypovú platformu alebo slúžiť na výučbu základov elektroniky a robotiky, pričom je súčasne zdrojom skvelej zábavy pre všetkých hobby konštruktérov. Po zložení je sada autonómnym dvojkolesovým robotom vybaveným senzormi identifikujúcimi okolie.

 

Jednoduchá montáž robota

Montáž zariadenia nebude problémom ani pre začiatočníkov, a zároveň sa pri nej naučíte šikovne používať spájkovačku. Sada NIBO burger obsahuje niekoľko hotových plošných spojov a všetky potrebné elektronické subsystémy. Montáž, ktorá je v dokumentácii dodanej spolu so zariadením, prebieha ako THT montáž (s drôtovými vývodmi).
 

Technická špecifikácia

NIBO burger je autonómny dvojkolesový robot vybavený senzormi, ktoré umožňujú interakciu s okolím. Napájaný je štyrmi batériami AAA 1,2 V. Je vybavený známym 8-bitovým procesorom ATmega16 (16 kB Flash pamäť, 1 kB pamäť SRAM, maximálna frekvencia taktovania 15 MHz). Má  integrovaný USB programátor (využívajúci 8-bitový procesor ATtiny44), ktorý plní súčasne funkciu nabíjania batérií. Zariadenie je vybavené 7 senzormi: štyri infrasenzory a tri senzory farieb – po jednom pre zelenú, červenú a modrú farbu. Tieto senzory možno rozmiestniť v ľubovoľnej konfigurácii, využívajúc 10 konektorov umiestnených v rôznych miestach korpusu robota. Každé koleso robota je poháňané elektromotorom s prevodovým pomerom 125:1 alebo 25:1. Senzory merajúce rýchlosť a smer otáčok každého kolesa umožňujú rýchlosti robota, robot je navyše vybavený tromi programovateľnými tlačidlami a štyrmi programovateľnými LED diódami.
 

Programovanie robota

Na programovanie robota slúži integrovaný USB programátor. Na prípravu a kompiláciu softvéru môžete využiť populárne prostredia ako AVR Studio, ARDUINO IDE a internetové prostredie Roboter. Producent vypracoval prehľadný tutoriál uľahčujúci prácu so sadou a knižnica NiboRoboLib obsahujúca okrem iného aj funkciu obsluhy senzorov. 
 

Možnosť rozšírenia sady

Zariadenie sa dá rozširovať podľa potrieb užívateľa. Je vybavené jedným konektorom kompatibilným so štandardom rozšírení Arduino a tri ďalšie 3-bitové rozširujúce konektory, ktoré umožňujú pripojenie vlastných systémov. Ďalšie konektory majú vývody pre interface UART a I2C.
Súčiastky dodávané spolu so sadou umožňujú okrem iného implementovať algoritmy detekcie farieb, identifikovať a vyhýbať sa prekážkam, rozoznávať rôzne typy podkladov, čítať čiarové kódy, a zhotoviť tiež populárneho robota typu „line follower”, ktorý jazdí pozdĺž čiary nakreslenej na podlahe.
 

Zhrnutie 

Spôsob využitia sady NIBO burger závisí od predstavivosti užívateľa. Pripojenie rozšírení Arduino  a vlastných komponentov výrazne rozširuje možnosti sady. NIBO burger je veľmi zaujímavou možnosťou rovnako pre tých, ktorí v robotike začínajú, ako aj pre skúsených konštruktérov, ktorí chcú testovať nové nápady a riešenia. Sady sú dostupné v ponuke Transfer Multisort Elektronik. Viac informácií nájdete na www.tme.eu.
 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (1)

  1. tibikes píše:

    Vie mi niekto poradiť? Mám NIBO burger kit. Keď ho pripojím cey USB port v PC – System sa mi otvorí port libsub-win32 devices – NIBO robot.
    Tento port sa mi neobjaví v IDE Arduino 1.8.12. Tam mám len port COM1. Tým pádom sa mi nedá preprogramovať NIBO burger. Čo sa dá s tým robiť?

Pridaj komentár