SVETELEKTRO

2. októbra 2023   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Prehľad ponuky BM Group


TME s.r.o.

Náradie, príslušenstvo k vodičom a mechanické komponenty.

BM Group je taliansky výrobca ručného náradia a elektrického príslušenstva. Keďže sme zatiaľ nemali možnosť predstaviť celú jeho ponuku, v tomto článku uvádzame jej stručné zhrnutie.

V prvom rade treba zdôrazniť, že ponuku BM Group je možné rozdeliť do dvoch skupín – ručné náradie, ako sú kliešte alebo kľúče, a príslušenstvo pre elektrické a energetické inštalácie (svorky, krimpovacie nity). Do druhej skupiny patria aj zariadenia umožňujúce manipuláciu s montážnymi prvkami, ako sú krimpovacie nástroje. Všetky produkty je možné nájsť v našom katalógu a väčšina z nich je dostupná priamo z našich skladov, vďaka čomu sme schopní zabezpečiť veľmi rýchlu expedíciu tovaru. Všetky výrobky sú podrobne parametrizované, preto zákazníkom zaujímajúcim sa o konkrétne produkty odporúčame použiť nižšie uvedený odkaz a oboznámiť sa so sortimentom v našom internetovom obchode. Osoby zaujímajúce sa len o všeobecný prehľad ponuky BM Group si môžu prečítať nižšie uvedený prehľad.

V tomto článku odpovieme na otázky / V tomto článku sa venujeme takým témam ako:

  • Náradie určené na elektrikárske práce
  • Svorky na vytváranie uzemňovacích a silnoprúdových spojov
  • Typy krimpovacích nástrojov a súpravy izolovaných krimpovacích nitov
  • Populárne prvky pre elektroinštalácie
  • Mechanické prvky z ponuky BM Group

Ručné náradie

Hoci sortiment BM Group zahŕňa širokú škálu nástrojov, zameriame sa predovšetkým na jeho najdôležitejšiu a najrozsiahlejšiu časť: kľúče, skrutkovače a kliešte. Hneď na začiatku zdôraznime, že okrem klasických plochých kľúčov, sú všetky tieto výrobky dostupné v izolovaných verziách, teda verziách určených na elektroinštalačné práce. Znamená to, že sú vybavené príslušnou izoláciou a profilovanými rukoväťami (zabraňujúcimi skĺznutiu ruky na kovové časti). Pokiaľ ide o kliešte, zákazníci nájdu v našom katalógu široký výber presných klieští s „dlhými aj zahnutými čeľusťami“, ktoré uľahčujú prácu v tesných priestoroch rozvodných či inštalačných skríň. V podobnom, ochrannom formáte boli vyrobené aj strihacie kliešte (bočné) schopné pracovať s medenými, hliníkovými a oceľovými drôtmi, ako aj univerzálne (tzv. „kombinačky“), či nastaviteľné (tzv. „žabky“) náradie. Izolované skrutkovače určené na prácu s napätím do 1kV AC, je možné zakúpiť jednotlivo ako aj v sadách. Dodávajú sa s bitmi Phillips, Torx, Pozidriv, plochými a šesťhrannými (imbusovými). BM Group dodáva aj skrutkovače pre nástrčné koncovky a 1/4-palcové bity. Nechýbajú, samozrejme, ani skrutkovače vybavené skúšačkou napätia (typický model vybavený neónovou lampou). Pokiaľ ide o ploché, očkoploché a nastavovacie kľúče – dodávateľ ponúka širokú škálu populárnych riešení na manipuláciu so šesťhrannými skrutkami a maticami do 22 mm.

Sada izolovaných skrutkovačov pre elektrotechnické práce.

Svorky

Medená (pocínovaná) bočná svorka typu C.

Pri silnoprúdových spojoch, ako sú prípojky uzemňovacích elektród a iných ochranných prvkov elektrických inštalácií, sa zvyčajne používa špeciálny typ príslušenstva, t.j. svorky. Plnia dve funkcie – umožňujú získať čo najväčšiu kontaktnú plochu medzi pripojenými vodičmi a túto plochu samé zväčšujú, nakoľko sú väčšinou vyrobené z kovov s dobrou vodivosťou. Vďaka tomu je možné získať trvalé spoje odolné voči korózii, vyznačujúce sa nízkym odporom. BM Group ponúka množstvo takýchto riešení, ktoré zahŕňajú dve skupiny produktov.

Skrutkové svorky

Ide o svorky vybavené jednou alebo dvoma štrbinami. V prvom prípade sú vodiče pritlačené k zaoblenej spodnej ploche polootvoreného U-profilu, tu sa zvyčajne používajú skrutky s hlavami vyrobenými pre šesťhranné kľúče. Druhý typ je vyrobený z 2 ryhovaných kusov kovu zovretých navzájom skrutkami so šesťhrannou hlavou. Oba tieto typu sú vyrobené z mosadze, materiálu dostatočne tvrdého na to, aby pri úplnom stlačení deformoval typický drôt (žilu), minimalizujúc tak odpor spojenia.

Bočné svorky typu C

Bočné svorky typu C sa inštalujú trochu rýchlejšie, ale na rozdiel od vyššie opísaných výrobkov nevytvárajú odnímateľné spoje. Upnutie sa dosiahne pomocou špeciálnych nástrojov (o nich za chvíľu). Takéto výrobky okrem efektívnej práce umožňujú aj zníženie nákladov na konštruovanie inštalácie, čo je obzvlášť dôležité najmä v prípade tvorby rozsiahlych uzemňovacích systémov. Spoločnosť BM Group vyrába takéto svorky z medi, pre žily s prierezom od 6 mm2 do 240 mm2. Stojí za zmienku, že ich montáž sa dá ľahko vykonať aj v tesných a ťažko dostupných priestoroch.

Krimpovacie nástroje na konektory a súpravy s krimpovacími nitmi

Použitie krimpovacích nitov v elektrických (sieťových) inštaláciách umožňuje použitie pružných a nelámavých vodičov vyrobených vo forme linky. Účelom nitu je zoskratovať jednotlivé vlákna vodiča takým spôsobom, aby nedochádzalo k ich rozvrstveniu pri montáži v skrutkových svorkách, t.j. pri pripájaní zásuviek, vypínačov, relé, nadprúdových ističov a pod.. Na zaistenie optimálneho upevnenia nitu používajte správne nástroje, tzn. krimpovače. BM Group poskytuje množstvo takýchto nástrojov: automatické (umožňujúce otvorenie čeľustí až po úplnom zovretí), jednoduché (vyrobené vo forme klieští), ako aj vybavené dlhými ramenami a ergonomickou pákou, určené na prácu s nitmi a svorkami veľkých priemerov a vodičmi s priečnym prierezom až do 120 mm2. Sortiment dostupný v obchode TME zahŕňa okrem iného aj nástroje s vymeniteľnými matricami. Za zmienku tiež stojí, že v ponuke sú dostupné aj sady nitov s izolačnou prírubou (zlepšujúcou bezpečnosť spojov). Súčasťou takejto sady je okrem samotných prvkov aj prepravná, plastová skrinka s priehradkami a kompatibilné krimpovacie náradie. Jediný nákup tak pokryje potreby mnohých bežných aplikácií, a doplní vybavenie inštalatérov, elektrikárov a iných technikov pracujúcich s napájacími obvodmi.

BM00412
Praktický organizér so sadou nitov a kompatibilným krimpovacím náradím.

Príslušenstvo ku káblom

Jednou z hlavných špecializácii spoločnosti BM Group je káblové príslušenstvo – ide preto o jeden z najrozsiahlejších sortimentov v katalógu TME. Nižšie predstavujeme tri skupiny produktov z tejto ponuky: káblové priechodky ponúkajúce vysoký stupeň ochrany a mechanickú odolnosť; široký výber plastových a kovových sťahovacích pások; a rôzne teplom zmršťovacie bužírky na práce a opravy v oblasti elektroniky, elektrotechniky, ako aj na servis priemyselných strojov a domácich spotrebičov.

Káblové priechodky

Sťahovacie pásky

Teplom zmršťovacie bužírky

Káblové priechodky

Káblové priechodky BM Group sú určené pre univerzálne použitie, dajú sa použiť prakticky s akoukoľvek skriňou/krabicou, z ktorej je potrebné vyviesť vodiče bez toho, aby došlo k narušeniu tesnosti jej vnútra. Toto je často nevyhnutné najmä v prípade rozvodných skríň umiestnených mimo budov alebo vo vlhkých miestnostiach atď. Priechodky vo väčšine prípadov poskytujú stupeň ochrany krytom na úrovni IP68 (plná prachotesnosť, vysoká odolnosť proti zaplaveniu). Sú vyrobené z plastovej (polyamidovej) alebo poniklovanej (chránenej proti korózii) mosadze, ktorá zaisťuje nielen tesnosť, ale aj odolnosť voči mechanickým vplyvom. Treba dodať, že vybrané modely káblových priechodiek môžu pracovať pri teplotách od -40 °C do 120 °C. Výrobca sa postaral o dostupnosť riešení pre káble s priemermi od 3 do 45 mm.

Sťahovacie pásky

Medzi sťahovacie pásky patrí niekoľko skupín výrobkov. Prvou z nich sú klasické jednorazové upínacie prvky z plastu. Druhú tvoria kovové pásky s dĺžkami od 125 mm do 840 mm a šírkami 4,6 mm alebo 7,9 mm. Vďaka svojej širokej tepelnej tolerancii (od -60 °C do 300 °C) sa používajú v miestach, kde sa vyskytujú extrémne teploty, ako sú inštalatérske práce, chladiace systémy, HVAC, ústredné kúrenie, dymovody atď. BM Group okrem toho ponúka aj výber držiakov umožňujúcich pripevnenie vodičov (pomocou sťahovacej pásky) k rôznym povrchom. Takéto príslušenstvo je možné inštalovať dvoma spôsobmi: prevlečením skrutky cez vyhradený upevňovací otvor alebo menej invazívne, pomocou samolepiacej pásky umiestnenej odspodu držiaka. Za zmienku stojí aj to, že v ponuke TME je možné nájsť aj pásky na suchý zips z portfólia tohto výrobcu, priam ideálne na rýchle alebo dočasné usporiadanie káblových zväzkov.

Teplom zmrštiteľné bužírky

Ďalším základným produktom z ponuky spoločnosti BM Group sú zmršťovacie bužírky. Dodávajú sa v pôvodných šírkach od 1,2 do 102 mm a môžu sa vyznačovať pomerom zmrštenia 2:1 alebo 3:1. Vybrané produkty sú okrem toho vybavené aj lepiacou vrstvou. Bužírky je možné zakúpiť v dĺžkach od 1 do 12 m alebo v kotúčoch od 25 do 200 m. Druhé riešenie bude optimálnou voľbou v prípade zásobovania elektrických a elektronických servisov, respektíve výrobných závodov.

Mechanické prvky

25-milimetrový podporný izolátor klasifikovaný pre napätia do 1 kV.

Vyššie sme sa zamerali najmä na náradie a príslušenstvo pre elektroinštalačné práce, no na záver treba zdôrazniť, že ponuka BM Group ďaleko presahuje túto špecifickú oblasť produktov. V sortimente dodávateľa je možné nájsť aj dištančné prvky: kovové rukávy (závity M4, M5, M6 a dĺžky od 12 do 80 mm), ako aj plastové dištančné prvky z polyestru, teda izolačné (podobné rozmery, ale s dĺžkou do 120 mm). Podobnými produktmi od tohto výrobcu sú aj podporné izolátory, ktoré sa používajú na upevnenie prvkov pod napätím (prípadne takých, ktoré môžu byť pod napätím) bez prenosu elektrického potenciálu na povrch, ku ktorému sú pripevnené. Umožňuje to chrániť zamestnancov a okoloidúce osoby v strojových parkoch a iných priemyselných závodoch vytvorením bezpečnej napájacích/distribučných/energetických bodov a vedení. Príslušenstvo tohto typu je dostupné v dĺžkach od 16 do 75 mm (závity M4…M12) a je určené pre prácu s napätím do 1000 V. BM Group je výrobcom aj tesnení do káblových priechodiek, ktoré sú taktiež dostupné v katalógu TME. Sú vyrobené z NBR kaučuku, materiálu odolného voči mnohým chemickým činidlám (napr. zriedeným kyselinám a zásadám, či brzdovým kvapalinám). Tieto výrobky sú dostupné s hrúbkami 2 mm a 3 mm, pre káblové priechodky so závitom od M12 do M63, a od PG7 do PG42

 

Text spracovala spoločnosť Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/sk/news/library-articles/page/54449/prehlad-ponuky-bm-group/

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár